Wat is libido precies? Hoe komt het dat dit soms verandert bij vrouwen en wat kan je hieraan doen? In dit artikel lees je alles over het libido en krijg jij handige tips om jouw libido op een natuurlijke manier te verhogen.
Het artikel in het kort:
- Introductie: Het libido van vrouwen
- Normaalwaarde: Wat is een normaal libido?
- Laag libido: Wat zijn de oorzaken?
- Libido verhogen: 8 tips voor libido verhogen vrouw
Het libido van vrouwen
Het woord 'libido' komt uit het Latijn en betekent 'verlangen', 'begeerte', 'lust' of 'wens'. Hiermee wordt bedoeld hoeveel behoefte iemand heeft aan seksualiteit. Het speelt in veel relaties een belangrijke rol. Daarnaast heeft het ook invloed op de gezondheid en het welzijn.
Een gezond libido draagt vaak bij aan meer tevredenheid en verbondenheid in relaties, terwijl een laag libido spanningen en problemen kan veroorzaken.
Er spelen veel factoren een rol bij het libido van vrouwen, zoals lichamelijke en psychologische factoren. Maar ook interpersoonlijke en sociaal-culturele factoren hebben invloed op het libido van een vrouw. Dit heeft te maken met zaken zoals de relatie met je partner, hoe goed jullie communiceren of hoe emotioneel jullie verbonden zijn.
Geslachtshormonen spelen een belangrijke rol bij het activeren en behouden van het libido. Bij vrouwen zijn dit vooral de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron.
Daarnaast zijn er andere hormonen die een rol spelen, zoals dopamine ('het gelukshormoon'), oxytocine ('het knuffelhormoon') en oestrogeen. Oestrogeen staat bekend als 'het vrouwelijke hormoon', maar ook mannen hebben dit, in veel kleinere hoeveelheden.
In het kort: Het libido staat voor de mate waarin iemand behoefte heeft aan seksualiteit. De hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron spelen een belangrijke rol in het libido van de vrouw.
Wat is een normaal libido?
Er is geen standaard voor wat een normaal libido is. Het libido verschilt per persoon, waardoor er geen richtlijnen zijn voor wat een laag libido is. Wat voor de een 'een normaal libido' is, kan voor de ander heel anders zijn. Wat belangrijk is, is dat je tevreden bent met je eigen seksleven en seksuele verlangens.
Een libido kan als 'laag' worden ervaren, wanneer het eerder hoger was. Dit is niet voor iedereen een probleem. Het kan ook als 'laag' worden ervaren als je er last van hebt, bijvoorbeeld wanneer je partner een groter verlangen heeft, wat spanning in jullie relatie veroorzaakt.
Daarnaast varieert het libido van nature, vooral bij vrouwen, door hormonale veranderingen. Tijdens verschillende fasen van het leven van een vrouw kan het libido minder worden door de hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap.
Tijdens en na de overgang wordt er ook minder oestrogeen aangemaakt. Het precieze effect van deze veranderingen op het libido verschilt per persoon sterk.
Het libido wordt dan namelijk minder beïnvloed door hormonen en meer door de geest en externe prikkels, zoals aanraking en beelden [1]. Ook blijkt uit een grote hoeveelheid onderzoeken dat de behoefte aan seks verandert gedurende de menstruatiecyclus [2].
In het kort: Wat voor de één een 'normaal libido' is, kan voor een ander heel anders zijn. Het belangrijkste is dat jij er tevreden mee bent. Ook kan het libido variëren tijdens bepaalde fasen, zoals de menstruatiecyclus en zwangerschap.
Wat zijn de oorzaken van een laag libido?
Er zijn verschillende redenen waarom je libido lager wordt. Dit kan tijdelijk of chronisch zijn.
-
Hormoonverstoringen: Bij vrouwen spelen meerdere hormonen een rol bij het libido. Vrouwen produceren een kleine hoeveelheid testosteron, dat zorgt voor het libido. Oestrogeen is belangrijk voor de fysieke opwinding van het lichaam, door bijvoorbeeld een goede doorbloeding. Progesteron heeft invloed op het libido, maar kan bij te hoge niveaus het libido verlagen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij bepaalde anticonceptiemethoden met hoge niveaus van progesteron, zoals de prikpil. Daarnaast kan de hormoonbalans verstoord raken door onder andere hormoontherapie, de puberteit, een overproductie van mannelijke hormonen en het Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Dit is een aandoening die de menstruatiecyclus en vruchtbaarheid verstoort [3].
-
Menstruatiecyclus: Tijdens de menstruatie en aan het einde van de menstruatiecyclus is het libido vaak lager door onder andere een stijging in progesteron. Ook ontstaan er andere klachten die het libido indirect kunnen verlagen, zoals vermoeidheid en stemmingswisselingen. Het libido is vaak hoger vlak voor de eisprong en midden in de cyclus, door een stijging van het testosteron en oestrogeen.
- Menopauze: Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid oestrogeen en testosteron, wat belangrijk is voor fysieke opwinding. Na de overgang is er een nog grotere daling. Hierdoor kunnen er fysieke klachten ontstaan, die seks moeilijker of minder plezierig maken. Vrouwen in de menopauze hebben daarnaast vaker kans op een tekort aan testosteron [4].
-
Zwangerschap en borstvoeding: Tijdens de zwangerschap stijgt de hoeveelheid progesteron en oestrogeen. Na de bevalling daalt deze hoeveelheid heel snel weer, tot het niveau vóór de zwangerschap. De plotselinge daling kan het libido verlagen. Sommige vrouwen hebben juist tijdens het tweede trimester van de zwangerschap een verhoogd libido.
-
(chronische) stress: Stress leidt tot de aanmaak van het hormoon cortisol, wat de testosteronproductie remt. Bij kortdurende stress is dit geen probleem, maar bij langdurige stress blijft het cortisol aanwezig, wat de hormoonbalans kan verstoren. Dit heeft invloed op zowel je humeur als je energieniveau, wat ook voor minder zin in seks kan zorgen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat chronische stress de bloedtoevoer naar geslachtsdelen vermindert, wat het moeilijker maakt om fysiek opgewonden te raken. Hier moet wel nog meer onderzoek naar worden gedaan [5].
-
Leeftijd: Bepaalde hormonen nemen af bij het ouder worden, zoals oestrogeen en testosteron. Oestrogeen is belangrijk voor de fysieke opwinding en kan bij een tekort voor fysieke klachten zorgen, die seks moeilijker maken en minder plezierig. Een tekort aan testosteron kan leiden tot minder behoefte aan seks.
-
Medicatie: Sommige medicijnen hebben als bijwerking een lager libido, zoals bepaalde medicatie voor depressies en sommige anticonceptiemiddelen.
-
Chronische aandoeningen: Chronische aandoeningen, zoals diabetes type II, schildklierproblemen, COPD, hartaandoeningen en chronische pijn, kunnen zowel lichamelijke als mentale gevolgen hebben die de behoefte aan en de beleving van seksualiteit beïnvloeden.
-
Mentale gezondheid: Een depressie zorgt bij sommige vrouwen voor een lager libido. Ook een laagzelfbeeld en de druk om te presteren kan leiden tot angst, wat de behoefte aan seks vermindert. Dit versterkt ook psychische klachten, wat het libido nog meer kan beïnvloeden, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.
-
Slaapproblemen: Verschillende slaapaandoeningen en -stoornissen kunnen psychisch invloed hebben op het libido, doordat door vermoeidheid de behoefte aan seks kan verminderen.
-
Overgewicht: Obesitas wordt in verband gebracht met een gebrek aan plezier in seks, behoefte aan seks en problemen met seksuele prestaties. Dit probleem lijkt vaker voor te komen bij vrouwen dan bij mannen.
-
Ondergewicht: Bij ondergewicht kan de hormoonbalans verstoord raken, wat zorgt voor een lager libido.
-
Te veel of te weinig bewegen: Als je weinig beweegt, heb je meer kans op gezondheidsproblemen die het libido kunnen verlagen, zoals obesitas, een hoge bloeddruk en psychische problemen. Voldoende bewegen ondersteunt een goede hormoonbalans. Te veel sporten is ook niet goed, want dit verstoort de hormoonbalans [6].
In het kort: Een laag libido heeft diverse oorzaken, van overgewicht tot mentale gezondheid.
8 tips voor libido verhogen vrouw
Heb je het gevoel dat je libido niet is wat het zou moeten zijn? Geen zorgen, er zijn verschillende manieren om op een natuurlijke manier jouw libido te verbeteren. Hoewel niet alles wetenschappelijk bewezen is, zijn deze tips ook goed voor je gezondheid in het algemeen.
1. Zorg voor voldoende ontspanning
Stress kan niet alleen je libido via je lichaam beïnvloeden, maar ook via je geest. Bij stress wordt namelijk het 'fight-or-flight' systeem geactiveerd, waardoor het moeilijk is om te ontspannen en in contact te komen met je lichaam. Juist dit is nodig voor seksuele opwinding.
Probeer daarom regelmatig momenten van ontspanning in te plannen, zoals het lezen van een goed boek, een wandeling in de natuur of je favoriete hobby. Mindfulness of yoga helpen ook om je geest tot rust te brengen en je lichaam weer in balans te brengen. Zo verminder je stress en verhoog je je energie, wat je libido ten goede komt.
2. Blijf in beweging
Regelmatige beweging is belangrijk voor je gezondheid en helpt om overgewicht te voorkomen. Bovendien voelt het goed om fit te zijn, en dat zelfvertrouwen merk je ook in bed.
3. Beoefen krachttraining
Krachttraining heeft een positief effect op je testosteronspiegel. Ook stijgt het oestrogeen hierdoor. Deze hormonen zijn beide belangrijk voor een gezond libido.
4. Versterk de band met je partner
Als je een vaste partner hebt, is het belangrijk om tijd voor elkaar vrij te maken. Een sterke emotionele en sociale band draagt bij aan een gezond libido. Door gezellige momenten ervaar je meer verbondenheid, wat goed is voor de intimiteit.
5. Zorg voor goede slaap
Zorg ervoor dat je tussen de 7 en 9 uur per nacht slaapt. Een goede nachtrust heeft een positieve invloed op je energie en stemming. Een slechte slaapkwaliteit kan ook de hormoonbalans verstoren.
Kijk liever geen tv voor het slapen gaan, leg je telefoon ergens anders en drink niet te veel voordat je gaat slapen.
6. Eet gezond en vermijd te veel suiker
Een gezonde voeding ondersteunt niet alleen je gezondheid, maar is ook goed voor je libido. Gezonde vetten uit bijvoorbeeld vette vis, olijfolie en avocado dragen bij aan een goede hormoonproductie.
Vermijd te veel suiker, want dit kan leiden tot overgewicht en mogelijk ook hormoonverstoringen. Hier moet wel nog meer onderzoek naar worden gedaan. Kies in plaats daarvan voor langzame koolhydraten zoals volkoren granen.
7. Drink niet te veel en stop met roken
Te veel alcohol en roken kunnen je seksuele prestaties verminderen en zo leiden tot onzekerheid, wat je libido verlaagt. Drink daarom niet te vaak en rook helemaal niet.
8. Probeer natuurlijke ondersteuning
Er zijn verschillende supplementen te koop, die bestaan uit vitamines en mineralen met als doel om het libido te ondersteunen. Zo bevat Libido Plus een formule die focust op lustopwekking, een betere doorbloeding en het ondersteunen van een gezonde hormonale balans.
Het bevat krachtige extracten zoals Muira Puama, Ginseng en Tribulus terrestris.
Alles kort samengevat
Een lager libido heeft verschillende oorzaken, zoals een verstoring van de hormoonbalans, obesitas en stress. Het is heel normaal dat je libido fluctueert, en na de overgang kan het van nature afnemen. Niet iedereen heeft hier last van.
Als je merkt dat je libido langer laag blijft, kan het helpen om er iets aan te doen. Deze tips zijn een goed begin om je libido een boost te geven. Wees je ook bewust van de impact van anticonceptiemiddelen en ga in gesprek met je arts als je denkt hierdoor klachten te ervaren.