groene check icon Laatste update: 11 oktober 2024

Algenolie of Visolie - Welke is beter?

Geschreven door:
Claire Orth
Claire Orth Auteur & Diëtist
Claire Orth - Auteur & Diëtist
Claire Orth is communicatieprofessional, tekstschrijver en diëtist. Ze werkt al 4 jaar als freelance schrijver en schrijft sinds 2024 voor Vital Nutrition over voeding, gezondheid en supplementen.
Lees meer
Algenolie of visolie

Als je meer omega 3-vetzuren wilt binnenkrijgen, heb je de keuze uit visolie of de plantaardige variant algenolie. Maar wat is precies het verschil en wat is de beste keuze?

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze twee oliën en ontdek je wat de beste keuze is voor jou.

Het artikel in het kort:

  • Introductie: verschil tussen algenolie en visolie
  • Gezondheidsvoordelen: voordelen van DHA & EPA
  • Algenolie vs. visolie: overzichtelijke vergelijking
  • Voordelen: de voordelen van visolie en algenolie
  • Supplementen: waar op te letten

Verschil tussen algenolie en visolie

Algenolie en visolie zijn beide bekende manieren om omega-3 vetzuren binnen te krijgen, maar toch zijn er belangrijke verschillen in waar ze vandaan komen en hoe ze gemaakt worden.

Algenolie komt direct van algen, de bron waar vissen hun omega-3 vandaan halen. Visolie daarentegen wordt gewonnen uit de vis zelf.

Omdat algenolie volledig plantaardig is, is het een fijne optie voor vegetariërs, veganisten, of mensen met een visallergie.

Visolie is vaak makkelijker te vinden en wordt al jarenlang gebruikt in supplementen.

Daarnaast speelt duurzaamheid ook een rol: voor algenolie hoeven er geen vissen gevangen te worden, wat het een milieuvriendelijker alternatief maakt.

In het kort: Algenolie en visolie bieden allebei omega-3, maar ze verschillen in herkomst en gebruik. Welke je kiest, hangt af van wat voor jou belangrijk is: plantaardig, beschikbaarheid of duurzaamheid.

Wat maakt algenolie en visolie gezond?

Zowel algenolie als visolie zijn rijk aan omega-3 vetzuren, zoals DHA en EPA, die belangrijk zijn voor je gezondheid. Vissen halen hun omega-3 uit algen, waardoor beide oliën dezelfde essentiële vetzuren bevatten.

  • DHA draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen [1].
  • DHA draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie [2].
  • DHA en EPA dragen bij tot de normale werking van het hart [3].
  • DHA en EPA is goed voor de tryglyceridenspiegel [4].
  • De inname van DHA door de moeder is goed voor de ogen en hersenen van de foetus en van zuigelingen die borstvoeding krijgen [5].*

*Het gunstige effect wordt bereikt bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA, naast de aanbevolen 250 mg DHA en EPA.

In het kort: Omega 3-vetzuren hebben diverse bewezen gezondheidsvoordelen, zoals het bijdragen aan de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen en de normale hersenfunctie.

Algenolie of visolie?

Hieronder vind je een overzichtelijke vergelijking van algenolie en visolie op de belangrijkste punten.

Kenmerk Algenolie Visolie
1. Bron Gemaakt van algen Gemaakt van vis (zalm, makreel, ansjovis)
2. Omega-3 profiel Bevat DHA Bevat DHA en EPA
3. Omega-3 concentratie Laag tot gemiddeld Hoog
4. Zuiverheid Lage kans op verontreiniging Kan zware metalen en PCB's bevatten
5. Milieu-impact Duurzaam, milieuvriendelijk Overbevissing kan schadelijk zijn
6. Allergieën Geschikt bij visallergie Kan allergieën veroorzaken
7. Dieetvoorkeur Geschikt voor veganisten en vegetariërs Niet geschikt voor veganisten en vegetariërs 
8. Smaak en geur Neutraal, geen vissmaak Kan visachtig smaken
9. Kweek of vangst Duurzame en gecontroleerde Duurzaamheid is afhankelijk van vissoort en vangstmethode
10. Prijs Meestal duurder dan visolie Relatief goedkoop
11. Beschikbaarheid Steeds beter beschikbaar Breed verkrijgbaar

Voordelen van algenolie

Algenolie heeft verschillende voordelen ten opzichte van visolie. Hieronder lees je een aantal van de algenolie voordelen.

1. Duurzamer dan visolie

Algen hebben weinig voedingsstoffen nodig om te overleven. Ze kunnen namelijk door middel van licht worden gekweekt, doordat de algen CO2 omzetten in voedingsstoffen. De opname van CO2 uit de lucht, is ook goed voor het milieu.

Bovendien is algenolie de oorspronkelijke bron van omega-3 vetzuren. Vissen halen dit namelijk uit de algen. 

Daarnaast gaan er geen vissen dood door de productie van algenolie. Er wordt verwacht dat er in 2030 62 miljoen ton vis te kort is, waar ook de productie van visolie aan bijdraagt.

2. Geschikt voor veganisten of mensen met visallergie

Algenolie is een goed alternatief voor mensen die geen vis willen of kunnen eten. Er zijn nog veel meer mensen die (tijdelijk) geen vis of visolie kunnen eten. Zo hebben zwangere vrouwen een hogere behoefte aan omega-3 vetzuren, maar kunnen ze soms een afkeer ontwikkelen tegen bepaald voedsel (zoals vis).

3. Milieuvriendelijke productie

In algen zit niet alleen meer omega-3, maar algen hebben ook minder voedingsstoffen nodig dan vissen. Ook zijn er voor de oogst geen grote hoeveelheden land of water nodig.

4. Vrij van verontreiniging

De oceaan bevat door milieuvervuiling schadelijke stoffen, waaronder dioxinen, antibiotica en kwik. Deze stoffen slaan op in de vetten van vissen, waardoor dit soms terechtkomt in visolie.

Goede kwaliteit visolie wordt wel gezuiverd, maar veel visoliën worden niet gezuiverd. Dit is niet altijd duidelijk bij de aankoop. 

Algen voor algenolie kunnen gekweekt worden in schone en gecontroleerde wateren, zodat er geen verontreinigingen in komen.

5. Neutrale smaak en geur

Sommige soorten visolie smaken en ruiken erg naar vis. Als je niet houdt van vis, zijn deze supplementen onaangenaam om te gebruiken. Ook zorgt het bij sommige mensen voor maagzuur. Algenolie is juist erg neutraal van smaak.

In het kort: Algenolie heeft verschillende voordelen, zoals dat de smaak en geur beter is, het geschikt is voor vegetariërs en veganisten en dat het vrij is van verontreinigingen. Bovendien is het door diverse redenen duurzamer dan visolie.

Voordelen van visolie

Visolie heeft ook een aantal voordelen ten opzichte van algenolie, die hieronder worden beschreven.

1. Meer EPA dan visolie

Visolie bevat vaak meer EPA dan algenolie. Hoewel algenolie vooral rijk is aan DHA, heeft visolie een hoger gehalte aan EPA. Dit is belangrijk omdat DHA en EPA elkaar aanvullen in hun gezondheidsvoordelen.

2. Beter onderzocht dan algenolie

Visolie is al jarenlang een populaire bron van omega-3 vetzuren en is daardoor veel beter onderzocht dan algenolie. Veel van de gezondheidsvoordelen die worden toegeschreven aan omega-3 vetzuren, zoals verbeterde hartgezondheid, komen voort uit studies die specifiek met visolie zijn uitgevoerd.

Hoewel algenolie veelbelovend is, zijn er nog minder onderzoeken die de specifieke voordelen van algenolie bevestigen. De voordelen die aan visolie worden toegeschreven, kunnen mogelijk ook voor algenolie gelden, maar dit moet nog verder worden onderzocht.

3. Goedkoper dan algenolie

In het algemeen is visolie goedkoper dan algenolie. De prijs van visolie hangt echter af van factoren zoals de concentratie van EPA en DHA, toevoegingen om oxidatie tegen te gaan en de vissoort en vangstmethode, met name hoe duurzaam deze is.

Goedkope visolieproducten zijn vaak minder zuiver en daarom niet altijd de beste keuze. Voor veel mensen kan een duurzamer omega-3 supplement, zoals algenolie, de extra kosten waard zijn.

4. Beter verkrijgbaar

Visolie is gemakkelijk verkrijgbaar, zowel online als in fysieke winkels. Het is een veelgebruikt supplement, waardoor je het in vrijwel elke drogisterij of supermarkt kunt vinden. Algenolie daarentegen is minder breed beschikbaar, hoewel dit langzaam aan het veranderen is.

5. Hoge omega-3 concentratie

Veel visolie supplementen bevatten een hogere concentratie omega-3 vetzuren per portie in vergelijking met algenolie, voornamelijk als het gaat om EPA. Dit kan voordelig zijn voor mensen die een hogere dosering omega-3 willen innemen zonder meerdere capsules of porties te hoeven gebruiken.

In het kort: Visolie heeft voordelen zoals een hoger EPA-gehalte, bredere beschikbaarheid en lagere kosten. Bovendien is het beter onderzocht, wat het een betrouwbare keuze maakt als bewezen bron van omega-3 vetzuren.

Algenolie en visolie supplementen

Of je nu kiest voor algenolie of visolie, er zijn enkele belangrijke zaken om in de gaten te houden bij het kiezen van een omega-3 supplement.

Of je nu voor plantaardige algenolie gaat of voor een visolie supplement gaat, let bij beide soorten op de volgende belangrijke punten:

  • Concentratie van EPA en DHA per portie
  • Zuiverheid en mogelijke verontreinigingen (zoals zware metalen en PCB's)
  • Toevoegingen van antioxidanten zoals D-alfa-tocoferol (vitamine E)
  • Onafhankelijke analyses op zware metalen en PCB's
  • Onafhankelijke analyse van de TOTOX-waarde (totale oxidatiewaarde)
  • Duurzaamheid van de bron (vangstmethode voor vis of kweekomstandigheden voor algen)
Niet zeker welke visolie past bij jou? We hebben de beste visolie capsules uitgebreid getest.

Kort samengevat

Algenolie en visolie hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Welke de beste keuze is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren, dieetwensen en eventuele voedselallergieën.

Algenolie is een plantaardig, duurzaam alternatief dat geschikt is voor veganisten, terwijl visolie breder beschikbaar is en meer EPA bevat.

Kies voor algenolie als je duurzaamheid belangrijk vindt en geen dierlijke producten wilt gebruiken, maar voor visolie als je een hogere EPA-inname en de prijs belangrijker vindt.

Terug naar blog

Inklapbare content

Referenties

  • [1] Hodge W, Barnes D, Schachter HM, et al. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Eye Health: Summary. 2005 Jul. In: AHRQ Evidence Report Summaries. Rockville (MD): Agency for Healthcare Research and Quality (US); 1998-2005. 117. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11888/
  • [2] Dighriri, I. M., Alsubaie, A. M., Hakami, F. M., Hamithi, D. M., Alshekh, M. M., Khobrani, F. A., Dalak, F. E., Hakami, A. A., Alsueaadi, E. H., Alsaawi, L. S., Alshammari, S. F., Alqahtani, A. S., Alawi, I. A., Aljuaid, A. A., & Tawhari, M. Q. (2022). Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Brain Functions: A Systematic Review. Cureus, 14(10), e30091. https://doi.org/10.7759/cureus.30091
  • [3] Elagizi, A., Lavie, C. J., O'Keefe, E., Marshall, K., O'Keefe, J. H., & Milani, R. V. (2021). An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients, 13(1), 204. https://doi.org/10.3390/nu13010204
  • [4] Skulas-Ray, A. C., Wilson, P. W. F., Harris, W. S., Brinton, E. A., Kris-Etherton, P. M., Richter, C. K., Jacobson, T. A., Engler, M. B., Miller, M., Robinson, J. G., Blum, C. B., Rodriguez-Leyva, D., de Ferranti, S. D., Welty, F. K., & American Heart Association Council on Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology; Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council on Cardiovascular Disease in the Young; Council on Cardiovascular and Stroke Nursing; and Council on Clinical Cardiology (2019). Omega-3 Fatty Acids for the Management of Hypertriglyceridemia: A Science Advisory From the American Heart Association. Circulation, 140(12), e673–e691. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000709
  • [5] Coletta, J. M., Bell, S. J., & Roman, A. S. (2010). Omega-3 Fatty acids and pregnancy. Reviews in obstetrics & gynecology, 3(4), 163–171.
1 van 3