Misschien heb je nog nooit gehoord van Cordyceps sinensis. Toch is dit supplement erg populair onder duursporters en atleten. Ontdek daarom hier alles wat je moet weten over Cordyceps sinensis.
Het artikel in het kort:
- Introductie: Wat is Cordyceps sinensis?
-
Soorten Corcyceps: Cordyceps militaris vs. sinensis.
- Cordyceps werking: Hoe werkt Cordyceps sinensis?
- Bijwerkingen: Is Cordyceps sinensis veilig?
Wat is Cordyceps?
Cordyceps sinensis wordt ook wel de keizerlijke paddenstoel, winterworm, zomergras, of ‘energiepaddenstoel’ genoemd. Deze paddenstoel groeit van nature in de Himalaya, op grote hoogtes van wel 3000 meter.
Deze paddenstoel groeit op de rupsen van nachtvlinders. De schimmels bevatten sporen, die gedroogd en verwerkt kunnen worden tot cordyceps supplementen of toegevoegd worden aan voedsel.
In rauwe vorm smaakt de Cordyceps sinensis zoet en aards, met een licht bittere smaak. Als het gekookt wordt, doet de smaak denken aan gekarameliseerde suiker of honingraat-toffee.
Cordyceps sinensis is vooral populair onder duursporters en atleten. Het wordt al langer gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, Aziatische tradities en keukens. In Nederland is het verkrijgbaar als voedingssupplement.
Er zijn verschillende soorten Cordyceps paddenstoelen beschikbaar, waarvan sommigen in laboratoria worden gemaakt. De meeste commerciële Cordyceps-supplementen bevatten Cordyceps militaris, een verwante soort die in laboratoria wordt gekweekt
Cordyceps militaris bevat van nature andere bioactieve stoffen dan sinensis. De exacte samenstelling hangt af van het kweekmedium en de extractiemethode.
In het kort: Cordyceps sinensis is een paddenstoel die afkomstig is uit de Himalaya. De sporen van de paddenstoel worden gedroogd en verwerkt tot supplementen of toegevoegd aan voedsel.
Cordyceps militaris vs. Cordyceps sinensis
Cordyceps sinensis komt oorspronkelijk uit de Himalaya, maar wordt tegenwoordig ook biologisch gekweekt in een gecontroleerde omgeving. Hierdoor is het mogelijk om supplementen te maken met echte Cordyceps sinensis, zonder afhankelijk te zijn van de zeldzame en dure wilde variant.
Toch bevatten de meeste supplementen op de markt Cordyceps militaris. Dit is een verwante soort die makkelijker en goedkoper te kweken is. Als op het etiket niet wordt vermeld om welk type het gaat, betreft het meestal Cordyceps militaris.
Cordyceps sinensis en Cordyceps militaris verschillen in samenstelling. Let bij het kiezen van een supplement dus op het soort en de herkomst. Alleen als het specifiek vermeld staat, weet je zeker dat je echte Cordyceps sinensis krijgt.
Hoe werkt Cordyceps sinensis?
Cordyceps sinensis bevat van nature stoffen zoals cordycepine, adenosine en polysachariden. Adenosine speelt een rol in de energiehuishouding van het lichaam als onderdeel van ATP (adenosinetrifosfaat). ATP is de belangrijkste energiebron van onze cellen.
Sommige varianten van Cordyceps sinensis bevatten ook kleine sporen van vitamines en mineralen, afhankelijk van de kweekmethode en het extractieproces. Daarnaast bevat Cordyceps sinensis aminozuren (bouwstenen van eiwitten).
In het kort: Cordyceps sinensis bevat van nature verschillende stoffen, zoals cordycepine, adenosine en polysachariden. Sommige varianten bevatten kleine hoeveelheden vitamines en mineralen.
Is Cordyceps sinensis veilig?
Cordyceps sinensis wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar mensen met auto-immuunziekten of die immuunsysteemonderdrukkers gebruiken, moeten voorzichtig zijn.
Ook kan Cordyceps sinensis mogelijk een wisselwerking hebben met andere supplementen, zoals medicijnen voor diabetes. Gebruik je medicijnen? Overleg dan eerst met je arts of het gebruik van Cordyceps sinensis veilig is.
Ook als je allergisch bent voor schimmels of gisten, wordt het gebruik van Cordyceps sinensis afgeraden.
In het kort: In het algemeen is Cordyceps sinensis veilig voor gezonde mensen. Mensen die medicijnen voor diabetes gebruiken of allergisch zijn voor schimmels of gisten worden afgeraden om Cordyceps sinensis te gebruiken.
Alles kort samengevat
Cordyceps sinensis is een paddenstoel die al lange tijd in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt. Daarnaast is het tegenwoordig ook te koop als supplement en wordt het veel gebruikt door atleten en duursporters.
Het bevat adenosine, dat een rol speelt in de energiehuishouding van het lichaam als onderdeel van ATP (de belangrijkste energiebron van onze cellen). Daarnaast bevatten sommige varianten een kleine hoeveelheid vitamines en mineralen.