Maca bij vrouwen - Hoe werkt het en wat zijn de ervaringen?

Maca bij vrouwen - Hoe werkt het en wat zijn de ervaringen?

Maca is een voedzame wortel uit de hoge Andes van Peru en wordt al lang gewaardeerd voor de ondersteuning die het biedt aan de vrouwelijke gezondheid. In dit artikel onderzoeken we hoe maca bijdraagt aan een beter welzijn voor vrouwen, ondersteund door recent wetenschappelijk onderzoek.

Het artikel in het kort:

 • Wat is Maca: Voedzame wortel uit de Andes.
 • Voedingsprofiel: Vitaminen, mineralen en aminozuren
 • Voordelen: Hormonen, vruchtbaarheid en menopauze.
 • Bijwerkingen: Potentiële risico's.
 • Doseringen:  Aanbevolen richtlijnen.
 • Supplementen: Overwegingen en tips.

Wat is Maca?

Maca is een wortelgewas dat oorspronkelijk uit de bergachtige regio's van Peru komt. Het groeit op grote hoogtes waar weinig andere gewassen kunnen overleven, wat maca zijn unieke eigenschappen geeft.

 • Oorsprong: Maca staat wetenschappelijk bekend als Lepidium meyenii en is van oudsher gewaardeerd door de inheemse bevolking van de Andes voor zijn vermogen om energie en uithoudingsvermogen te verhogen.
 • Gebruik: Het wordt traditioneel gebruikt om de gezondheid te verbeteren en heeft een reputatie als een krachtige stimulant voor de vruchtbaarheid en libido.

Deze adaptogene wortel is niet alleen voedzaam maar ook veelzijdig, en wordt zowel culinair als medicinaal ingezet om diverse gezondheidsvoordelen te bieden.

Het voedingsprofiel

Maca heeft een rijk voedingsprofiel en wordt gezien als een echte superfood. 

Vitaminen

Maca is rijk aan meerdere B-vitaminen, die belangrijk zijn voor energiemetabolisme en zenuwfunctie, en vitamine C, bekend om zijn antioxidantwerking.

 • Vitamine B1 (Thiamine)
 • Vitamine B2 (Riboflavine)
 • Vitamine B3 (Niacine)
 • Vitamine B6 (Pyridoxine)
 • Vitamine C

Mineralen

Deze wortel bevat essentiële mineralen die bijdragen aan verschillende vitale functies, waaronder het onderhouden van gezonde botten, zenuwen en bloed.

 • IJzer
 • Kalium
 • Koper
 • Calcium
 • Mangaan

Essentiële aminozuren

Maca bevat alle negen essentiële aminozuren, noodzakelijk voor het opbouwen en herstellen van lichaamsweefsel en het ondersteunen van immuunfuncties.

 • Isoleucine
 • Leucine
 • Lysine
 • Methionine
 • Phenylalanine
 • Threonine
 • Tryptophan
 • Valine
 • Histidine

In het kort: Maca is een voedzame wortel uit de hoge Peruaanse Andes bekend om energie en uithoudingsvermogen te bevorderen. Het beschikt over een rijk voedingsprofiel met essentiële B-vitaminen, vitamine C, belangrijke mineralen zoals ijzer en kalium, en alle negen essentiële aminozuren voor gezondheidsversterking.

Potentiële voordelen van Maca voor vrouwen

Maca is al lange tijd populair onder mannen vanwege de potentiële voordelen voor de vitaliteit en het libido. Maar wat zegt de wetenschap over de voordelen van maca op vrouwen?

Verhoging van libido en seksuele functie

Studies tonen aan dat maca kan helpen bij het stabiliseren van hormoonniveaus. Symptomen zoals verminderd libido, die vaak voorkomen tijdens de menopauze of na hormonale schommelingen, kunnen worden verlicht.

Een systematische review uit 2010 bevestigde dat maca significant de seksuele functie en het libido verbetert, vooral bij vrouwen die te maken hebben met antidepressiva-geïnduceerde seksuele disfunctie [1].

Een klinische studie uit 2015 toonde aan dat maca suppletie de seksuele functie bij postmenopauzale vrouwen aanzienlijk verbeterde. Het onderzoek betrof 45 vrouwen die dagelijks 3 gram maca-extract namen over een periode van 12 weken, met als resultaat een verbeterde libido en minder seksuele dysfunctie [2].

Verbetering van de vruchtbaarheid

Hoewel er geen direct bewijs is voor het effect van macawortel op vrouwelijke vruchtbaarheid, suggereert het potentiële vermogen om hormoonniveaus te balanceren en seksuele functie te verhogen dat het indirect de vruchtbaarheid zou kunnen bevorderen.

In 2018 bevestigde een review over maca de historische reputatie van de plant om vruchtbaarheid te verbeteren. De huidige gegevens geven echter aan dat er meer onderzoek nodig is, hoewel er enig bewijs is dat deze bewering ondersteunt [3]. Toch wijzen bestaande gegevens op een mogelijke invloed van maca op de eicellen van de vrouw.

Verlichten van menopauzesymptomen

Maca is effectief in het verminderen van menopauzesymptomen zoals opvliegers en nachtelijk zweten. Onderzoek toont aan dat maca mogelijk kan helpen bij het reguleren van de thermoregulatieprocessen in het lichaam, wat direct invloed heeft op deze symptomen.

Een review uit 2011 rapporteerde dat postmenopauzale vrouwen die maca gebruikten, verbeteringen in hun stemming en vermindering van angstsymptomen ervaarden [4]. Het totale aantal onderzoeken is echter vooralsnog te beperkt om definitieve conclusies te kunnen trekken.

Stemming en energie

Maca bevat flavonoïden, die bekend staan om hun positieve effecten op de stemming.

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat maca mogelijk antidepressieve effecten heeft. Een studie met postmenopauzale vrouwen toonde een afname van angst- en depressiesymptomen na twaalf weken maca te hebben gebruikt.

Een onderzoek uit 2016 met 175 deelnemers die gedurende twaalf weken een maca supplement gebruikten, wees uit dat maca een significant positieve invloed had op de stemming en energieniveaus, in vergelijking met een controlegroep die een placebo kreeg [5].

Andere potentiële voordelen

Naast voordelen enkel voor vrouwen, is maca onderzocht op meer mogelijke gezondheidsvoordelen.

Huidgezondheid

Maca bevat antioxidanten die mogelijk kunnen beschermen tegen UV-stralen en huidschade kunnen verminderen. Een studie uit 2008 toonde aan dat extracten van maca de huid van ratten beschermden tegen UV-stralen [6].

De antioxidanten in maca helpen mogelijk om oxidatieve stress in de huid te verminderen, wat kan bijdragen aan een gezondere huid.

Cardiovasculaire gezondheid

Onderzoek toont aan dat maca mogelijk kan helpen bij het reguleren van bloeddruk. Een studie uit 2015 ondervond dat regelmatig gebruik van maca een verlaging van de bloeddruk bij postmenopauzale vrouwen bewerkstelligde [7].

Cognitieve functie

Maca kan een rol spelen in de verbetering van het geheugen en cognitieve functies. Een studie uit 2016 concludeerde dat maca de cognitieve prestaties, in het bijzonder het geheugen, bij ouderen kon verbeteren [8].

In het kort: Maca biedt vrouwen potentieel gezondheidsvoordeel zoals verbetering van libido, vruchtbaarheid, menopauzesymptomen en verbetert stemming en energie. Ook draagt het mogelijk bij aan huid- en hartgezondheid en cognitieve functies. Verder onderzoek is nodig om deze voordelen te bevestigen.

Bijwerkingen en mogelijke risico's

Hoewel maca over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor de meeste mensen, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen en risico's die je in gedachten moet houden voordat je het gaat gebruiken.

Voorzorgsmaatregelen

Overleg met je zorgverlener voordat je begint met maca als je hormoongerelateerde aandoeningen hebt of hormoonvervangende therapie ondergaat. Vermijd ook maca als je zwanger bent of borstvoeding geeft vanwege het beperkte onderzoek naar de veiligheid tijdens deze perioden.

Interacties met medicijnen

Hoewel maca meestal niet interfereert met de meeste medicijnen, is het altijd verstandig om met je zorgverlener te overleggen voordat je een nieuw supplement start, vooral als je al op receptmedicijnen bent.

Gevoelig voor hormonen

Maca kan effecten tonen die vergelijkbaar zijn met oestrogeen, dus mensen met hormoongerelateerde problemen zoals borstkanker, baarmoederkanker, eierstokkanker, endometriose of vleesbomen moeten voorzichtig zijn bij het overwegen van maca supplementen.

Problemen met de schildklierfunctie

Maca bevat goitrogenen, stoffen die de schildklierfunctie bij gevoelige personen kunnen verstoren. Als je bezorgd bent over je schildklier, overleg dan met je zorgverlener voordat je maca supplementen gaat gebruiken.

Dosering

Hoewel er geen vaste dosering bestaat voor maca, suggereren onderzoeken dat doseringen van 1,5 tot 3 gram per dag gedurende 6 tot 12 weken veilig zijn en goed werken voor de meeste mensen.

Deze doseringsrichtlijnen komen overeen met de duur en doseringen die in verschillende studies naar de effecten van maca zijn gebruikt.

Richtlijnen voor dosering

 • Beginners: Voor wie net begint met maca, is het aan te raden om met een lage dosis te starten, zoals 1 gram per dag, om te zien hoe het lichaam reageert.
 • Regelmatige gebruikers: Als er geen ongewenste reacties optreden, kan de dosis geleidelijk worden verhoogd tot 3 gram per dag.

Duur van het gebruik

Consistent gebruik gedurende ten minste 6 weken wordt aanbevolen om de potentiële voordelen van maca te ervaren. Echter, het is belangrijk om niet langer dan 12 weken zonder medisch advies te gebruiken om mogelijke langetermijneffecten te voorkomen.

In het kort: Hoewel maca over het algemeen veilig is, moet het met voorzichtigheid worden gebruikt bij hormoongerelateerde aandoeningen en in combinatie met medicijnen. Startdoseringen van 1 gram per dag zijn aanbevolen, met een maximum van 3 gram over een periode van maximaal 12 weken.

Maca supplementen

Bij het kiezen van maca supplementen zijn er enkele belangrijke punten om te overwegen.

Kwaliteit en vorm

 • Certificering: Zoek naar producten met certificaten zoals ISO of HACCP, die hoge productie- en kwaliteitsnormen garanderen.
 • Oorsprong: Geef de voorkeur aan maca uit Peru, waar de plant onder ideale omstandigheden groeit, wat de kwaliteit ten goede komt,
 • Vorm: Maca is verkrijgbaar in poeder, capsules, of extracten. Bepaal welke vorm het beste aansluit bij jouw levensstijl en doseringsvoorkeuren.

Zuiverheid en dosering

 • Additieven: Kies voor supplementen zonder onnodige toevoegingen of vulstoffen, en met puur maca-extract.
 • Dosering: Zorg dat het supplement doseringen biedt die overeenkomen met de algemeen aanbevolen hoeveelheden van 1 gram per dag.

Maca van Vital Nutrition 

Maca van Vital Nutrition

De Maca capsules van Vital Nutrition bevatten een hoogwaardige maca extract. Elke dosering bevat 1 gram maca, is vrij van onnodige toevoegingen  en hulpstoffen en is getest door een onafhankelijk laboratorium.

Voordelen:

 • 1000 mg maca extract per dosering
 • Onafhankelijk getest op zuiverheid en verontreiniging
 • Hoogwaardig maca extract


Bekijk product

Alles kort samengevat

Maca wordt lang gewaardeerd voor verschillende potentiële gezondheidsvoordelen voor vrouwen, ondersteund door wetenschap voor zijn invloed op hormonale balans en menopauzesymptomen.

Belangrijk is om mogelijke bijwerkingen en interacties met medicijnen in acht te nemen, met aanbevolen doseringen variërend van 1 tot 3 gram per dag.

Bij het kiezen van supplementen is het essentieel om te letten op certificeringen en pure ingrediënten om de kwaliteit te waarborgen.

 

Terug naar blog

Inklapbare content

Referenties

 • [1] Shin BC, Lee MS, Yang EJ, Lim HS, Ernst E. Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review. BMC Complement Altern Med. 2010 Aug 6;10:44. doi: 10.1186/1472-6882-10-44. PMID: 20691074; PMCID: PMC2928177.
 • [2] Brooks NA, Wilcox G, Walker KZ, Ashton JF, Cox MB, Stojanovska L. Beneficial effects of Lepidium meyenii (Maca) on psychological symptoms and measures of sexual dysfunction in postmenopausal women are not related to estrogen or androgen content. Menopause. 2008 Nov-Dec;15(6):1157-62. doi: 10.1097/gme.0b013e3181732953. PMID: 18784609.
 • [3] Beharry S, Heinrich M. Is the hype around the reproductive health claims of maca (Lepidium meyenii Walp.) justified? J Ethnopharmacol. 2018 Jan 30;211:126-170. doi: 10.1016/j.jep.2017.08.003. Epub 2017 Aug 12. PMID: 28811221.
 • [4] Lee MS, Shin BC, Yang EJ, Lim HJ, Ernst E. Maca (Lepidium meyenii) for treatment of menopausal symptoms: A systematic review. Maturitas. 2011 Nov;70(3):227-33. doi: 10.1016/j.maturitas.2011.07.017. Epub 2011 Aug 15. PMID: 21840656.
 • [5] Gonzales-Arimborgo C, Yupanqui I, Montero E, Alarcón-Yaquetto DE, Zevallos-Concha A, Caballero L, Gasco M, Zhao J, Khan IA, Gonzales GF. Acceptability, Safety, and Efficacy of Oral Administration of Extracts of Black or Red Maca (Lepidium meyenii) in Adult Human Subjects: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Pharmaceuticals (Basel). 2016 Aug 18;9(3):49. doi: 10.3390/ph9030049. PMID: 27548190; PMCID: PMC5039502.
 • [6] Gonzales-Castañeda C, Gonzales GF. Hypocotyls of Lepidium meyenii (maca), a plant of the Peruvian highlands, prevent ultraviolet A-, B-, and C-induced skin damage in rats. Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2008 Feb;24(1):24-31. doi: 10.1111/j.1600-0781.2008.00330.x. PMID: 18201354.
 • [7] Stojanovska L, Law C, Lai B, Chung T, Nelson K, Day S, Apostolopoulos V, Haines C. Maca reduces blood pressure and depression, in a pilot study in postmenopausal women. Climacteric. 2015 Feb;18(1):69-78. doi: 10.3109/13697137.2014.929649. Epub 2014 Aug 7. PMID: 24931003.
 • [8] Guo SS, Gao XF, Gu YR, Wan ZX, Lu AM, Qin ZH, Luo L. Preservation of Cognitive Function by Lepidium meyenii (Maca) Is Associated with Improvement of Mitochondrial Activity and Upregulation of Autophagy-Related Proteins in Middle-Aged Mouse Cortex. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:4394261. doi: 10.1155/2016/4394261. Epub 2016 Aug 28. PMID: 27648102; PMCID: PMC5018343.
 • Maca bij vrouwen - Hoe werkt het en wat zijn de ervaringen?

  Maca bij vrouwen - Hoe werkt het en wat zijn de...

  Maca is een voedzame wortel uit de hoge Andes van Peru en wordt al lang gewaardeerd voor de ondersteuning die het biedt aan de vrouwelijke gezondheid. In dit artikel onderzoeken...

  Maca bij vrouwen - Hoe werkt het en wat zijn de...

  Maca is een voedzame wortel uit de hoge Andes van Peru en wordt al lang gewaardeerd voor de ondersteuning die het biedt aan de vrouwelijke gezondheid. In dit artikel onderzoeken we hoe maca bijdraagt aan een beter welzijn voor vrouwen, ondersteund door...

  Lees verder
 • Cranberry pillen, -sap of D-mannose tegen blaasontsteking. Wat werkt echt?

  Cranberry pillen, -sap of D-mannose tegen blaas...

  Een blaasontsteking, ook wel urineweginfectie (UWI), is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem, vooral onder vrouwen. Ongeveer 50% van de vrouwen krijgt minstens eenmaal in haar leven met een UWI te maken. Veel...

  Cranberry pillen, -sap of D-mannose tegen blaas...

  Een blaasontsteking, ook wel urineweginfectie (UWI), is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem, vooral onder vrouwen. Ongeveer 50% van de vrouwen krijgt minstens eenmaal in haar leven met een UWI te maken. Veel mensen zoeken naar natuurlijke manieren om deze infecties te voorkomen en te...

  Lees verder
 • Afvallen met groene thee (extract) - Werkt het echt?

  Afvallen met groene thee (extract) - Werkt het ...

  Groene thee wordt vaak genoemd als een wondermiddel voor gewichtsverlies, maar klopt dat wel? In dit artikel onderzoeken we of het drinken van groene thee echt helpt bij het afvallen....

  Afvallen met groene thee (extract) - Werkt het ...

  Groene thee wordt vaak genoemd als een wondermiddel voor gewichtsverlies, maar klopt dat wel? In dit artikel onderzoeken we of het drinken van groene thee echt helpt bij het afvallen. We kijken naar wat de wetenschap zegt over de effecten van groene...

  Lees verder
1 van 3