groene check icon Laatste update:

Libido verhogen man: 8 natuurlijke manieren

Geschreven door:
Claire Orth
Claire Orth Auteur & Diëtist
Claire Orth - Auteur & Diëtist
Claire Orth is communicatieprofessional, tekstschrijver en diëtist. Ze werkt al 4 jaar als freelance schrijver en schrijft sinds 2024 voor Vital Nutrition over voeding, gezondheid en supplementen.
Lees meer
Man zichtbaar van slag zit op rand van bed

Mannen staan bekend om een hoger libido in vergelijking met vrouwen. Dit is niet altijd het geval én mannen kunnen ook te maken krijgen met een verminderd seksueel verlangen. 

Iedereen heeft wel eens periodes waarin het libido lager lijkt te zijn. Maar wanneer is dit normaal, en wanneer niet? En welke factoren beïnvloeden je libido, en hoe kun je het op een natuurlijke manier verbeteren? Lees verder om antwoord op deze vragen te krijgen.

Het artikel in het kort:

  • Introductie: Het libido bij mannen
  • Normaalwaarde: Wat is een normaal libido?
  • Laag libido: Wat zijn de oorzaken?
  • Libido verhogen: 8 tips voor libido verhogen man

Het libido bij mannen

Het woord 'libido' stamt uit het Latijn en betekent 'verlangen', 'begeerte', 'lust' en 'wens'. Het verwijst naar de mate waarin iemand behoefte heeft aan seksualiteit. Libido speelt vaak een belangrijke rol in relaties en heeft invloed op de gezondheid en het welzijn.

Een gezond libido leidt vaak tot meer tevredenheid en verbondenheid in relaties. Een laag libido kan daarentegen spanningen en problemen veroorzaken

Onze geslachtshormonen spelen een belangrijke rol bij het activeren en behouden van het libido. Bij mannen is dit voornamelijk testosteron. Daarnaast zijn er andere hormonen die een rol spelen, zoals dopamine ('het gelukshormoon'), oxytocine ('het knuffelhormoon') en oestrogeen ('het vrouwelijke hormoon').

Ook leefstijl, lichamelijke en emotionele factoren hebben invloed op het libido. De rol van testosteron bij mannen neemt af met de leeftijd. Dan wordt het libido steeds meer door de geest en externe prikkels opgewekt, zoals aanraking en beelden [1]. 

In het kort: Het libido staat voor de mate waarin iemand behoefte heeft aan seksualiteit. Testosteron speelt een belangrijke rol in het libido, maar ook andere factoren hebben een effect op het libido.

Wat is een normaal libido?

Er is niet één libido dat normaal is. Het libido varieert van nature en verschilt per persoon. Er zijn daarom geen richtlijnen voor wat een laag libido is. Het gaat erom dat jij tevreden bent met jouw seksleven en seksuele verlangen. Sommigen hebben elke dag behoefte aan seks en anderen af en toe.

Een libido kan je als ‘laag’ zien als het libido eerst hoger was. Maar niet iedereen ervaart dit als vervelend. Ook kan je een libido als 'laag' zien, als je er klachten door krijgt, bijvoorbeeld als je partner een hoger libido heeft en hierdoor spanningen ontstaan in jullie relatie.

In het kort: Wat een 'normaal libido' is, verschilt erg per persoon. Het is belangrijk dat je zelf tevreden bent. Als je er last van hebt, dan kan je spreken van een 'laag libido'.

Wat zijn de oorzaken van een laag libido?

Er zijn verschillende redenen waarom je libido lager wordt. Dit kan tijdelijk of chronisch zijn.

  • Laag testosterongehalte
    Vanaf ongeveer 35 jaar neemt de aanmaak van testosteron af met circa 1-2% jaar, waardoor het libido van nature daalt. De afname is geleidelijk en niet iedereen ervaart hier klachten van. Daarnaast zijn er verschillende factoren die het testosteron (mogelijk) kunnen verlagen, zoals medicatie, een ongezond dieet, overmatig alcoholgebruik, gebrek aan beweging, overgewicht en stress. 

  • (chronische) stress: Cortisol, het stresshormoon, wordt door de bijnierschors aangemaakt en remt de productie van testosteron. Bij kortdurende stress is dit geen probleem, omdat het cortisol na enige tijd verdwijnt. Bij langdurige stress blijft het echter aanwezig. Onderzoek suggereert dat de toename van cortisol de hormoonspiegels van testosteron verstoren [2]. 
    Stress heeft daarnaast een negatief effect op je humeur en energieniveau, wat ook je libido kan verlagen.

  • Leeftijd: Naast de natuurlijke afname van testosteron wordt de lichamelijke fitheid minder bij het ouder worden, wat kan bijdragen aan minder behoefte aan seks.

  • Medicatie: Sommige medicatie hebben als bijwerking een lager libido, zoals bepaalde medicatie voor depressies.

  • Chronische aandoeningen: Verschillende chronische aandoeningen zorgen voor lichamelijke en mentale gevolgen, die invloed kunnen hebben op de (behoefte van) seksualiteit. Denk hierbij aan diabetes type II, schildklierproblemen, chronisch obstructieve longziekte (COPD), hartaandoeningen en chronische pijn. 

  • Mentale gezondheid: Depressie kan het libido verlagen. Een laag zelfbeeld en prestatiedruk hangen vaak samen met erectieproblemen. Dit kan het libido verder  verminderen en psychische klachten verergeren, dat ook weer invloed heeft op het libido. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel.

  • Slaapproblemen: Verschillende slaapaandoeningen en -stoornissen worden in verband gebracht met niet alleen een verminderd libido, maar ook een laag testosterongehalte. Vooral slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap regelmatig hapert of stopt, heeft een groot effect.

  • Overgewicht: Overgewicht wordt in verband gebracht met een verminderd libido, vermoedelijk veroorzaakt door een verstoring van de hormonen [3]. Vetcellen zetten testosteron om in oestrogeen, wat zo de testosteronproductie vermindert. Of dit teruggedraaid wordt als je afvalt is nog onduidelijk [4]. Er is meer onderzoek nodig naar de omkeerbaarheid van hormonale veranderingen bij gewichtsverlies.

  • Te veel of te weinig bewegen: Te weinig lichaamsbeweging vergroot de kans op gezondheidsproblemen, die een negatief effect kunnen hebben op het libido, zoals obesitas, hoge bloeddruk en psychische stoornissen. Uit onderzoek blijkt wel dat intensieve en langdurige duurtraining ook kan leiden tot een verlaagd libido [5]. Matige lichaamsbeweging is juist goed voor het libido.

In het kort: Een verlaagd libido kan diverse oorzaken hebben, van overgewicht tot mentale gezondheid. 

8 tips voor libido verhogen man

Heb je last van een laag libido? Geen zorgen, deze tips helpen je op weg naar een beter libido. Niet alle tips zijn nog volledig wetenschappelijk bewezen, maar deze tips zijn ook goed voor je gezondheid in het algemeen. Dus baat het niet, dan schaadt het niet.

1. Zorg voor voldoende ontspanning

Stress kan niet alleen indirect je libido verlagen, maar ook indirect doordat het je mentale gezondheid negatief beïnvloedt. Door een hoog stressniveau wordt je sympathische zenuwstelsel actief, ook wel bekend als de ‘fight-or-flight’ reactie.

Dit maakt het moeilijker om in contact te staan met je lichaam, dat nodig is om seksueel opgewonden te worden. Plan daarom regelmatig momenten om echt te ontspannen, door bijvoorbeeld bezig te zijn met je hobby, wandelen in de natuur of een boek te lezen.

Probeer ook eens mindfulness of yoga, dat helpt je geest en lichaam beter in balans te brengen. Je leert je volledig te concentreren op het moment en je lichaam goed te vullen. Dit kan je energie verhogen en stress verminderen, wat beide goed is voor je libido.

2. Beweeg voldoende

Voldoende bewegen houdt je fit en verkleint de kans op overgewicht, wat het libido kan verlagen. Bovendien helpt je fit voelen om je meer zelfverzekerd te voelen, ook in bed.

3. Beoefen krachttraining

Krachttraining heeft een positief effect op je testosteronniveau. Vooral als je ouder wordt, is dit extra belangrijk, omdat het testosteronniveau dan daalt. 

4. Versterk de band met je partner

Heb je een vaste partner? Zorg dan voor genoeg tijd voor jullie echt alleen. Een sterke emotionele en sociale band met je partner bevordert je libido sterk.

5. Verbeter je slaapkwaliteit

Slaap tussen de 7 en 9 uur per nacht. Zorg voor goede kwaliteit slaap, door je telefoon in een andere kamer te leggen, vlak voor het slapengaan naar het toilet te gaan en niet te veel te drinken voor het slapen.

Onderzoek onder mannen van middelbare leeftijd suggereert namelijk dat slechte slaapkwaliteit zorgt voor verlaagde testosteronconcentraties [6]. Hier moet wel nog meer onderzoek naar worden gedaan. Wel is het zo dat de meeste mensen minder zin in seks hebben bij vermoeidheid.

6. Eet gezond en vermijd te veel suiker

Door gezonde voeding heb je minder kans op overgewicht, wat je libido kan verlagen. Ook voel je je vaak beter in je vel, wat een positief effect heeft op je zelfbeeld, dat ook invloed heeft op het libido.

Kies voornamelijk voor gezonde vetten, zoals vette vis, olijfolie en avocado. Deze dragen bij aan een gezonde hormoonproductie. Vermijd ook te veel suiker, wat de kans vergroot op overgewicht, Kies liever voor langzame koolhydraten, zoals volkorengranen.

7. Drink niet te veel en vermijd roken

Te veel drinken en roken hebben een negatief effect op je seksuele prestaties, doordat het erectieproblemen kan veroorzaken. Als dit vaak voorkomt, kan je onzeker worden, wat ook een oorzaak is van een verlaagd libido. 

8. Probeer natuurlijke ondersteuning

Er zijn verschillende supplementen te koop, die bestaan uit vitamines en mineralen met als doel om het libido te ondersteunen. Zo bevat Libido Plus een formule die gericht is op lustopwekking, een betere doorbloeding en het ondersteunen van een gezonde hormonale balans. 

Het bevat krachtige extracten zoals Muira Puama, Ginsend en Tribulus terrestris.

Libido Plus van Vital Nutrition
Libido Plus
Lustopwekker voor mannen met een natuurlijke en 100% plantaardige 6-in-1 formule.
Bekijk product

Alles kort samengevat

Het libido wordt verlaagd door verschillende oorzaken, zoals medicatie, overgewicht en stress. Van nature daalt het libido met de leeftijd, maar dit kan je wel verminderen. Het is normaal dat je libido soms fluctueert, maar als je merkt dat het langdurig laag blijft, kan het nuttig zijn om hulp te zoeken. 

Deze tips kunnen een goede eerste stap zijn. Welke stap probeer jij als eerste?

Terug naar blog

Inklapbare content

Referenties

  • [1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18192936/
  • [2] Rahardjo, H. E., Becker, A. J., Märker, V., Kuczyk, M. A., & Ückert, S. (2023). Is cortisol an endogenous mediator of erectile dysfunction in the adult male?. Translational andrology and urology, 12(5), 684–689. https://doi.org/10.21037/tau-22-566
  • [3] Kolotkin, R. L., Binks, M., Crosby, R. D., Østbye, T., Gress, R. E., & Adams, T. D. (2006). Obesity and sexual quality of life. Obesity (Silver Spring, Md.), 14(3), 472–479. https://doi.org/10.1038/oby.2006.62
  • [4] Wang, C., Jackson, G., Jones, T. H., Matsumoto, A. M., Nehra, A., Perelman, M. A., Swerdloff, R. S., Traish, A., Zitzmann, M., & Cunningham, G. (2011). Low testosterone associated with obesity and the metabolic syndrome contributes to sexual dysfunction and cardiovascular disease risk in men with type 2 diabetes. Diabetes care, 34(7), 1669–1675. https://doi.org/10.2337/dc10-2339
  • [5] Hackney, A. C., Lane, A. R., Register-Mihalik, J., & Oʼleary, C. B. (2017). Endurance Exercise Training and Male Sexual Libido. Medicine and science in sports and exercise, 49(7), 1383–1388. https://doi.org/10.1249/MSS.0000000000001235
  • [6] Barrett-Connor, E., Dam, T. T., Stone, K., Harrison, S. L., Redline, S., Orwoll, E., & Osteoporotic Fractures in Men Study Group (2008). The association of testosterone levels with overall sleep quality, sleep architecture, and sleep-disordered breathing. The Journal of clinical endocrinology and metabolism, 93(7), 2602–2609. https://doi.org/10.1210/jc.2007-2622
Vitaminetest

Kies de juiste supplementen

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen je nodig hebt.

Start mijn vitaminetest
1 van 3