Afvallen met groene thee (extract) - Werkt het echt?

Afvallen met groene thee (extract) - Werkt het echt?

Groene thee wordt vaak genoemd als een wondermiddel voor gewichtsverlies, maar klopt dat wel?

In dit artikel onderzoeken we of het drinken van groene thee echt helpt bij het afvallen. We kijken naar wat de wetenschap zegt over de effecten van groene thee op je gewicht en scheiden de feiten van de fabels.

Het artikel in het kort:

 • Introductie: Groene thee en gewichtsverlies.
 • Effectiviteit: Wat zegt de wetenschap?
 • Belangrijke stoffen: Catechinen en cafeïne.
 • Veiligheid: Is het gevaarlijk?
 • Supplementen: Waar op te letten.
 • Ervaringen: Realistische verwachtingen.

Wat zit er in groene thee?

Groene thee is afkomstig van de plant Camellia sinensis. In tegenstelling tot zwarte thee, wordt groene thee minder verwerkt, waardoor de bladeren hun natuurlijke kleur behouden.

Groene thee heeft een hoger gehalte aan antioxidanten zoals catechinen.

Groene thee extract

Groene thee extract is een geconcentreerde vorm van groene thee en bevat hogere niveaus van de werkzame stoffen die in de bladeren worden gevonden, met name catechinen en cafeïne.

Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de meeste gezondheidsclaims rond groene thee, inclusief de potentie als vetverbrander.

 • Catechinen: Deze krachtige antioxidanten, met name epigallocatechinegallaat (EGCG), worden van gedacht dat ze de stofwisseling verhogen en vetverbranding te stimuleren.
 • Cafeïne: Bekend om zijn stimulerende effecten, helpt cafeïne om het energieniveau te verhogen en kan het tijdelijk de stofwisseling verhogen.

Samen vormen deze componenten de basis van het argument dat groene thee kan helpen bij het afvallen door zowel de energie-uitgaven te verhogen als de vetoxidatie te stimuleren.

groene thee catechinen

Afvallen met groene thee

Groene thee extract is uitvoerig bestudeerd om zijn invloed op gewichtsverlies te evalueren. Voornamelijk de meest actieve stof: epigallocatechinegallaat (EGCG), vanwege zijn potentie om de stofwisseling te verhogen.

Onderzoek naar EGCG en Stofwisseling

Een meta-analyse uit 2009 vond dat de consumptie van catechine-rijke groene thee leidt tot een significante afname van het lichaamsgewicht en helpt bij het handhaven van gewicht na een periode van gewichtsverlies [1].

De studie concludeert dat deze effecten voornamelijk te wijten zijn aan een verhoogde vetoxidatie en thermogenese.

De rol van cafeïne

Een meta analyse van 19 verschillende studies uitgevoerd tussen 1978 en 2020 onderzocht het effect van cafeïne op vetverbranding tijdens lichaamsbeweging [2].

Er werd een significante verhoging van vetoxidatiesnelheid gemeten, met een dosis-respons effect. Dit suggereert dat matige cafeïne-inname voor het sporten kan helpen bij het verbranden van vet, vooral bij ongetrainde personen.

Gecombineerde effecten

Een andere studie uit 2005 onderzocht de gecombineerde effecten van catechinen en cafeïne op gewichtsbehoud na gewichtsverlies [3].

De resultaten toonden aan dat deelnemers die groene thee extract gebruikten, beter in staat waren hun gewicht te stabiliseren, wat wijst op de synergetische effecten van deze componenten in het bevorderen van gewichtsverlies.

In het kort: Groene thee, rijk aan antioxidanten zoals catechinen en cafeïne, kan de stofwisseling en vetverbranding stimuleren. Onderzoek toont aan dat groene thee extract helpt bij gewichtsverlies en het behouden van gewicht, vooral door het bevorderen van vetoxidatie en thermogenese.

Is groene thee extract gevaarlijk?

Groene thee en zijn extracten worden over het algemeen als veilig beschouwd wanneer geconsumeerd in matige hoeveelheden. De problemen beginnen vaak bij zeer hoge doseringen, vooral in supplementvorm.

Een uitgebreide meta analyse uit 2018 geeft meer inzicht in de veiligheid van de consumptie van groene thee en groene thee-extract bij volwassenen [4].

Aanbevolen dosering

Een inname van 338 mg EGCG per dag wordt als veilig gezien wanneer het gaat om een geconcentreerd extract.

Voor bereidingen in drankvorm wordt een veilig waargenomen niveau (OSL) van 704 mg EGCG per dag voorgesteld.

Personen met leverproblemen of die andere medicijnen gebruiken die de lever kunnen belasten dienen extra voorzichtig te zijn bij het gebruik van groene thee extract.

Groene thee supplementen

Groene thee supplementen zijn er als pure groene thee extracten of als onderdeel van complexen gericht op gewichtsverlies, waarbij groene thee wordt gecombineerd met andere ingrediënten die synergetisch werken om de vetverbranding te stimuleren.

waar op te letten bij het kiezen van een supplement:

Kwaliteit en transparantie

Kies voor supplementen van betrouwbare merken die door onafhankelijke laboratoria getest zijn op kwaliteit en zuiverheid. Het is belangrijk dat de producten een certificaat van analyse hebben, wat bevestigt dat ze vrij zijn van contaminanten.

Kies daarnaast voor supplementen die inzicht geven in de dosering van of percentages aan polyfenolen en EGCG van het extract dat wordt gebruikt in het supplement. Zo ben je verzekerd van een veilige dagelijkse inname aan groene thee extract.

Dosering

We raden aan om supplementen te kiezen waarbij de dagelijkse dosis EGCG binnen de veilige grens van 338 mg blijft. Dit helpt de voordelen van groene thee te benutten terwijl het risico op bijwerkingen zoals levertoxiciteit wordt geminimaliseerd.

Vital Nutrition Afslank Complex 

Afslank Complex van Vital Nutrition

Het Afslank Complex van Vital Nutrition bestaat uit 18 natuurlijke ingrediënten die de vetverbranding op een synergetische wijze ondersteunen, onder andere door de toevoeging van groene thee extract.

Met een veilige dosering van 480 mg groene thee extract dat bestaat uit 50% polyfenolen en 15% EGCG.

 • Veilig en effectief gedoseerd
 • Geeft geen onrustig of opgejaagd gevoel
 • Natuurlijke ondersteuning op vetverbranding
 • Geproduceerd in Nederland en onafhankelijk getest

Bekijk product

In het kort: Groene thee extract is veilig tot 338 mg EGCG per dag voor supplementen en tot 704 mg in drankvorm. Mensen met leverproblemen moeten voorzichtig zijn met hoge doseringen. Bij het kiezen van supplementen is het belangrijk om gecontroleerde kwaliteit, de juiste dosering en transparantie van het extract te controleren.

Ervaringen met groene thee

Gebruikers delen uiteenlopende ervaringen over de effectiviteit van groene thee. We hebben een aantal gebruikerservaringen verzameld van WebMD, waar mensen hun persoonlijke resultaten met groene thee delen.

 • Gewichtsverlies: "Groene thee is zeer gunstig voor de algemene gezondheid. Ik begon een jaar geleden groene thee te drinken, die eerst bitter smaakte. Toen stelde iemand mij voor om muntsmaak groene thee van Amazon te gebruiken, die goed smaakte. Het hielp me aanzienlijk bij het verliezen van overtollig lichaamsgewicht na dagelijks gebruik gedurende 3 maanden. Niet alleen dat, na het drinken van de muntsmaak groene thee voel je je de hele dag fris." - Jessi

 • Energie en spijsvertering: "Ik gebruik groene thee pillen in combinatie met een caloriebeperkt dieet en lichte oefeningen. De pillen met geconcentreerd extract, genomen met water midden in de ochtend en middag, geven een gevoel van alertheid en welzijn. De constipatie veroorzaakt door een vetarm dieet is aanzienlijk verminderd en ik verlies gestaag gewicht. Ik heb geen bijwerkingen ervaren, behalve één - neem geen groene thee extract na het midden van de middag, anders kun je last krijgen van slapeloosheid. Ik kan het niet bewijzen, maar ik heb het gevoel dat mijn metabolisme versneld is, waardoor ik gemakkelijker vet kan verbranden; ik verlies gemiddeld meer dan 1 kg per week en mijn omvang neemt mooi af." - Steve

 • Bloedsuiker en opgeblazenheid: "Dit helpt mij zeker om mijn bloedsuiker te reguleren na het eten van iets zoets of een zware maaltijd. Ik gebruik twee theezakjes in een mok en laat de theezakjes een tijdje in het water om een sterkere concentratie thee te maken. Ik zorg ervoor dat ik het meteen na een maaltijd drink. Ik merk een duidelijk verschil. Het helpt ook behoorlijk tegen opgeblazenheid. Ik ben erg tevreden!" - Melanie

 Ervaringen zijn vertaald naar het Nederlands

Conclusie: werkt het echt?

Ja, groene thee kan echt helpen bij gewichtsverlies. Het is effectief vanwege de catechinen en cafeïne die vooral in geconcentreerde supplementen te vinden zijn.

Deze stoffen kunnen je metabolisme een boost geven en vetverbranding stimuleren. Maar verwacht geen wonderen; de wetenschap toont aan dat de effecten bescheiden zijn.

Blijf binnen de aanbevolen grens van 338 mg EGCG per dag om risico's te vermijden, vooral als het gaat om je lever.

De ervaringen van gebruikers zijn positief, maar variëren. Het is dan ook belangrijk om realistische verwachtingen te hebben bij het gebruiken van groene thee als hulpmiddel voor gewichtsverlies.

Terug naar blog

Inklapbare content

Referenties

 • [1] Hursel R, Viechtbauer W, Westerterp-Plantenga MS. The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis. Int J Obes (Lond). 2009 Sep;33(9):956-61. doi: 10.1038/ijo.2009.135. Epub 2009 Jul 14. PMID: 19597519.
 • [2] Collado-Mateo D, Lavín-Pérez AM, Merellano-Navarro E, Coso JD. Effect of Acute Caffeine Intake on the Fat Oxidation Rate during Exercise: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2020 Nov 24;12(12):3603. doi: 10.3390/nu12123603. PMID: 33255240; PMCID: PMC7760526.
 • [3] Westerterp-Plantenga MS, Lejeune MP, Kovacs EM. Body weight loss and weight maintenance in relation to habitual caffeine intake and green tea supplementation. Obes Res. 2005 Jul;13(7):1195-204. doi: 10.1038/oby.2005.142. PMID: 16076989.
 • [4] Hu, J., Webster, D., Cao, J., & Shao, A. (2018). The safety of green tea and green tea extract consumption in adults – Results of a systematic review. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 95, 412-433. https://doi.org/10.1016/j.yrtph.2018.03.019
 • Maca bij vrouwen - Hoe werkt het en wat zijn de ervaringen?

  Maca bij vrouwen - Hoe werkt het en wat zijn de...

  Maca is een voedzame wortel uit de hoge Andes van Peru en wordt al lang gewaardeerd voor de ondersteuning die het biedt aan de vrouwelijke gezondheid. In dit artikel onderzoeken...

  Maca bij vrouwen - Hoe werkt het en wat zijn de...

  Maca is een voedzame wortel uit de hoge Andes van Peru en wordt al lang gewaardeerd voor de ondersteuning die het biedt aan de vrouwelijke gezondheid. In dit artikel onderzoeken we hoe maca bijdraagt aan een beter welzijn voor vrouwen, ondersteund door...

  Lees verder
 • Cranberry pillen, -sap of D-mannose tegen blaasontsteking. Wat werkt echt?

  Cranberry pillen, -sap of D-mannose tegen blaas...

  Een blaasontsteking, ook wel urineweginfectie (UWI), is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem, vooral onder vrouwen. Ongeveer 50% van de vrouwen krijgt minstens eenmaal in haar leven met een UWI te maken. Veel...

  Cranberry pillen, -sap of D-mannose tegen blaas...

  Een blaasontsteking, ook wel urineweginfectie (UWI), is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem, vooral onder vrouwen. Ongeveer 50% van de vrouwen krijgt minstens eenmaal in haar leven met een UWI te maken. Veel mensen zoeken naar natuurlijke manieren om deze infecties te voorkomen en te...

  Lees verder
 • Afvallen met groene thee (extract) - Werkt het echt?

  Afvallen met groene thee (extract) - Werkt het ...

  Groene thee wordt vaak genoemd als een wondermiddel voor gewichtsverlies, maar klopt dat wel? In dit artikel onderzoeken we of het drinken van groene thee echt helpt bij het afvallen....

  Afvallen met groene thee (extract) - Werkt het ...

  Groene thee wordt vaak genoemd als een wondermiddel voor gewichtsverlies, maar klopt dat wel? In dit artikel onderzoeken we of het drinken van groene thee echt helpt bij het afvallen. We kijken naar wat de wetenschap zegt over de effecten van groene...

  Lees verder
1 van 3