Cranberry pillen, -sap of D-mannose tegen blaasontsteking. Wat werkt echt?

Cranberry pillen, -sap of D-mannose tegen blaasontsteking. Wat werkt echt?

Een blaasontsteking, ook wel urineweginfectie (UWI), is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem, vooral onder vrouwen. Ongeveer 50% van de vrouwen krijgt minstens eenmaal in haar leven met een UWI te maken.

Veel mensen zoeken naar natuurlijke manieren om deze infecties te voorkomen en te behandelen. Naast medicatie zijn er natuurlijke remedies die populair zijn.

Onder deze remedies vallen cranberrysap en cranberry pillen, en ook D-mannose. Deze middelen worden al lang gebruikt in de strijd tegen UWI's.

Het artikel in het kort:

 • Introductie: Hoe ontstaat een blaasontsteking?
 • Cranberry: Pillen of sap?
 • D-mannose: Werking en effectiviteit.
 • Vergelijking: Wat werkt het beste?
 • Supplementen: Hoe en wanneer gebruiken.
 • Veiligheid: Doseringen en tips.

Hoe ontstaat een blaasontsteking?

Blaasontstekingen, ook wel urineweginfecties genoemd, komen bijzonder vaak voor bij vrouwen. Deze infecties worden hoofdzakelijk veroorzaakt door de bacterie Escherichia coli, die normaal in de darm leeft en via de anus de urinewegen kan bereiken.

De symptomen variëren van pijnlijk en branderig plassen tot vaak naar het toilet moeten en soms zelfs bloed in de urine.

Oorzaken en symptomen

De voornaamste oorzaak van blaasontstekingen is de overdracht van bacteriën vanuit de anale regio naar de urethra. Factoren die het risico op een urineweginfectie kunnen verhogen, zijn seksuele activiteit, bepaalde anticonceptiemethoden zoals spermiciden en veranderingen in de hormoonhuishouding, bijvoorbeeld tijdens de menopauze.

Ook anatomische en functionele afwijkingen van de urinewegen kunnen bijdragen aan een verhoogde vatbaarheid voor infecties.

Behandelingen

Conventionele behandelingen voor blaasontstekingen richten zich hoofdzakelijk op antibiotica om de bacteriële infectie te bestrijden. Hoewel het effectief is, kan regelmatig gebruik van antibiotica zorgen voor antibioticaresistentie.

Dit maakt de zoektocht naar alternatieve, natuurlijke behandelingsmethoden des te belangrijker en is reden waarom steeds meer mensen uitkomen op cranberry en D-mannose.

In het kort: Blaasontstekingen worden hoofdzakelijk veroorzaakt door de bacterie Escherichia coli, die vanuit de darm via de anus de urinewegen bereikt. Risicofactoren zijn onder andere seksuele activiteit en hormonale veranderingen. Door de nadelen van antibiotica groeit de interesse in natuurlijke behandelingen zoals cranberry en D-mannose.

Cranberrysap

Cranberrysap is een populaire natuurlijke remedie tegen UWI's. Het bevat fenolzuren en flavonoïden die mogelijk helpen bij het voorkomen en behandelen van infecties.

De vrucht bevat proanthocyanidinen (PAC's) die kunnen helpen voorkomen dat E. coli-bacteriën zich hechten aan de wanden van de urinewegen.

Voorkomen van een blaasontsteking

Cranberrysap kan helpen de hechting van bacteriën aan de urinewegen te verminderen. Dit vermindert de kans op infecties.

Een meta analyse van 7 verschillende studies waarbij 1498 gezonde vrouwen betrokken waren, toonde aan dat cranberrysap en -supplementen het risico op terugkerende blaasontstekingen met 26% kunnen verlagen [1].

Cranberryproducten lijken niet effectief voor personen met een verhoogd risico op infecties [2]. Dit benadrukt het belang van gericht gebruik.

Het is belangrijk om te onthouden dat cranberry-extract, anders dan cranberrysap, meer ondersteunend bewijs heeft voor het vermogen om terugkerende urineweginfecties te helpen voorkomen.

Dit komt doordat cranberry supplementen een geconcentreerdere bron zijn van de actieve stoffen die worden verondersteld nuttig te zijn bij het behandelen en voorkomen van blaasontstekingen.

Genezen van een blaasontsteking

Het gebruik van cranberrysap voor actieve blaasontstekingen is minder onderbouwd. Er is beperkt bewijs voor de effectiviteit en meer onderzoek is nodig [3].

Cranberryproducten helpen voornamelijk bij het voorkomen van blaasontstekingen. Voor actieve infecties zijn ze waarschijnlijk minder geschikt.

Studies benadrukken dat cranberrysap en -extracten sommige mensen kunnen helpen om herhaling van blaasontstekingen te verminderen.

In het kort: Cranberrysap wordt vaak gebruikt als natuurlijke remedie tegen urineweginfecties (UWI's). De aanwezige proanthocyanidinen (PAC's) kunnen voorkomen dat E. coli-bacteriën zich hechten aan de urinewegen, wat de kans op infecties vermindert. Hoewel effectief in het voorkomen van herhaalde UWI's, toont het beperkt bewijs voor de behandeling van actieve infecties.

Cranberry pillen

Cranberry pillen bevatten een geconcentreerde vorm van de actieve stoffen uit cranberries, waaronder proanthocyanidinen (PAC's).

Van deze stoffen wordt gedacht dat ze een rol spelen bij het voorkomen van urineweginfecties door te voorkomen dat E. coli-bacteriën zich hechten aan de wanden van de urinewegen.

Voorkomen van blaasontsteking

Cranberry pillen kunnen effectief zijn in het verminderen van het risico op herhaalde blaasontstekingen.

Diverse studies hebben aangetoond dat dagelijkse inname van cranberry pillen met 36 mg proanthocyanidinen gedurende twee maanden de frequentie van urineweginfecties significant kan verminderen, voornamelijk bij vrouwen [4, 5, 6, 7] .

Deze bevindingen suggereren dat cranberry pillen rijk PAC's een praktische optie kunnen zijn voor diegenen die herhaaldelijk last hebben van urineweginfecties.

Deze variërende conclusies kunnen komen door verschillen in onderzoeksopzet of doordat cranberry mogelijk niet zo effectief is in het voorkomen van de 25-35% van urineweginfecties veroorzaakt door andere bacteriën dan E. coli [8].

In het kort: Cranberry pillen bevatten een geconcentreerde hoeveelheid proanthocyanidinen (PAC's) en zijn effectief in het verminderen van het risico op herhaalde urineweginfecties. Dagelijkse inname kan de frequentie van infecties significant verminderen, vooral bij vrouwen. Ondanks deze positieve resultaten, zijn er variaties in effectiviteit, afhankelijk van de populatie en het type veroorzakende bacteriën.

D-mannose

D-mannose is een soort suiker die verwant is aan glucose, maar met een specifieke functie in de preventie en behandeling van urineweginfecties. Deze suiker komt natuurlijk voor in een aantal vruchten en wordt vaak gebruikt als supplement.

D-mannose komt voor in verschillende groenten en vruchten, zoals:

 • Cranberry (en cranberrysap)
 • Appels
 • Sinassappels
 • Perzik
 • Broccoli

De werking van D-mannose

D-mannose werkt door het verhinderen dat E. coli-bacteriën zich hechten aan de wanden van de urinewegen. Na inname passeert D-mannose grotendeels de hogere urinewegen en bereikt de blaas, waar het de bacteriën kan opvangen en via de urine het lichaam kan verlaten.

Studies tonen aan dat D-mannose effectief kan zijn bij zowel de preventie als de behandeling van blaasontstekingen.

Een onderzoek onder 308 vrouwen met een regelmatige urineweginfecties toonde aan dat D-mannose bijna even effectief was als het antibioticum nitrofurantoïne voor het voorkomen van terugkerende infecties [9].

In een onderzoek van 2014 werd D-mannose vergeleken met het antibioticum trimethoprim/sulfamethoxazol voor de behandeling en preventie van frequente urineweginfecties bij 60 vrouwen [10].

In het kort: D-mannose helpt voorkomen dat E. coli-bacteriën zich hechten aan de urinewegen, waardoor het effectief is bij de preventie en behandeling van urineweginfecties. Uit studies blijkt dat D-mannose bijna even effectief kan zijn als bepaalde antibiotica voor het voorkomen van herhaalde infecties.

Doseringen

Het correct doseren en gebruiken van cranberrysap, cranberry pillen en D-mannose is belangrijk voor maximale effectiviteit bij de preventie en behandeling van urineweginfecties.

Cranberrysap

Voor de preventie van urineweginfecties wordt vaak geadviseerd om dagelijks ongeveer 240 tot 300 ml cranberrysap te drinken. Onderzoek toont aan dat deze hoeveelheid effectief kan zijn bij het verminderen van het risico op terugkerende infecties [11].

Een studie uit 2016 onderzocht het effect van dagelijks cranberrysap gebruik bij 373 vrouwen met een recente geschiedenis van urineweginfecties. De vrouwen die dagelijks cranberrysap dronken, ervoeren minder urineweginfecties dan degenen in de placebogroep [12].

Cranberry pillen

De dosering van cranberry pillen kan variëren, maar over het algemeen wordt aanbevolen om 500 tot 1.500 mg cranberry extract per dag te nemen voor preventieve doeleinden [13].

De concentratie van proanthocyanidinen (PAC) in de pillen is belangrijk; producten met ten minste 36 mg proanthocyanidinen per dosis zijn het meest effectief gebleken [14].

D-mannose

D-mannose wordt meestal gebruikt in doses van 2 gram per dag voor preventie en 1,5 gram tweemaal daags gedurende drie dagen gevolgd door eenmaal daags gedurende 10 dagen voor de behandeling van actieve infecties.

Bijwerkingen en interacties

Het gebruik van natuurlijke supplementen zoals cranberrysap, cranberry pillen en D-mannose hebben over het algemeen geen bijwerkingen, maar in zeldzame gevallen kunnen er bijwerkingen optreden.

Cranberry pillen

Cranberry pillen worden over het algemeen goed verdragen, maar sommige mensen kunnen milde maagklachten of diarree ervaren. Ook zijn cranberries rijk aan salicylzuur, wat een probleem kan zijn voor mensen die gevoelig zijn voor salicylaten.

Daarnaast hebben onderzoeken gesuggereerd dat cranberry supplementen de kans op het vormen van calciumoxalaatstenen kunnen verhogen, wat belangrijk is voor mensen met een voorgeschiedenis van nierstenen [15].

Bovendien is er enige bezorgdheid over interacties met bloedverdunners zoals warfarine, waarbij cranberry supplementen de effecten van deze medicijnen kunnen versterken [16].

D-mannose

D-mannose wordt over het algemeen goed verdragen, maar het kan bijwerkingen zoals een lichte diarree of losse stoelgang veroorzaken. Dit komt voornamelijk door de manier waarop D-mannose wordt verwerkt door het lichaam en uitgescheiden via de urine.

Mensen met diabetes moeten voorzichtig zijn met het gebruik van D-mannose, aangezien het een suiker is die de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden.

Het is raadzaam om met een arts te overleggen voordat je begint met een D-mannose supplement, vooral als er sprake is van diabetes of een verhoogd risico op diabetes.

In het kort: Juiste dosering van cranberrysap, -pillen en D-mannose is cruciaal voor de preventie en behandeling van urineweginfecties. Cranberrysap: 240-300 ml/dag. Cranberry pillen: minstens 36 mg proanthocyanidinen. D-mannose: 2 gram/dag voor preventie, 1,5 gram tweemaal daags gedurende drie dagen gevolgd door eenmaal daags gedurende 10 dagen voor behandeling. Doktersadvies inwinnen vanwege mogelijke bijwerkingen en interacties is verstandig.

Cranberry supplementen

Bij het kopen van cranberry pillen is het belangrijk om op een paar belangrijke factoren te letten:

 • PAC-percentage: Kies voor pillen met een hoog percentage proanthocyanidinen (PAC's), bij voorkeur minstens 36 mg per dosis, voor optimale effectiviteit.

 • Toegevoegde ingrediënten: Sommige cranberry pillen bevatten extra toevoegingen zoals vitamine C of D-mannose, die de effectiviteit kunnen versterken. Controleer of deze ingrediënten aanwezig zijn en of ze in geschikte hoeveelheden worden toegevoegd.

 • Kwaliteit en transparantie: Kies voor een gerenommeerd merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en transparant is als het gaat om ingrediënten en doseringen. Zo kun je er zeker van zijn dat je een effectief en veilig product gebruikt.

Cranberry met D-mannose van Vital Nutrition

Cranberry met D-Mannose van Vital Nutrition

De cranberry pillen van Vital Nutrition zijn aangevuld met D-mannose en vitamine c om een versterkte werking te bieden als het gaat om ondersteunen van het natuurlijke afweersysteem in de blaas en het schoonhouden van de blaas.

Met 722 mg cranberry extract per dosering dat bestaat uit 10% PAC bevat het 72mg aan proanthocyanidinen per dosering en maar liefst 200 mg D-mannose.

 • 10% PAC extract
 • 72 mg proanthocyanidinen per dosering
 • Aangevuld met D-mannose en vitamine C
 • Geproduceerd in Nederland en onafhankelijk getest

Bekijk product

Alles kort samengevat

Het onderzoek naar cranberry supplementen en D-mannose is overwegend positief, hoewel meer studies nodig zijn voor een definitieve conclusie.

D-mannose toont veelbelovende resultaten in de preventie en behandeling van urineweginfecties, maar meer onderzoek is nodig voor volledige zekerheid.

Studies suggereren dat cranberry supplementen met PAC-extract en D-mannose effectiever kunnen zijn in het voorkomen van blaasontstekingen dan cranberrysap.

Terug naar blog

Inklapbare content

Referenties

 • [1] Fu Z, Liska D, Talan D, Chung M. Cranberry Reduces the Risk of Urinary Tract Infection Recurrence in Otherwise Healthy Women: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Nutr. 2017 Dec;147(12):2282-2288. doi: 10.3945/jn.117.254961. Epub 2017 Oct 18. PMID: 29046404.
 • [2] Mantzorou M, Giaginis C. Cranberry Consumption Against Urinary Tract Infections: Clinical Stateof- the-Art and Future Perspectives. Curr Pharm Biotechnol. 2018;19(13):1049-1063. doi: 10.2174/1389201020666181206104129. PMID: 30520372.
 • [3] Gbinigie OA, Spencer EA, Heneghan CJ, Lee JJ, Butler CC. Cranberry Extract for Symptoms of Acute, Uncomplicated Urinary Tract Infection: A Systematic Review. Antibiotics (Basel). 2020 Dec 25;10(1):12. doi: 10.3390/antibiotics10010012. PMID: 33375566; PMCID: PMC7824375.
 • [4] Wang CH, Fang CC, Chen NC, Liu SS, Yu PH, Wu TY, Chen WT, Lee CC, Chen SC. Cranberry-containing products for prevention of urinary tract infections in susceptible populations: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Intern Med. 2012 Jul 9;172(13):988-96. doi: 10.1001/archinternmed.2012.3004. PMID: 22777630.
 • [5] Vostalova J, Vidlar A, Simanek V, Galandakova A, Kosina P, Vacek J, Vrbkova J, Zimmermann BF, Ulrichova J, Student V. Are High Proanthocyanidins Key to Cranberry Efficacy in the Prevention of Recurrent Urinary Tract Infection? Phytother Res. 2015 Oct;29(10):1559-67. doi: 10.1002/ptr.5427. Epub 2015 Aug 13. PMID: 26268913.
 • [6] Ledda A, Belcaro G, Dugall M, Riva A, Togni S, Eggenhoffner R, Giacomelli L. Highly standardized cranberry extract supplementation (Anthocran®) as prophylaxis in young healthy subjects with recurrent urinary tract infections. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2017 Jan;21(2):389-393. PMID: 28165546.
 • [7] Luís Â, Domingues F, Pereira L. Can Cranberries Contribute to Reduce the Incidence of Urinary Tract Infections? A Systematic Review with Meta-Analysis and Trial Sequential Analysis of Clinical Trials. J Urol. 2017 Sep;198(3):614-621. doi: 10.1016/j.juro.2017.03.078. Epub 2017 Mar 10. PMID: 28288837.
 • [8] Flores-Mireles AL, Walker JN, Caparon M, Hultgren SJ. Urinary tract infections: epidemiology, mechanisms of infection and treatment options. Nat Rev Microbiol. 2015 May;13(5):269-84. doi: 10.1038/nrmicro3432. Epub 2015 Apr 8. PMID: 25853778; PMCID: PMC4457377.
 • [9] Altarac, S., & Papeš, D. (2013). Use of d-mannose in prophylaxis of recurrent urinary tract infections (UTIs) in women. BJU International. Advance online publication. https://doi.org/10.1111/bju.12492
 • [10] Porru D, Parmigiani A, Tinelli C, et al. Oral D-mannose in recurrent urinary tract infections in women: a pilot study. Journal of Clinical Urology. 2014;7(3):208-213. doi:10.1177/2051415813518332
 • [11] Das S. Natural therapeutics for urinary tract infections-a review. Futur J Pharm Sci. 2020;6(1):64. doi: 10.1186/s43094-020-00086-2. Epub 2020 Sep 18. PMID: 33215041; PMCID: PMC7498302.
 • [12] Maki KC, Kaspar KL, Khoo C, Derrig LH, Schild AL, Gupta K. Consumption of a cranberry juice beverage lowered the number of clinical urinary tract infection episodes in women with a recent history of urinary tract infection. Am J Clin Nutr. 2016 Jun;103(6):1434-42. doi: 10.3945/ajcn.116.130542. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2017 Aug;106(2):708. PMID: 27251185.
 • [13] Vidlar A, Vostalova J, Ulrichova J, Student V, Stejskal D, Reichenbach R, Vrbkova J, Ruzicka F, Simanek V. The effectiveness of dried cranberries ( Vaccinium macrocarpon) in men with lower urinary tract symptoms. Br J Nutr. 2010 Oct;104(8):1181-9. doi: 10.1017/S0007114510002059. Epub 2010 Aug 31. PMID: 20804630.
 • [14] Juthani-Mehta M, Van Ness PH, Bianco L, Rink A, Rubeck S, Ginter S, Argraves S, Charpentier P, Acampora D, Trentalange M, Quagliarello V, Peduzzi P. Effect of Cranberry Capsules on Bacteriuria Plus Pyuria Among Older Women in Nursing Homes: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2016 Nov 8;316(18):1879-1887. doi: 10.1001/jama.2016.16141. PMID: 27787564; PMCID: PMC5300771.
 • [15] Terris MK, Issa MM, Tacker JR. Dietary supplementation with cranberry concentrate tablets may increase the risk of nephrolithiasis. Urology. 2001 Jan;57(1):26-9. doi: 10.1016/s0090-4295(00)00884-0. PMID: 11164137.
 • [16] Mohammed Abdul MI, Jiang X, Williams KM, Day RO, Roufogalis BD, Liauw WS, Xu H, McLachlan AJ. Pharmacodynamic interaction of warfarin with cranberry but not with garlic in healthy subjects. Br J Pharmacol. 2008 Aug;154(8):1691-700. doi: 10.1038/bjp.2008.210. Epub 2008 Jun 2. PMID: 18516070; PMCID: PMC2518459.
 • Maca bij vrouwen - Hoe werkt het en wat zijn de ervaringen?

  Maca bij vrouwen - Hoe werkt het en wat zijn de...

  Maca is een voedzame wortel uit de hoge Andes van Peru en wordt al lang gewaardeerd voor de ondersteuning die het biedt aan de vrouwelijke gezondheid. In dit artikel onderzoeken...

  Maca bij vrouwen - Hoe werkt het en wat zijn de...

  Maca is een voedzame wortel uit de hoge Andes van Peru en wordt al lang gewaardeerd voor de ondersteuning die het biedt aan de vrouwelijke gezondheid. In dit artikel onderzoeken we hoe maca bijdraagt aan een beter welzijn voor vrouwen, ondersteund door...

  Lees verder
 • Cranberry pillen, -sap of D-mannose tegen blaasontsteking. Wat werkt echt?

  Cranberry pillen, -sap of D-mannose tegen blaas...

  Een blaasontsteking, ook wel urineweginfectie (UWI), is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem, vooral onder vrouwen. Ongeveer 50% van de vrouwen krijgt minstens eenmaal in haar leven met een UWI te maken. Veel...

  Cranberry pillen, -sap of D-mannose tegen blaas...

  Een blaasontsteking, ook wel urineweginfectie (UWI), is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem, vooral onder vrouwen. Ongeveer 50% van de vrouwen krijgt minstens eenmaal in haar leven met een UWI te maken. Veel mensen zoeken naar natuurlijke manieren om deze infecties te voorkomen en te...

  Lees verder
 • Afvallen met groene thee (extract) - Werkt het echt?

  Afvallen met groene thee (extract) - Werkt het ...

  Groene thee wordt vaak genoemd als een wondermiddel voor gewichtsverlies, maar klopt dat wel? In dit artikel onderzoeken we of het drinken van groene thee echt helpt bij het afvallen....

  Afvallen met groene thee (extract) - Werkt het ...

  Groene thee wordt vaak genoemd als een wondermiddel voor gewichtsverlies, maar klopt dat wel? In dit artikel onderzoeken we of het drinken van groene thee echt helpt bij het afvallen. We kijken naar wat de wetenschap zegt over de effecten van groene...

  Lees verder
1 van 3