groene check icon Laatste update: 14 oktober 2024

Waar is visolie goed voor? 5 voor- en nadelen

Geschreven door:
Claire Orth
Claire Orth Auteur & Diëtist
Claire Orth - Auteur & Diëtist
Claire Orth is communicatieprofessional, tekstschrijver en diëtist. Ze werkt al 4 jaar als freelance schrijver en schrijft sinds 2024 voor Vital Nutrition over voeding, gezondheid en supplementen.
Lees meer
Man houdt visolie softgels vast

Visolie zou diverse gezondheidsvoordelen hebben, zoals voor de hersenen en het zou je hart gezond houden.

Is dit echt zo en zijn er ook nadelen en waar moet je opletten als je visolie wilt gaan gebruiken? We vertellen je waar visolie allemaal goed voor is!

Het artikel in het kort:

  • Introductie: wat is visolie?
  • Voordelen van visolie: waar is visolie goed voor?
  • Nadelen van visolie: waar moet je op letten?
  • Hoeveel heb ik nodig?: aanbevolen inname.
  • Visolie supplementen: overwegingen en tips

Wat is visolie?

Visolie is gezuiverde olie, wat betekent dat het gereinigd of gefilterd is om onzuiverheden te verwijderen. Hierdoor heeft het een langere houdbaarheid. 

In visolie zit vaak een combinatie van de omega-3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze vetzuren worden ook wel 'visvetzuren' genoemd, maar deze vetzuren zitten ook in plantaardige bronnen

Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, wat betekent dat het een dubbele binding heeft. Enkelvoudige vetzuren hebben slechts een binding. Je lichaam kan deze soort vet niet aanmaken, waardoor je het via de voeding moet binnenkrijgen.

Onverzadigde vetzuren zijn onder meer nodig om cholesterol af te voeren. Cholesterol is een bouwstof voor hormonen en cellen. We hebben het nodig om te leven, maar niet te veel.

Een verhoogd cholesterolgehalte vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten.

In het kort: In visolie zitten gezuiverde omega-3 vetten, die essentieel zijn voor je gezondheid. Deze vetten hebben diverse gezondheidsvoordelen, zoals dat ze de kans op hart- en vaatziekten verlagen.

Voordelen van visolie

Visolie, rijk aan omega-3 vetzuren zoals DHA en EPA, zorgt voor verschillende gezondheidsvoordelen. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van visolie:

  • Goed voor het hart
  • Ondersteunt het gezichtsvermogen
  • Helpt gezonde triglyceridengehalten in het bloed te behouden
  • Ondersteunt de hersenfunctie
  • Belangrijk tijdens zwangerschap en borstvoeding

1. Goed voor het hart

De omega-3 vetzuren EPA en DHA in visolie spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van een gezonde hartfunctie. Deze vetzuren dragen bij aan het behoud van een normale hartslag en bloedcirculatie [1].

Door regelmatig visolie te consumeren, ondersteun je je hart op een natuurlijke manier. Een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA helpt bij het behouden van een gezond hart en draagt bij aan een goed functionerend cardiovasculair systeem.

2. Ondersteunt het gezichtsvermogen

DHA, een van de belangrijkste omega-3 vetzuren in visolie, is belangrijk bij het behouden van een scherp en gezond gezichtsvermogen. Dit komt omdat DHA een belangrijke bouwsteen is van het netvlies, het deel van het oog dat verantwoordelijk is voor het omzetten van licht in beelden.

Voldoende inname van DHA tijdens de zwangerschap en in de vroege kinderjaren ondersteunt een normale visuele ontwikkeling en helpt het risico op bepaalde oogaandoeningen later in het leven te verminderen [2].

3. Goed voor de tryglyceridenspiegel

Triglyceriden zijn een vorm van vet die in je bloed aanwezig is en verhoogde niveaus kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. EPA en DHA in visolie helpen om triglyceridengehalten binnen een gezond bereik te houden [3].

Door het verlagen van de triglyceridenwaarden in het bloed, draagt visolie bij aan het voorkomen van de opbouw van vetten in de bloedvaten, wat weer helpt bij het verminderen van het risico op hartproblemen. Een dagelijkse inname van 2 gram EPA en DHA is nog voor dit gezondheidsvoordeel.

4. Ondersteunt de hersenfunctie

DHA is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en speelt een belangrijke rol in het behouden van een goede hersenfunctie gedurende het hele leven. Dit omega-3 vetzuur is vooral belangrijk tijdens de zwangerschap en in de vroege kinderjaren, wanneer de hersenen zich snel ontwikkelen.

Het ondersteunt niet alleen de cognitieve ontwikkeling bij kinderen, maar helpt ook bij het behoud van de hersenfunctie op latere leeftijd [4]. Dit maakt DHA cruciaal voor zowel de ontwikkeling als het onderhoud van gezonde hersenen.

5. Belangrijk tijdens zwangerschap en borstvoeding

Voor aanstaande moeders is het binnenkrijgen van voldoende DHA van groot belang. Dit vetzuur ondersteunt de normale ontwikkeling van de hersenen en ogen van de foetus, wat cruciaal is tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

Studies tonen aan dat voldoende inname van DHA bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van de baby [5]. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, wordt aangeraden dagelijks 200 mg DHA in te nemen, naast de aanbevolen hoeveelheid van 250 mg DHA en EPA.

In het kort: Visolie (DHA en EPA) ondersteunt een gezonde hartfunctie, hersenfunctie en gezichtsvermogen, en is essentieel tijdens zwangerschap en borstvoeding. Het helpt ook om triglyceridengehalten in het bloed gezond te houden.

Nadelen van visolie

Visolie zorgt voor veel gezondheidsvoordelen, maar er zijn ook een aantal nadelen waarmee je rekening moet houden. Hieronder vind je de belangrijkste mogelijke nadelen van het gebruik van visolie:

  1. Interactie met bloedverdunners: Visolie kan gevaarlijk zijn voor mensen die bloedverdunners gebruiken, vooral bij inname van enkele grammen EPA en DHA per dag.
  2. Risico op te hoge inname: Hoewel visolie over het algemeen veilig is, kan het innemen van meer dan 5.000 mg EPA en DHA per dag, zoals vastgesteld door de EFSA, mogelijk gezondheidsrisico's met zich meebrengen.
  3. Mogelijke verontreiniging: Visolie kan verontreinigingen bevatten zoals zware metalen of PCB's, afhankelijk van de bron van de vis. Het is belangrijk om te kiezen voor producten van hoge kwaliteit waarbij inzicht wordt gegeven in onafhankelijke testresultaten, om dit risico te minimaliseren.
  4. Allergieën: Mensen met een visallergie moeten voorzichtig zijn met visolie supplementen, omdat er een risico op allergische reacties kan zijn, ondanks filtering in sommige producten.
  5. Duurzaamheidsproblemen: De productie van visolie is niet altijd duurzaam; extra vissen worden vaak gevangen voor het maken van visolie. Als alternatief zijn er duurzamere opties zoals visolie uit visafval of plantaardige opties uit algen.

In het kort: Visolie kan risico’s hebben, zoals interacties met medicijnen, verontreiniging, allergische reacties en duurzaamheidsproblemen. Kies daarom zorgvuldig je product en wees bewust van je persoonlijke situatie.

Hoeveel visolie heb ik nodig?

Er is geen specifiek aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vastgesteld voor visolie. Wel is er een ADH vastgesteld voor visvetzuren, maar niet apart voor EPA en DHA.

Het advies van de Gezondheidsraad is om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Dit komt neer op een keer per week vette vis eten. Het advies is echter wel gericht op het voorkomen van een tekort aan omega-3 vetzuren.

Het advies is specifiek voor vis en niet voor supplementen, omdat het nog niet duidelijk is of er meer stoffen in vis zitten die bijdragen aan de gezondheidsvoordelen van vis.

Wel zijn er sterke aanwijzingen dat de gezondheidsvoordelen van vis dankzij de visvetzuren zijn.

In het kort: De Gezondheidsraad adviseert om per dag gemiddeld 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Voor vegetariërs en veganisten is geen apart advies vastgesteld.

Wat zijn symptomen van een tekort?

Er is nog weinig onderzoek naar gedaan naar symptomen van een omega-3 tekort. Mogelijke symptomen kunnen bijvoorbeeld zijn: een droge of geïrriteerde huid, haarverlies of slechte kwaliteit haar en pijn aan gewrichten en stijfheid [6,7,8].

Het is goed om te beseffen dat deze symptomen ook kunnen voorkomen bij andere gezondheidsproblemen. Raadpleeg bij twijfel over mogelijke symptomen altijd een specialist.

Visolie supplementen

Volgens de Gezondheidsraad krijg je voldoende omega-3 vetzuren binnen als je één keer per week vette vis eet. Dit advies is echter gericht op het voorkomen van tekorten en niet per se op het bereiken van optimale gezondheidsvoordelen.

We vertellen je hieronder voor wie omega 3 visolie supplementen nuttig kunnen zijn en waar je op kunt letten.

Omega 3 Visolie - 1000 mg

Vital Nutrition Omega 3 Visolie - 1000mg  is een hoog gedoseerde visolie, ideaal voor personen die weinig tot geen vette vis eten.

  • Hoog in EPA (500 mg) & DHA (250 mg)
  • Onafhankelijk getest op verontreiniging
  • Bevat vitamine E tegen oxidatie
  • Geproduceerd in Nederland

Omega 3 Visolie - 500 mg

Vital Nutrition Omega 3 Visolie - 500 mg zijn gemiddeld gedoseerd, ideaal als aanvulling op een dieet met voedingsbronnen rijk aan omega 3 vetzuren.

  • 290 mg aan EPA en DHA
  • Onafhankelijk getest op verontreiniging
  • Bevat vitamine E tegen oxidatie
  • Geproduceerd in Nederland

Voor wie is het nuttig?


  • Zwangere vrouwen: Er is een officieel advies voor zwangere vrouwen om dagelijks een omega-3 (vis)vetzuur supplement te nemen met 250 tot 450 mg DHA, vooral als ze niet wekelijks vette vis en magere vis kunnen eten.
  • Sporadische viseters: Voor deze groep kan visolie een nuttige aanvulling zijn om te voorkomen dat ze een tekort aan omega-3 vetzuren ontwikkelen.
  • Vegetariërs en veganisten: Voor deze groep kan een omega-3 algenolie supplement een goed alternatief zijn. De keuze tussen algenolie of visolie is afhankelijk van verschillende factoren.

Dosering

Bij het kiezen van een visolie supplement is het belangrijk om niet alleen naar de hoeveelheid visolie te kijken, maar vooral naar de hoeveelheid EPA en DHA die het bevat.

De beste visolie voor mensen met een dieet dat arm is aan omega-3 bevatten een hogere dosering EPA en DHA is. Als je regelmatig omega-3 binnenkrijgt via je voeding, kun je kiezen voor een lager gedoseerde of minder geconcentreerde visolie.

Zuiverheid

Bij het kiezen van een visolie supplement is het belangrijk om op de kwaliteit en zuiverheid te letten:

  • Onafhankelijk getest: Kies voor supplementen van merken die gebruikmaken van onafhankelijke laboratorium testen om de zuiverheid en het gehalte aan actieve bestanddelen te garanderen.
  • Bron van de vis: Visolie van vissen uit schone, koude wateren heeft meestal een hogere kwaliteit en blijft langer goed.
  • Anti-oxidatie: Toevoegingen van antioxidanten zoals vitamine E kunnen de houdbaarheid verlengen en oxidatie tegengaan.
  • Vervuiling: Visolie uit vervuild water kan een nare nasmaak hebben en sneller bederven. Dit type olie is vaak van lagere kwaliteit.

In het kort: Voor zwangere vrouwen, veganisten, en sporadische viseters is het belangrijk om visolie te kiezen die onafhankelijk is getest en antioxidanten bevat voor optimale kwaliteit en houdbaarheid.

Kort samengevat

Visolie is rijk aan omega-3 vetzuren zoals EPA en DHA die voor belangrijke gezondheidsvoordelen zorgen, waaronder het ondersteunen van het hart, de hersenfunctie en het gezichtsvermogen.

Vooral voor zwangere vrouwen, sporadische viseters en veganisten kan een visolie supplement van toegevoegde waarde zijn.

Let bij de keuze van een supplement op de zuiverheid, de hoeveelheid EPA en DHA en of het product onafhankelijk is getest.

Hoewel visolie veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden, zoals mogelijke interacties met medicijnen en lage duurzaamheid.

Zorg daarom voor een bewuste keuze die past bij je persoonlijke situatie en voedingspatroon!

Terug naar blog

Inklapbare content

Referenties

  • [1] Elagizi, A., Lavie, C. J., O'Keefe, E., Marshall, K., O'Keefe, J. H., & Milani, R. V. (2021). An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients, 13(1), 204. https://doi.org/10.3390/nu13010204
  • [2] Hodge W, Barnes D, Schachter HM, et al. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Eye Health: Summary. 2005 Jul. In: AHRQ Evidence Report Summaries. Rockville (MD): Agency for Healthcare Research and Quality (US); 1998-2005. 117. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11888/
  • [3] Skulas-Ray, A. C., Wilson, P. W. F., Harris, W. S., Brinton, E. A., Kris-Etherton, P. M., Richter, C. K., Jacobson, T. A., Engler, M. B., Miller, M., Robinson, J. G., Blum, C. B., Rodriguez-Leyva, D., de Ferranti, S. D., Welty, F. K., & American Heart Association Council on Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology; Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council on Cardiovascular Disease in the Young; Council on Cardiovascular and Stroke Nursing; and Council on Clinical Cardiology (2019). Omega-3 Fatty Acids for the Management of Hypertriglyceridemia: A Science Advisory From the American Heart Association. Circulation, 140(12), e673–e691. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000709
  • [4] Dighriri, I. M., Alsubaie, A. M., Hakami, F. M., Hamithi, D. M., Alshekh, M. M., Khobrani, F. A., Dalak, F. E., Hakami, A. A., Alsueaadi, E. H., Alsaawi, L. S., Alshammari, S. F., Alqahtani, A. S., Alawi, I. A., Aljuaid, A. A., & Tawhari, M. Q. (2022). Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Brain Functions: A Systematic Review. Cureus, 14(10), e30091. https://doi.org/10.7759/cureus.30091
  • [5] Coletta, J. M., Bell, S. J., & Roman, A. S. (2010). Omega-3 Fatty acids and pregnancy. Reviews in obstetrics & gynecology, 3(4), 163–171.
  • [6] Neukam, K., De Spirt, S., Stahl, W., Bejot, M., Maurette, J. M., Tronnier, H., & Heinrich, U. (2011). Supplementation of flaxseed oil diminishes skin sensitivity and improves skin barrier function and condition. Skin pharmacology and physiology, 24(2), 67–74. https://doi.org/10.1159/000321442
  • [7] Le Floc'h, C., Cheniti, A., Connétable, S., Piccardi, N., Vincenzi, C., & Tosti, A. (2015). Effect of a nutritional supplement on hair loss in women. Journal of cosmetic dermatology, 14(1), 76–82. https://doi.org/10.1111/jocd.12127
  • [8] Loef, M., Schoones, J. W., Kloppenburg, M., & Ioan-Facsinay, A. (2019). Fatty acids and osteoarthritis: different types, different effects. Joint bone spine, 86(4), 451–458. https://doi.org/10.1016/j.jbspin.2018.07.005
1 van 3