Matcha is ontzettend populair. En dat is niet zonder reden. Het is niet alleen lekker, maar kan ook bijdragen aan je gezondheid. In dit artikel lees je waarom matcha zo gezond is.
Het artikel in het kort:
- Introductie: Wat is matcha?
- Functie: Is matcha gezond?
- Voordelen: Waar is matcha goed voor?
- Nadelen: Waar moet je op letten?
Wat is matcha?
Matcha is net als groene thee afkomstig van de Camellia sinensis-plant. Het verschil met gewone groene thee is dat matcha in de schaduw wordt gekweekt. Dit kan de concentratie van L-theanine verhogen.
Catechines zijn natuurlijke stoffen in de plant. L-theanine is een aminozuur, een bouwsteen van eiwitten. Daarnaast produceert de plant meer chlorofyl, doordat de plant weinig in het zonlicht staat.
Chlorofyl is een groene kleurstof in groenten, die ook in onder meer spinazie en boerenkool zit. Het wordt gebruikt om licht om te zetten in energie via fotosynthese. De schaduwteling van de plant verhoogt daarnaast het aminozuur L-theanine, wat bijdraagt aan de umami-smaak.
Na het oogsten van de bladeren worden de stengels en nerven verwijderd. Vervolgens worden de bladeren tot een fijn poeder gemalen. Door het gebruik van het hele blad bevat matcha over het algemeen hogere concentraties voedingsstoffen dan een gewone kop groene thee.
Zo bevat matcha vaak meer cafeïne en EGCG dan gewone groene thee. De precieze samenstelling hangt wel af van de kwaliteit van de matcha en de bereiding [1].
In het kort: Matcha is een groene thee die in de schaduw wordt gekweekt. Na het verwijderen van de stengels en nerven wordt het hele blad vermengd tot fijn gemalen poeder. Hierdoor bevat matcha vaak meer voedingsstoffen dan gewone groene thee.
Is matcha gezond?
Matcha is gezond omdat het veel verschillende gezonde voedingsstoffen bevat. De exacte samenstelling en hoeveelheid van de voedingsstoffen hangt af van de kwaliteit, herkomst en bereidingswijze. Zo heeft premium matcha een andere samenstelling dan goedkopere soorten matcha.
Ook hebben de verwerking en productie invloed op hoeveel er van bepaalde stoffen in matcha zit. Matcha bevat onder andere de volgende voedingsstoffen:
- Fenolzuren: Matcha bevat verschillende fenolzuren zoals cafeïnezuur en ferulinezuur. Het is vooral rijk aan catechines, een groep polyfenolen met antioxidatieve eigenschappen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van deze stoffen.
- Catechines: Matcha is rijk aan catechines, een andere groep polyfenolen. De meest voorkomende is EGCG (epigallocatechinegallaat), die veel wordt onderzocht.
- Vetten: Matcha bevat een kleine hoeveelheid vetten, waaronder onverzadigde vetzuren zoals alfa-linolzuur (ALA) en linoleenzuur.
- Vezels: Matcha bevat een kleine hoeveelheid onoplosbare vezels doordat het hele blad wordt gemalen. Deze vezels geven volume aan je ontlasting en zorgen voor een soepele stoelgang.
- Eiwitten: Matcha bevat een kleine hoeveelheid eiwit, waaronder aminozuren zoals L-theanine.
- Mineralen: In matcha zitten vaak mineralen, zoals kalium, calcium en magnesium.
- Vitamines: Matcha bevat van nature vitamine C. De hoeveelheid neemt af bij lange opslag of verhitting [2].
In het kort: Matcha is onder andere gezond doordat het veel verschillende voedingsstoffen bevat.
Waar is matcha goed voor? de 5 voordelen
Benieuwd waar matcha nou goed voor is? De werking van matcha thee moet nog verder onderzocht worden. Hieronder lees je over 5 mogelijke voordelen van matcha.
1. Het bevat antioxidanten
Doordat matcha in de schaduw wordt gekweekt, groeit de plant langzamer. Hierdoor maakt de plant meer van bepaalde stoffen aan, zoals antioxidanten. Matcha bevat verschillende antioxidanten, zoals rutine, chlorofyl, polyfenolen en catechines (EGCG).
Vergeleken met gewone groene thee bevat matcha hogere concentraties EGCG. Vaak meerdere malen zoveel, waardoor het een bijzonder rijke bron van antioxidanten is [3]. Antioxidanten kunnen helpen beschermen tegen oxidatieve schade door vrije radicalen.
Deze stoffen ontstaan door normale lichaamsprocessen en externe factoren, zoals zonlicht en roken.
2. Mogelijk een mindere energiedip
Een kop matcha (2 gram) bevat ongeveer 38–88 mg cafeïne. Daarmee bevat een standaard kop matcha meestal meer cafeïne dan een kop gewone groene of zwarte thee. Het bevat meestal iets minder cafeïne dan een kop koffie.
Naast cafeïne bevat matcha ook het aminozuur L-theanine. Onderzoek suggereert dat de combinatie van dit aminozuur en cafeïne kan zorgen voor meer focus en alertheid. Bij matcha lijkt het effect van cafeïne langzamer op te komen en langer aan te houden dan bij koffie. Hierdoor voelen veel mensen zich vaak langer energieker zonder de bekende ‘dip’ te krijgen.
L-theanine lijkt de effecten van cafeïne te moduleren, waaronder mogelijk een verminderde zenuwachtigheid. Naar deze voordelen moet wel nog meer onderzoek worden gedaan [4].
3. Het is gezonder voor je tanden
Matcha heeft nog een voordeel ten opzichte van koffie. Het is namelijk minder zuur dan koffie, waardoor de kans op aantasting van je tandglazuur lager is. Ook verkleuren je tanden minder snel van de groene kleur van matcha vergeleken met koffie [5].
Catechines uit groene thee laten in laboratoriumstudies antimicrobiële werking zien, maar effecten in de mond zijn bij mensen nog niet overtuigend aangetoond [6].
4. Mogelijk goed voor je hart
De Gezondheidsraad adviseert om dagelijks drie koppen groene of zwarte thee te drinken. Volgens de commissie kan dit bijdragen aan een lagere bloeddruk en een verminderd risico op een beroerte.
Let op met de hoeveelheid. Een kopje van 2 gram matcha bevat 38–88 mg cafeïne, tegenover 20–40 mg in een kopje gewone groene thee. Een te hoge inname van cafeïne kan juist negatieve effecten hebben op het hart [7].
Matige consumptie van koffie (3-5 kopjes per dag) wordt in sommige studies gelinkt aan een lager risico op bepaalde hartaandoeningen.
Een kop matcha bevat meestal iets minder cafeïne dan een kop koffie, maar de precieze hoeveelheid hangt af van dosering en bereidingswijze.
5. Het bevat veel chlorofyl
Matcha bevat veel chlorofyl, omdat het van jonge theeblaadjes wordt gemaakt en het de hele gemalen bladeren bevat. Hier dankt matcha ook de opvallende groene kleur aan. Laboratoriumonderzoeken suggereren dat chlorofyl ontstekingsremmende effecten kan hebben [8].
Ook zijn er aanwijzingen dat chlorofyl ook andere voordelen heeft, zoals bijdragen aan een gezonde darmflora [9]. Naar deze andere voordelen moet wel nog meer onderzoek worden gedaan, voordat er conclusies kunnen worden getrokken. De onderzoeken zijn nog te klein of op dieren uitgevoerd.
Desondanks zijn dit al veelbelovende aanwijzingen van de vele voordelen van matcha.
In het kort: Matcha heeft veelbelovende gezondheidsvoordelen, zoals dat het kan bijdragen aan een gezond hart en een lagere kans op diabetes. Ook geeft het energie zonder een dip en is het beter voor je tanden dan koffie.
Nadelen van matcha
Naast de voordelen van matcha kan het een paar nadelen hebben:
- Het cafeïnegehalte: Matcha bevat, vergeleken met normale thee, relatief veel cafeïne. Als je gevoelig bent, is het belangrijk om niet te veel cafeïne binnen te krijgen. Cafeïne zit daarnaast in veel frisdranken, koffie en energiedrank, dus let op de totale hoeveelheid. Drink matcha dus met mate.
- Leverproblemen: Bij hoge doseringen groene thee-extracten in supplementvorm zijn leverproblemen gemeld, maar dit geldt niet voor normale consumptie van matcha [10].
- Verminderen van opname van andere voedingsstoffen: Groene thee en matcha kunnen de opname van non-heemijzer uit plantaardige voeding verminderen als je het tegelijk met een maaltijd drinkt [11]. Drink daarom matcha niet direct bij een ijzerrijke maaltijd. Vooral voor vegetariërs en veganisten is dit belangrijk, omdat plantaardige voeding voor hen een belangrijke bron van ijzer is.
- Spijsverteringsklachten: Sommige mensen krijgen maag- en darmklachten bij het drinken van matcha op een lege maag. Het kan helpen om matcha dan te drinken bij of na een maaltijd.
- Kwaliteit van matcha: Biologische, hoogwaardige matcha bevat meer werkzame stoffen en minder verontreinigingen. Lagere kwaliteit poeders kunnen minder effectief zijn en hebben soms een minder zuivere smaak. Let bij aankoop dus op herkomst en kwaliteit [12].
In het kort: Matcha kan een aantal nadelen hebben, maar vaak zijn hier simpele oplossingen voor, zoals matcha niet drinken met een ijzerrijke maaltijd. Bovendien verklein je de kans op nadelen door een goede kwaliteit matcha te kopen.
Alles kort samengevat
Matcha is dus niet alleen lekker, maar ook gezond. Bovendien is het een goed alternatief voor koffie, vooral als je veel last krijgt van energiedips door koffie. Doordat matcha relatief veel cafeïne bevat, moet je het niet té veel drinken.
Maar de meeste mensen kunnen zonder zorgen genieten van hun kopje matcha. Wil je matcha kopen? Let dan wel goed op de kwaliteit, zodat je echt profijt hebt van de gezondheidsvoordelen.
