groene check icon Laatste update:

Inositol: wat is het en hoe werkt het?

Geschreven door:
Claire Orth
Claire Orth Auteur & Diëtist
Claire Orth - Auteur & Diëtist
Claire Orth is communicatieprofessional, tekstschrijver en diëtist. Ze werkt al 4 jaar als freelance schrijver en schrijft sinds 2024 voor Vital Nutrition over voeding, gezondheid en supplementen.
Lees meer
Inositol: wat is het en hoe werkt het?

Inositol: Misschien heb je er nog nooit van gehoord, of misschien heb je het wel eens op een etiket gezien. Wat is inositol precies en wat doet het in je lichaam? Je leest het hier!

Het artikel in het kort:

  • Introductie: wat is inositol?
  • Hoeveel heb je nodig?: aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
  • Inositol werking: wat doet inositol?
  • Inositol supplement: overwegingen en tips.

Wat is inositol?

Inositol wordt in sommige landen ook wel vitamine B8 genoemd, hoewel het eigenlijk geen vitamine is. In die landen is biotine (vitamine B8) vitamine B7 en bestaat er officieel geen vitamine B8.

We noemen het ook wel een halfvitamine. Dit is een stof die wel bijdraagt aan onze gezondheid, maar die ons lichaam ook zelf kan aanmaken. Je hoeft het daarom in principe niet via de voeding binnen te krijgen.

Inositol is een soort suiker met verschillende belangrijke functies in het lichaam. Het wordt ook wel een suikeralcohol of polyol genoemd. Het komt van nature voor in planten en voedingsmiddelen, zoals granen, bonen, fruit en noten [1].

Er zijn verschillende soorten inositol, waarvan de myo-inositol de meeste functies in het lichaam heeft. Het heeft bijvoorbeeld een belangrijke rol in het lichaam als onderdeel van celmembranen, de scheiding tussen een cel en de omgeving.

In het kort: Inositol is een soort suiker, dat in plantaardige voeding zit en door ons lichaam wordt aangemaakt. Het heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam. 

Hoeveel inositol heb ik nodig?

Er is geen dagelijkse aanbevolen hoeveelheid inositol vastgesteld voor mensen. Bij dieren zijn er wel tekenen gevonden van een tekort aan inositol [2].

Een Westers dieet levert ongeveer 1 gram inositol per dag. Daarnaast maakt ons lichaam tot 4 gram inositol per dag aan door het gebruiken van andere suikers [3].

Er zijn vermoedens dat de behoefte aan inositol hoger is door bijvoorbeeld de inname van cafeïne, inname van suiker, witte koolhydraten, natriumtekort en een toenemende leeftijd [2]. Of je lichaam dan voldoende inositol aanmaakt is niet bekend. Hier moet wel nog verder onderzoek naar worden gedaan.

In het kort: Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor inositol. Het grootste deel van de inositol in je lichaam wordt door je lichaam zelf aangemaakt. Mogelijk is de behoefte hoger in bepaalde situaties, zoals bij veel inname van suiker en cafeïne.

Wat doet inositol?

 Inositol heeft diverse functies in het lichaam:

  • Het is nodig voor de vorming van de structuur van celmembranen. Dit is de scheiding tussen een cel en de omgeving [4].
  • Het beïnvloedt de werking van insuline, een hormoon dat koolhydraten (suikers) uit je bloed naar je cellen vervoert.
  • Het draagt bij aan het reguleren van het bloedsuikergehalte, de hoeveelheid glucose die in het bloed zit op een bepaald moment [5].
  • Het kan de niveaus van neurotransmitters beïnvloeden. Dit zijn chemische stoffen die de communicatie tussen zenuwen regelen [6].
  • Het bevordert de aanmaak van leverglycogeen, de hoeveelheid opgeslagen suiker in de lever [7].

In het kort: Inositol heeft verschillende functies in het lichaam, zoals de niveaus van neurotransmitters beïnvloeden en het bevorderen van de aanmaak van leverglycogeen.

Inositol supplement

Inositol wordt vaak toegevoegd aan supplementen met andere voedingsstoffen, zoals in een multivitamine of vitamine B complex.

Hierdoor heb je met een pil het voordeel van meerdere voedingsstoffen. Kies een supplement van goede kwaliteit van een betrouwbaar merk. Check ook of er geen onnodige stoffen zijn toegevoegd.

Vormen van inositol

Inositol komt in twee hoofdvormen voor:

  • Myo-inositol (MYO)
  • D-chiro-inositol (DCI)

Myo-inositol is de meest voorkomende vorm en wordt vaak gebruikt in supplementen.

D-chiro-inositol heeft vergelijkbare eigenschappen en wordt soms in combinatie met myo-inositol gebruikt om verschillende gezondheidsdoelen te ondersteunen. 

Aanbevolen dosering

Wat de juiste dosis inositol is, is nog niet bekend. In de onderzoeken worden namelijk verschillende hoeveelheden gebruikt. Ook lijkt de dosis af te hangen van voor welk doel je het gebruikt.

Een dosering tot 18 gram per dag wordt over het algemeen als veilig beschouwd, gebaseerd op bestaande onderzoeken

Bijwerkingen

De meeste mensen hebben geen last van bijwerkingen. Echter bij hele hoge doses, vanaf 12 gram per dag, komen onder andere de volgende lichte bijwerkingen voor:

  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid

Heb je last van deze bijwerkingen? Verminder dan de hoeveelheid tot de bijwerkingen weg zijn. Of stop (tijdelijk) met het gebruik van het supplement.

In het kort: Inositol kan je loskopen, maar is vaak onderdeel van een vitamine B complex of een multivitaminen. Inositol komt voor in de vormen Myo-inositol en D-chiro-inositol. De meeste mensen ervaren geen bijwerkingen. Let bij de aankoop dat je een supplement kiest van goede kwaliteit.

Alles samengevat

Inositol is een polyol, een soort suiker. Je neemt inositol deels op via voeding, maar je lichaam produceert zelf een grotere hoeveelheid. Het speelt een belangrijke rol in verschillende lichaamsfuncties, zoals de vorming van de structuur van celmembranen.

Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, omdat je lichaam het in principe zelf aanmaakt. Toch zijn er aanwijzingen dat je behoefte in bepaalde situaties hoger kan zijn. Ook vermoeden sommige onderzoekers dat het gezondheidsvoordelen kan hebben, maar ook hier moet meer onderzoek naar worden gedaan

Als supplement wordt het vaak toegevoegd aan multivitaminen en is het bijna altijd onderdeel van een vitamine B complex. 

Terug naar blog

Inklapbare content

Referenties

  • [1] Clements, R. S., Jr, & Darnell, B. (1980). Myo-inositol content of common foods: development of a high-myo-inositol diet. The American journal of clinical nutrition, 33(9), 1954–1967. https://doi.org/10.1093/ajcn/33.9.1954
  • [2] DiNicolantonio, J. J., & H O'Keefe, J. (2022). Myo-inositol for insulin resistance, metabolic syndrome, polycystic ovary syndrome and gestational diabetes. Open heart, 9(1), e001989. https://doi.org/10.1136/openhrt-2022-001989
  • [3] Sharma, N., Watkins, O. C., Chu, A. H. Y., Cutfield, W., Godfrey, K. M., Yong, H. E. J., & Chan, S. Y. (2023). Myo-inositol: a potential prophylaxis against premature onset of labour and preterm birth. Nutrition research reviews, 36(1), 60–68. https://doi.org/10.1017/S0954422421000299
  • [4] Andronic, J., Shirakashi, R., Pickel, S. U., Westerling, K. M., Klein, T., Holm, T., Sauer, M., & Sukhorukov, V. L. (2015). Hypotonic activation of the Myo-Inositol transporter SLC5A3 in HEK293 cells probed by cell volumetry, confocal and super-resolution microscopy. PLOS ONE, 10(3), e0119990. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0119990
  • [5] Larner J. (2002). D-chiro-inositol--its functional role in insulin action and its deficit in insulin resistance. International journal of experimental diabetes research, 3(1), 47–60. https://doi.org/10.1080/15604280212528
  • [6] Zulfarina, M. S., Syarifah-Noratiqah, S. B., Nazrun, S. A., Sharif, R., & Naina-Mohamed, I. (2019). Pharmacological Therapy in Panic Disorder: Current Guidelines and Novel Drugs Discovery for Treatment-resistant Patient. Clinical psychopharmacology and neuroscience : the official scientific journal of the Korean College of Neuropsychopharmacology, 17(2), 145–154. https://doi.org/10.9758/cpn.2019.17.2.145
  • [7] López-Gambero, A. J., Sanjuan, C., Serrano-Castro, P. J., Suárez, J., & Rodríguez de Fonseca, F. (2020). The Biomedical Uses of Inositols: A Nutraceutical Approach to Metabolic Dysfunction in Aging and Neurodegenerative Diseases. Biomedicines, 8(9), 295. https://doi.org/10.3390/biomedicines8090295

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

  • Algenolie of visolie

    Algenolie of Visolie - Welke is beter?

    Als je meer omega 3-vetzuren wilt binnenkrijgen, heb je de keuze uit visolie of de plantaardige variant algenolie. Maar wat is precies het verschil en wat is de beste keuze?...

    Algenolie of Visolie - Welke is beter?

    Als je meer omega 3-vetzuren wilt binnenkrijgen, heb je de keuze uit visolie of de plantaardige variant algenolie. Maar wat is precies het verschil en wat is de beste keuze? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze...

    Lees verder
  • Inositol: wat is het en hoe werkt het?

    Inositol: wat is het en hoe werkt het?

    Inositol: Misschien heb je er nog nooit van gehoord, of misschien heb je het wel eens op een etiket gezien. Wat is inositol precies en wat doet het in je...

    Inositol: wat is het en hoe werkt het?

    Inositol: Misschien heb je er nog nooit van gehoord, of misschien heb je het wel eens op een etiket gezien. Wat is inositol precies en wat doet het in je lichaam? Je leest het hier! Het artikel in het kort: Introductie: wat...

    Lees verder
  • 14 tips om je darmflora te verbeteren en herstellen

    14 tips om je darmflora te verbeteren en herste...

    Een slechte darmflora kan zorgen voor diverse klachten, zoals diarree en verstopping. Maar wist je dat een slechte darmflora nog veel meer effecten heeft op je geestelijke en lichamelijke welzijn?...

    14 tips om je darmflora te verbeteren en herste...

    Een slechte darmflora kan zorgen voor diverse klachten, zoals diarree en verstopping. Maar wist je dat een slechte darmflora nog veel meer effecten heeft op je geestelijke en lichamelijke welzijn? Je leest er hier meer over en ontdekt 14 tips om je...

    Lees verder
1 van 3