groene check icon Laatste update: 16 februari 2025

Chroom: wat is het en wat zijn symptomen bij een tekort?

Geschreven door:
Claire Orth
Claire Orth Auteur & Diëtist
Claire Orth - Auteur & Diëtist
Claire Orth is communicatieprofessional, tekstschrijver en diëtist. Ze werkt al 4 jaar als freelance schrijver en schrijft sinds 2024 voor Vital Nutrition over voeding, gezondheid en supplementen.
Lees meer
Chroom: wat is het en wat zijn symptomen bij een tekort?

Chroom is een spoorelement in voeding en drinken. Maar wat is een spoorelement eigenlijk? En wat zijn de gezondheidsvoordelen van chroom? Je leest het hier.

Het artikel in het kort:

  • Introductie: Wat is chroom?
  • Waar is het goed voor?: Voordelen voor de gezondheid.
  • Waar zit het in?: Belangrijke voedingsbronnen.
  • Gevolgen van een tekort: Verschillende symptomen.
  • Chroom supplement: Overwegingen en belangrijke tips.

Wat is chroom?

Chroom, ook wel chromium genoemd, is een spoorelement. Spoorelementen zijn net als calcium en magnesium mineralen. Dit zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden in eten en drinken zitten. 

Het verschil met normale mineralen is dat we van spoorelementen slechts een kleine hoeveelheid nodig hebben, namelijk microgrammen. Het is nog niet bekend of chroom een essentiële voedingsstof is voor gezonde mensen.

Chroom bestaat ook als zeswaardig (+6) chroom. Dit is een giftig bijproduct van roestvrij staal en andere productieprocessen.

Chroom uit voeding speelt een rol bij de koolhydraatstofwisseling (omzetten van koolhydraten naar energie) en de werking van insuline.

Insuline is een hormoon dat glucose (suiker) naar de cellen brengt en de bloedsuikergehalte Info icon regelt. Het bloedsuikersuikergehalte geeft aan hoeveel suiker je op een bepaald moment in je lichaam hebt.

De suikers haalt je lichaam uit het eten. Deze suikers zorgen ervoor dat jouw lichaam voldoende energie heeft om te leven. Hiervoor is insuline nodig.

De precieze werking van chroom is nog niet bekend. In het lichaam hoopt chroom zich voornamelijk op in zacht weefsel, bot, milt en de lever [1].

In het kort: Chroom is een spoorelement, waardoor je het slechts in kleine hoeveelheden nodig hebt. 

Waar is chroom goed voor?

Ondanks dat de precieze werking van chroom nog niet bekend is, zijn er wel een aantal gezondheidsvoordelen bevestigd van chroom.

Draagt bij tot een normaal metabolisme van macronutriënten.

Macronutriënten zijn eiwitten, vetten en koolhydraten. Ze worden macronutriënten genoemd omdat het de voedingsstoffen zijn die je in grote hoeveelheden nodig hebt. Chroom speelt een rol bij de manier waarop je lichaam deze stoffen verwerkt en gebruikt.

  • Koolhydraten: Chroom helpt bij de afbraak en opname van glucose, waardoor het lichaam efficiënter energie uit voeding kan halen.
  • Vetten: Mogelijk heeft chroom invloed op de vetstofwisseling, waarbij het helpt om vetten op de juiste manier af te breken en op te slaan.
  • Eiwitten: Hoewel hier minder over bekend is, lijkt chroom ook betrokken te zijn bij de opname en verwerking van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten.

De precieze manier waarop chroom dit doet, is nog niet volledig opgehelderd. Er zijn aanwijzingen dat het invloed heeft op insuline en enzymen die betrokken zijn bij de stofwisseling.

Chroom helpt het bloedsuikergehalte normaal te houden.

Je bloedsuikerspiegel moet stabiel blijven om energie te leveren zonder pieken en dalen. Chroom speelt hierbij een rol, al is nog niet helemaal duidelijk hoe. Wat wel bekend is, is dat dit spoorelement invloed heeft op de manier waarop je lichaam glucose verwerkt.

Het lijkt erop dat chroom helpt bij de werking van insuline, het hormoon dat ervoor zorgt dat glucose uit je bloed wordt opgenomen door je cellen. Hierdoor blijft je bloedsuiker beter in balans en voorkom je sterke schommelingen.

Grote schommelingen kunnen leiden tot vermoeidheid, een plotseling hongergevoel of een energiedip na een maaltijd.

Sommige onderzoeken suggereren dat chroom ervoor zorgt dat je cellen gevoeliger blijven voor insuline. Dit zou betekenen dat je lichaam efficiënter omgaat met bloedsuiker en minder moeite heeft om energie vrij te maken uit voeding.

Er is nog meer onderzoek nodig om precies te begrijpen hoe dit mechanisme werkt, maar het verband tussen chroom en een stabiel bloedsuikergehalte is duidelijk.

In het kort: Chroom ondersteunt de werking van insuline, waardoor je lichaam glucose beter opneemt en verwerkt. Dit helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en schommelingen te verminderen.

Waar zit chroom in?

Chroom zit veel verschillende voedingsmiddelen, vooral in groente, volkoren graanproducten en fruit. Ook zitten kleine hoeveelheden in vlees en zuivelproducten.

Hieronder vind je een aantal belangrijke bronnen van chroom.

Voedingsmiddel Hoeveelheid (1 portie) Microgram (per portie)
Mosselen 150 gram 192
Paranoten 25 gram 25
Garnalen 85 gram 22,1
Oesters 28 gram 16
Broccoli 90 gram (2 opscheplepels) 9
Druivensap 250 ml (1 glas) 8,25
Biergist 12 gram (1 eetlepel) 2,16

Hoeveel chroom heb ik per dag nodig?

Hoeveel chroom per dag je nodig hebt, is niet helemaal bekend.

De GezondheidsraadInfo icon Dit is een Nederlandse onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad. Hun taak is om onze regering en het parlement te adviseren over de volksgezondheid en gezondheidszorg. heeft geen advies gegeven over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid chroom per dag.

In 2018 is het laatste advies Kernadvies voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen uitgebracht door de Gezondheidsraad [2].

Op dat moment zag de Gezondheidsraad nog niet genoeg bewijs dat chroom een essentiële voedingsstof is voor gezonde mensen. 

In de Verenigde Staten is er wel een advies voor chroom, namelijk 25 tot 35 microgram per dag voor volwassenen. Dit advies is gebaseerd op de hoeveelheid chroom dat volwassenen binnenkrijgen met een uitgebalanceerd voedingspatroon [3]. 

In het kort: Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor chroom, omdat er nog geen bewijs is dat het een essentieel spoorelement is voor gezonde mensen. In de VS is er wel een advies voor chroom, dat gebaseerd is op de hoeveelheid chroom dat je binnenkrijgt met een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Symptomen van een chroom tekort

In Nederland komen er -zover bekend- geen tekorten voor aan chroom. Daarom wordt ervan uitgegaan dat je voldoende chroom binnenkrijgt als je een uitgebalanceerd voedingspatroon hebt.

Wel is het zo dat de chroomwaarde in het lichaam niet zo snel getest wordt. Zo wordt dit niet getest in een algemeen bloedonderzoek. Het is ook erg lastig te meten, omdat chroom verspreid over het lichaam wordt opgeslagen. 

Sommige onderzoeken suggereren dat een chroomtekort tot de volgende symptomen kan leiden.

  • Verminderde glucosetolerantie (licht verhoogde bloedsuikerspiegel). Dit kan vervolgens leiden tot verminderde controle van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type II. 
  • Verhoging van het cholesterol, wat kan leiden tot een hogere kans op aderverkalking en hartaandoeningen.

Voor deze symptomen is er nog onvoldoende bewijs.

In het kort: Er zijn officieel geen symptomen voor een tekort aan chroom. Mogelijk kan het een negatief effect hebben op het cholesterol en zorgen voor een licht verhoogde bloedsuikerspiegel.

Is te veel chroom gevaarlijk?

Ook hier is niet veel over bekend. Wel is vastgesteld dat 1 milligram chroom per dag niet gevaarlijk is. Dit is best een grote hoeveelheid, vergeleken met wat er in voeding zit. Zo'n grote hoeveelheid krijg je niet snel via de voeding binnen.

  • Zwangerschap:
    Gebruik liever geen chroom supplement of overleg met je zorgverlener.
  • Borstvoeding:
    Er is geen bewijs dat chroom supplementen veilig zijn als je borstvoeding gebruikt. 
  • Contactallergie voor leer/chromaat:
    Bij mensen met een contactallergie voor chromaat of leer kunnen chroom supplement allergische reacties veroorzaken, zoals schilfering van de huid, zwelling en roodheid.
  • Nierziekte en leverziekte:
    Chroom supplementen zouden nier- en leverbeschadigingen kunnen veroorzaken.

Mogelijke bijwerkingen

Ondanks dat bijwerkingen zeldzaam zijn kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren bij het gebruiken van chroom supplementen, zoals hoofdpijn, slapeloosheid, stemmingswisselingen en maagklachten.

Stop dan met het gebruiken van chroom supplement of probeer eventueel een lagere dosis. 

In het kort: Ondanks dat er geen directe bewijzen zijn dat te veel chroom gevaarlijk is, worden voor sommige mensen het gebruik van chroom supplementen afgeraden.

Chroom supplementen

In sommige gevallen kan chroom mogelijk gunstig zijn voor de gezondheid. Zo zijn er aanwijzingen dat extra chroom in de vorm van supplementen gunstig is voor het bloedsuikergehalte en de insulineafgifte.

Sommige mensen gebruiken een chroom supplement, omdat er onderzoeken zijn die suggereren dat het zou helpen bij het onderdrukken van hongergevoel en onbedwingbare trek [4].

Deze onderzoeken zijn beperkt qua bewijs, waardoor er meer onderzoek moeten worden uitgevoerd.

Chroom picolinaat

Vital Nutrition Chroom Picolinaat bevat 100 tabletten in de best opneembare vorm: Picolinaat en draagt bij tot de instandhouding van normale bloedsuikergehalten en aan een normaal vetmetabolisme.

Vital Nutrition Chroom Picolinaat

Voordelen:

  • Best opneembare vorm 
  • 100 plantaardige tabletten per verpakking
  • Veilig en effectief gedoseerd
  • Geproduceerd in Nederland en onafhankelijk getest

Bekijk product

Organische vormen

Chroom supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals chroomchloride, chroomhistidinaat, chroompolynicotinaat en chroompicolinaat.

Deze verschillende vormen zijn redelijk vergelijkbaar qua opname, maar chroompicolinaat is het beste opneembaar [5]. 

Wees extra voorzichtig 

Gebruik je medicatie? Overleg dan met je arts of je chroom supplementen kunt gebruiken. Chroom supplementen kunnen namelijk een wisselwerking hebben met medicatie, zoals:

-Bètablokkers, zoals Selokeen (Metoprolol), Bisoprolol en Pindolol.
-Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen.

Ook moet je opletten als je vatbaar bent voor gedragsstoornissen of leidt aan een gedragsstoornis. Er zijn namelijk aanwijzingen dat chroom een effect heeft op de hormonen die onze gemoedsstand beïnvloeden [6].

In het kort: Bij de keuze voor chroom is het belangrijk om op te letten op de kwaliteit en zuiverheid. Ook zijn er verschillende vormen van chroom, waarbij de opneembaarheid verschilt. Overleg met een arts als je medicatie gebruikt, waar chroom een wisselwerking mee kan hebben.

Kort samengevat

Chroom is een spoorelement, waardoor je het in kleine hoeveelheden nodig hebt. Of het essentieel is voor ons lichaam, is nog niet bekend.

Ondanks dat er weinig bekend is over chroom, zijn er veel belovende gezondheidsvoordelen. Zo zou chroom bloedsuikerspiegel kunnen helpen reguleren.

Wel is al bekend dat het bijdraagt tot een normaal metabolisme van macronutriënten en bijdraagt tot de instandhouding van normale bloedsuikergehalten.

Er zijn geen officiële symptomen bekend voor een chroomtekort, maar een tekort wordt ook weinig onderzocht. 

Terug naar blog

Inklapbare content

Referenties

  • [1] Institute of Medicine (US) Panel on Micronutrients. (2001). Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. National Academies Press (US).
  • [2] Gezondheidsraad. (2018). Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen (Nr. 2018/19). https://www.gezondheidsraad.nl/onderwerpen/voeding/alle-adviezen-over-voeding/voedingsnormen-voor-energie
  • [3] Henriksen, C., & Bügel, S. (2023). Chromium - a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023. Food & nutrition research, 67, 10.29219/fnr.v67.10325. https://doi.org/10.29219/fnr.v67.10325
  • [4] Docherty, J. P., Sack, D. A., Roffman, M., Finch, M., & Komorowski, J. R. (2005). A double-blind, placebo-controlled, exploratory trial of chromium picolinate in atypical depression: Effect on carbohydrate craving. Journal of Psychiatric Practice, 11(5), 302-314.
  • [5] Vincent, J. B., & Brown, S. (2019). Introduction: A history of chromium studies (1955–2007). In The Nutritional Biochemistry of Chromium (III) (pp. 1-58). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-64121-2.00001-5
  • [6] Reading S. A. (1996). Chromium picolinate. The Journal of the Florida Medical Association, 83(1), 29–31.
Vitaminetest

Kies de juiste supplementen

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen je nodig hebt.

Start mijn vitaminetest
1 van 3