groene check icon Laatste update:

Resveratrol: wat is het, hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Geschreven door:
Claire Orth
Claire Orth Auteur & Diëtist
Claire Orth - Auteur & Diëtist
Claire Orth is communicatieprofessional, tekstschrijver en diëtist. Ze werkt al 4 jaar als freelance schrijver en schrijft sinds 2024 voor Vital Nutrition over voeding, gezondheid en supplementen.
Lees meer
Druiven, bramen en noten in bakje met glas wijn

Klinkt resveratrol je niet meteen bekend in de oren? Deze stof zou de reden zijn dat rode wijn zo gezond is. Maar is dat wel echt zo? En waarom zou het gezond zijn? Lees verder om alles over resveratrol te ontdekken!

Het artikel in het kort:

  • Introductie: Wat is resveratrol?
  • Resveratrol werking: Wat zijn de voordelen?
  • Soorten resveratrol: Welke verschillende soorten zijn er?
  • Voedingsbronnen: Waar zit het in?
  • Supplementen: Hoe wordt resveratrol in supplementen verkregen?

Wat is resveratrol?

Resveratrol wordt veel gebruikt in producten gericht op anti-veroudering en algemene gezondheid, zoals crèmes en supplementen. Het is een polyfenol dat relatief hoog voorkomt in druiven en rode wijn.

Polyfenolen zijn natuurlijke stoffen in planten met antioxiderende eigenschappen. Ze horen bij de bioactieve stoffen, waarvoor geen officiële behoefte is vastgesteld. Verschillende onderzoeken suggereren dat bioactieve stoffen positieve effecten hebben [1]. 

Voor plantensterolen is het effect op cholesterol wetenschappelijk onderbouwd. Ze verlagen het LDL-cholesterol door de opname in de darm te remmen [2].

Er wordt nog onderzoek gedaan naar andere bioactieve stoffen zoals resveratrol.

In het kort: Resveratrol is een polyfenol dat van nature voorkomt in voeding. Het wordt veel gebruikt in producten gericht op anti-veroudering en algemene gezondheid.

Wat is de werking van resveratrol?

Resveratrol heeft verschillende voordelen:

  • Resveratrol is een antioxidant*
  • Resveratrol ondersteunt de hart- en bloedvaten*

*Claim in afwachting van Europese goedkeuring

Een overzichtsstudie van meer dan 200 onderzoeken wijst op toenemend bewijs dat resveratrol de menselijke gezondheid ten goede kan komen. De resultaten zijn nog niet eenduidig, waardoor er meer onderzoek naar wordt gedaan [3].

In het kort: Resveratrol is een antioxidant* en ondersteunt de hart- en bloedvaten*.

Waar zit het in?

Resveratrol komt van nature voor in verschillende plantaardige voedingsmiddelen, vooral in groenten en fruit. De hoogste concentraties in voeding worden gevonden in Polygonum cuspidatum (Japanse duizendknoop), met waarden tot 48 mg per 100 gram.

Hieronder vind je verschillende voedingsmiddelen met de hoeveelheid resveratrol. De precieze hoeveelheid hangt af van verschillende factoren, zoals variatie tussen soorten en rassen, teeltomstandigheden en verwerking.

Scroll naar rechts →
Voedingsmiddel Resveratrol (per 100 gram/ml)
Rode druiven 0,2-5 mg
Witte druiven minder dan 0,1 mg
Appels 0,03-0,07 mg
Moerbeien 0,5-5,0 mg
Pinda's (rauw/gekookt) 0,01-1,1 mg
Pistachenoten 0,1 mg
Pindakaas 0,02-0,05 mg
Cacaopoeder 0,14-0,23 mg
Rode wijn 0,2-0,58 mg

Daarnaast zijn er supplementen met resveratrol. De concentraties in voeding zijn meestal veel lager dan de doseringen in supplementen en studies.

In het kort: Resveratrol zit voornamelijk in fruit en groente. De Japanse duizendknoop bevat de hoogste concentratie resveratrol. Het komt ook voor in cacaopoeder, pinda’s en noten.

Welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende vormen resveratrol, waarvan twee het bekendste zijn:

  • Trans-resveratrol: Dit is de meest biologisch actieve vorm. Het wordt beter opgenomen door het lichaam en is stabieler dan cis-resveratrol. Daarom is het de meest effectieve vorm. Ook komt deze vorm het meest voor in voeding. Meer dan 160 studies, waaronder ook dier- en in-vitroonderzoeken, richten zich op trans-resveratrol [4].
  • Cis-resveratrol: Deze vorm ontstaat bijvoorbeeld door blootstelling aan Uv-licht. Deze vorm is minder stabiel en minder werkzaam en wordt slechter opgenomen. Daarom wordt cis-resveratrol zelden gebruikt in supplementen of onderzoek.

Andere vormen van resveratrol zijn dihydroresveratrol en piceid. Ze worden minder gebruikt in supplementen vanwege hun lagere biologische activiteit en opname.

In het kort: Trans- en cis-resveratrol zijn de bekendste vormen, waarvan trans-resveratrol de meest biologische actieve vorm is.

Hoe wordt resveratrol verkregen?

Resveratrol kan in een supplement op drie manieren verkregen worden:

  • Uit een natuurlijke bron: Resveratrol wordt vaak gewonnen uit de Japanse duizendknoop of druiven. Op het etiket staat dan meestal vermeld uit welke plant de stof afkomstig is.
  • Synthetisch geproduceerd: Deze variant wordt in laboratoria gemaakt https://www.nutribites.nl/artikel/top-5-beste-elektrolyten/via chemische processen. Dit is vaak goedkoper dan uit een natuurlijke bron.
  • Via een fermentatieproces geproduceerd: Resveratrol kan ook via fermentatie worden geproduceerd, waarbij de gist Saccharomyces cerevisiae wordt gebruikt. Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij gisten suikers omzetten in stoffen zoals resveratrol.

Er zijn geen aanwijzingen dat fermentatie of synthetische productie de werking van resveratrol bij supplementgebruik beïnvloedt.

Vital Nutrition Resveratrol

Vital Nutrition Resveratrol

Vital Nutrition Ginkgo Biloba bevat een zuiver extract, gestandaardiseerd op flavonglycosiden en terpenoïden.

Productvoordelen:

  • Krachtige antioxidant
  • Natuurlijk extract (Polygonum)
  • Hoge dosering aan Trans Resveratrol
  • Geproduceerd in Nederland en onafhankelijk getest

Bekijk product

In het kort: Resveratrol kan uit een natuurlijke bron worden gewonnen of geproduceerd worden via fermentatie of een synthetisch proces.

Zijn er mogelijke bijwerkingen?

Resveratrol wordt over het algemeen goed verdragen in matige doseringen. Uit een systematische review blijkt dat een dosis tot 1 gram per dag goed wordt verdragen en zelden bijwerkingen geeft.

In studies naar bepaalde aandoeningen zijn doseringen tot 5 gram per dag onderzocht [3].

Bij hogere doseringen kunnen milde tot matige klachten ontstaan, zoals maagdarmproblemen, hoofdpijn en huidreacties. Daarnaast zijn er risico’s bij hormoongevoelige aandoeningen en door interactie met medicijnen.

Dit geldt vooral bij bloedverdunners en andere medicijnen die via de lever worden afgebroken. Gebruik je medicijnen? Overleg dan met je arts voordat je resveratrol gaat gebruiken.

In het kort: Bijwerkingen bij gezonde mensen komen vooral voor bij hoge doseringen en interacties met medicijnen.

Alles kort samengevat

Resveratrol is een veelbelovende voedingsstof, maar wat het precies kan, moet nog verder worden onderzocht.

Wel wijzen veel studies erop dat resveratrol een positief effect kan hebben op de gezondheid. In onderzoeken wordt voornamelijk de vorm trans-resveratrol bestudeerd, die ook veel in supplementen voorkomt.

De meeste mensen ervaren in matige doseringen geen bijwerkingen. Als je meer resveratrol wilt binnenkrijgen, kun je dit via voeding doen. De hoeveelheid in voeding is wel veel lager dan in supplementen.

Terug naar blog

Inklapbare content

Referenties

  • [1] Teodoro A. J. (2019). Bioactive Compounds of Food: Their Role in the Prevention and Treatment of Diseases. Oxidative medicine and cellular longevity, 2019, 3765986. https://doi.org/10.1155/2019/3765986.
  • [2] Abumweis, S. S., Barake, R., & Jones, P. J. (2008). Plant sterols/stanols as cholesterol lowering agents: A meta-analysis of randomized controlled trials. Food & nutrition research, 52, 10.3402/fnr.v52i0.1811. https://doi.org/10.3402/fnr.v52i0.1811
  • [3] Brown, K., Theofanous, D., Britton, R. G., Aburido, G., Pepper, C., Sri Undru, S., & Howells, L. (2024). Resveratrol for the Management of Human Health: How Far Have We Come? A Systematic Review of Resveratrol Clinical Trials to Highlight Gaps and Opportunities. International journal of molecular sciences, 25(2), 747. https://doi.org/10.3390/ijms25020747
  • [4] Jarosova, V., Vesely, O., Doskocil, I., Tomisova, K., Marsik, P., Jaimes, J. D., Smejkal, K., Kloucek, P., & Havlik, J. (2020). Metabolism of cis- and trans-Resveratrol and Dihydroresveratrol in an Intestinal Epithelial Model. Nutrients, 12(3), 595. https://doi.org/10.3390/nu12030595
Vitaminetest

Kies de juiste supplementen

Doe de vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen je nodig hebt.

Start mijn vitaminetest
1 van 3

Gezond begint hier

Begin vandaag met Vital Nutrition voor een gezonder leven.

Producten