groene check icon Laatste update:

Cranberry pillen, -sap of d-mannose: hoe werkt het?

Geschreven door:
Claire Orth
Claire Orth Auteur & Diëtist
Claire Orth - Auteur & Diëtist
Claire Orth is communicatieprofessional, tekstschrijver en diëtist. Ze werkt al 4 jaar als freelance schrijver en schrijft sinds 2024 voor Vital Nutrition over voeding, gezondheid en supplementen.
Lees meer
Cranberry pillen, -sap of d-mannose: hoe werkt het?

Een blaasontsteking, ook wel urineweginfectie (UWI), is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem, vooral onder vrouwen. Ongeveer 50% van de vrouwen krijgt minstens eenmaal in haar leven met een UWI te maken.

Veel mensen zoeken naar natuurlijke manieren om deze infecties te voorkomen en te behandelen. Naast medicatie zijn er natuurlijke remedies die populair zijn.

Het artikel in het kort:

  • Introductie: Hoe ontstaat een blaasontsteking?
  • Cranberry: Pillen of sap?
  • D-mannose: Werking en effectiviteit.
  • Supplementen: Hoe en wanneer gebruiken.
  • Veiligheid: Doseringen en tips.

Hoe ontstaat een blaasontsteking?

Blaasontstekingen, ook wel urineweginfecties genoemd, komen bijzonder vaak voor bij vrouwen. Deze infecties worden hoofdzakelijk veroorzaakt door de bacterie Escherichia coli, die normaal in de darm leeft en via de anus de urinewegen kan bereiken [1].

De symptomen variëren van pijnlijk en branderig plassen tot vaak naar het toilet moeten en soms zelfs bloed in de urine.

Oorzaken en symptomen

De voornaamste oorzaak van blaasontstekingen is de overdracht van bacteriën vanuit de anale regio naar de urethra. Factoren die het risico op een urineweginfectie kunnen verhogen, zijn seksuele activiteit, bepaalde anticonceptiemethoden zoals spermiciden en veranderingen in de hormoonhuishouding, bijvoorbeeld tijdens de menopauze.

Ook anatomische en functionele afwijkingen van de urinewegen kunnen bijdragen aan een verhoogde vatbaarheid voor infecties.

Behandelingen

Conventionele behandelingen voor blaasontstekingen richten zich hoofdzakelijk op antibiotica om de bacteriële infectie te bestrijden. Hoewel het effectief is, kan regelmatig gebruik van antibiotica zorgen voor antibioticaresistentie.

Dit maakt de zoektocht naar alternatieve, natuurlijke behandelingsmethoden des te belangrijker.

In het kort: Blaasontstekingen worden hoofdzakelijk veroorzaakt door de bacterie Escherichia coli, die vanuit de darm via de anus de urinewegen bereikt. Risicofactoren zijn onder andere seksuele activiteit en hormonale veranderingen. Door de nadelen van antibiotica groeit de interesse in natuurlijke behandelingen.

Cranberrysap heeft een kenmerkende scherpe smaak en wordt vaak gedronken voor de friszure sensatie. Het sap is rijk aan antioxidanten die het lichaam helpen beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Mensen drinken het niet alleen omdat het lekker is, maar ook omdat het helpt voldoende vocht binnen te krijgen.

Cranberrypillen zijn een handig alternatief voor mensen die de voorkeur geven aan een snelle en makkelijke manier om dezelfde actieve stoffen als in het sap binnen te krijgen, maar dan zonder de suiker. Deze pillen zijn eenvoudig mee te nemen en handig voor wie niet van de smaak van cranberrysap houdt.

Veel mensen gebruiken deze producten als onderdeel van hun dagelijkse routine, vooral het natuurlijke afweersysteem in de blaas te ondersteunen* en de blaas schoon te houden.*

D-mannose

D-mannose is een soort suiker die verwant is aan glucose. Deze suiker komt natuurlijk voor in een aantal vruchten en wordt vaak gebruikt als supplement.

D-mannose komt voor in verschillende groenten en vruchten, zoals:

  • Cranberry (en cranberrysap)
  • Appels
  • Sinassappels
  • Perzik
  • Broccoli

In het kort: Cranberrysap en cranberrypillen zijn populair vanwege hun gehalte aan antioxidanten zoals proanthocyanidinen. D-mannose, een natuurlijke suiker uit fruit zoals appels en cranberries, wordt vaak gebruikt als aanvulling in cranberry supplementen om de werking te ondersteunen.

Doseringen

Bij het gebruik van cranberrysap, cranberrypillen en D-mannose is het belangrijk om de dosering zorgvuldig te overwegen:

Cranberrysap

Over het algemeen wordt geadviseerd om dagelijks ongeveer 240 tot 300 ml cranberrysap te drinken. Studies wijzen uit dat deze hoeveelheid veelvoorkomend is onder consumenten die cranberrysap gebruiken, hoewel de effecten van deze specifieke hoeveelheid kunnen variëren. [2, 3].

Cranberry pillen

De dosering van cranberry pillen kan variëren, maar over het algemeen wordt aanbevolen om 500 tot 1.500 mg cranberry extract per dag te nemen [4].

De concentratie van proanthocyanidinen (PAC) in de pillen is belangrijk; producten met ten minste 36 mg proanthocyanidinen per dosis zijn het meest effectief gebleken [5].

D-mannose

Voor D-mannose varieert de dosering, waarbij 2 gram per dag een veelgebruikte hoeveelheid is. Hogere doseringen, zoals 1,5 gram tweemaal daags wordt ook gebruikt, maar overleg met een specialist is aangeraden voor het bepalen van de beste dosering.

Bijwerkingen en interacties

Het gebruik van natuurlijke supplementen zoals cranberrysap, cranberry pillen en D-mannose hebben over het algemeen geen bijwerkingen, maar in zeldzame gevallen kunnen er bijwerkingen optreden.

Cranberry pillen

Cranberry pillen worden over het algemeen goed verdragen, maar sommige mensen kunnen milde maagklachten of diarree ervaren. Ook zijn cranberries rijk aan salicylzuur, wat een probleem kan zijn voor mensen die gevoelig zijn voor salicylaten.

Daarnaast hebben onderzoeken gesuggereerd dat cranberry supplementen de kans op het vormen van calciumoxalaatstenen kunnen verhogen, wat belangrijk is voor mensen met een voorgeschiedenis van nierstenen [6].

Bovendien is er enige bezorgdheid over interacties met bloedverdunners zoals warfarine, waarbij cranberry supplementen de effecten van deze medicijnen kunnen versterken [7].

D-mannose

D-mannose wordt over het algemeen goed verdragen, maar het kan bijwerkingen zoals een lichte diarree of losse stoelgang veroorzaken. Dit komt voornamelijk door de manier waarop D-mannose wordt verwerkt door het lichaam en uitgescheiden via de urine.

Mensen met diabetes moeten voorzichtig zijn met het gebruik van D-mannose, aangezien het een suiker is die de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden.

Het is raadzaam om met een arts te overleggen voordat je begint met een D-mannose supplement, vooral als er sprake is van diabetes of een verhoogd risico op diabetes.

In het kort: Juiste dosering van cranberrysap, -pillen en D-mannose is cruciaal. Cranberrysap: 240-300 ml/dag. Cranberry pillen: minstens 36 mg proanthocyanidinen. D-mannose: 2 gram/dag, 1,5 gram tweemaal daags gedurende drie dagen gevolgd door eenmaal daags gedurende 10 dagen voor behandeling. Doktersadvies inwinnen vanwege mogelijke bijwerkingen en interacties is verstandig.

Cranberry supplementen

Bij het kopen van cranberry pillen is het belangrijk om op een paar belangrijke factoren te letten:

  • PAC-percentage: Kies voor pillen met een hoog percentage proanthocyanidinen (PAC's), bij voorkeur minstens 36 mg per dosis, voor optimale effectiviteit.

  • Toegevoegde ingrediënten: Sommige cranberry pillen bevatten extra toevoegingen zoals vitamine C of D-mannose, die de effectiviteit kunnen versterken. Controleer of deze ingrediënten aanwezig zijn en of ze in geschikte hoeveelheden worden toegevoegd.

  • Kwaliteit en transparantie: Kies voor een gerenommeerd merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en transparant is als het gaat om ingrediënten en doseringen. Zo kun je er zeker van zijn dat je een effectief en veilig product gebruikt.

Vital Nutrition Cranberry met D-Mannose

Cranberry van Vital Nutrition

  • PAC Extract met 10% proanthocyanidinen
  • Exocyan® extract van Nexira
  • Hoge dosering D-Mannose
  • Complex voor urinewegen en blaas
  • Geproduceerd in Nederland en onafhankelijk getest

Bekijk product

Alles kort samengevat

Het onderzoek naar cranberry supplementen en D-mannose is overwegend positief, hoewel meer studies nodig zijn voor een definitieve conclusie.

Terug naar blog

Inklapbare content

Referenties

  • [1] Michigan Medicine - University of Michigan. (2024, May 3). How E. coli get the power to cause urinary tract infections. ScienceDaily. Retrieved June 7, 2024 from www.sciencedaily.com/releases/2024/05/240503135316.htm
  • [2] Das S. Natural therapeutics for urinary tract infections-a review. Futur J Pharm Sci. 2020;6(1):64. doi: 10.1186/s43094-020-00086-2. Epub 2020 Sep 18. PMID: 33215041; PMCID: PMC7498302.
  • [3] Maki KC, Kaspar KL, Khoo C, Derrig LH, Schild AL, Gupta K. Consumption of a cranberry juice beverage lowered the number of clinical urinary tract infection episodes in women with a recent history of urinary tract infection. Am J Clin Nutr. 2016 Jun;103(6):1434-42. doi: 10.3945/ajcn.116.130542. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2017 Aug;106(2):708. PMID: 27251185.
  • [4] Vidlar A, Vostalova J, Ulrichova J, Student V, Stejskal D, Reichenbach R, Vrbkova J, Ruzicka F, Simanek V. The effectiveness of dried cranberries ( Vaccinium macrocarpon) in men with lower urinary tract symptoms. Br J Nutr. 2010 Oct;104(8):1181-9. doi: 10.1017/S0007114510002059. Epub 2010 Aug 31. PMID: 20804630.
  • [5] Juthani-Mehta M, Van Ness PH, Bianco L, Rink A, Rubeck S, Ginter S, Argraves S, Charpentier P, Acampora D, Trentalange M, Quagliarello V, Peduzzi P. Effect of Cranberry Capsules on Bacteriuria Plus Pyuria Among Older Women in Nursing Homes: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2016 Nov 8;316(18):1879-1887. doi: 10.1001/jama.2016.16141. PMID: 27787564; PMCID: PMC5300771.
  • [6] Terris MK, Issa MM, Tacker JR. Dietary supplementation with cranberry concentrate tablets may increase the risk of nephrolithiasis. Urology. 2001 Jan;57(1):26-9. doi: 10.1016/s0090-4295(00)00884-0. PMID: 11164137.
  • [7] Mohammed Abdul MI, Jiang X, Williams KM, Day RO, Roufogalis BD, Liauw WS, Xu H, McLachlan AJ. Pharmacodynamic interaction of warfarin with cranberry but not with garlic in healthy subjects. Br J Pharmacol. 2008 Aug;154(8):1691-700. doi: 10.1038/bjp.2008.210. Epub 2008 Jun 2. PMID: 18516070; PMCID: PMC2518459.

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

1 van 3