Shilajit werking & bijwerkingen - dit moet je weten

Shilajit werking & bijwerkingen - dit moet je weten

In de wereld van natuurlijke supplementen neemt Shilajit een bijzondere plaats in. Dit unieke harsachtige substantie, afkomstig uit de rotsen van het Himalayagebergte, wordt al eeuwenlang geprezen in traditionele geneeswijzen voor zijn theurapetische eigenschappen.

In onze moderne tijd wint Shilajit aan populariteit, mede dankzij wetenschappelijk onderzoek dat de vele gezondheidsvoordelen ondersteunt. Maar wat is Shilajit precies, en wat maakt het zo speciaal?

Het artikel in het kort:

 • Wat is Shilajit: Oorsprong, samenstelling & traditioneel gebruik.
 • De werking: Wat zegt de wetenschap.
 • Gezondheidsvoordelen: Energie & Immuunsysteem
 • Mogelijke bijwerkingen: Advies & Veiligheid.
 • Supplement kiezen: Waar op te letten.

Wat is Shilajit?

Shilajit, vaak beschreven als een wonder van de natuur, is een krachtig en veelzijdig natuurlijk supplement. Het ontstaat door langzame ontbinding van plantenmateriaal en wordt al duizenden jaren in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt.

Oorsprong en samenstelling

 • Herkomst: Shilajit komt voornamelijk voor in de bergachtige regio's van de Himalaya, het Altai-gebergte en de Kaukasus.
 • Samenstelling: Het bestaat uit een complexe mix van mineralen, fulvinezuur, humuszuren, en een unieke samenstelling van sporenelementen.

Traditioneel Gebruik

In de traditionele geneeskunde wordt Shilajit gewaardeerd om zijn revitaliserende en verjongende eigenschappen. Het wordt gebruikt om de algehele vitaliteit te verhogen en een breed scala aan gezondheidsproblemen aan te pakken. 

Shilajit rots

Shilajit werking: dit zegt de wetenschap

De veelzijdigheid van Shilajit heeft de aandacht van wetenschappers getrokken, resulterend in boeiende studies die licht werpen op de effecten en voordelen ervan. Van onderzoek naar de impact op testosteronniveaus tot studies over antioxidante eigenschappen, de wetenschap begint de traditionele claims over Shilajit te onderbouwen.

De werking van Shilajit op testosteron: Twee interessante studies

Een van de meest besproken eigenschappen van Shilajit is de mogelijke impact op testosteronniveaus. Verschillende studies hebben dit aspect onderzocht, met een aantal bijzondere bevindingen.

Een onderzoek heeft aangetoond dat Shilajit een significant effect kan hebben op testosteronniveaus. In dit dubbelblinde, placebo-gecontroleerde klinische onderzoek onder gezonde vrijwilligers tussen 45 en 55 jaar, toonde de behandeling met Shilajit gedurende 90 dagen aan dat het de totale testosteron, vrije testosteron en dehydroepiandrosteron (DHEAS) significant verhoogde in vergelijking met een placebo. De niveaus van gonadotrope hormonen (LH en FSH) bleven goed behouden​ [1].

Naast de eerdere bevindingen levert een andere belangrijke studie bewijs voor de invloed van Shilajit op testosteronniveaus.

Recente studies hebben de effecten van een gezuiverde, organische vorm van Shilajit onderzocht. Deze studies hebben zich gericht op de potentiële toename in testosteron als gevolg van Shilajit-suppletie. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat suppletie met Shilajit leidde tot een toename van vrij testosteron, totaal testosteron en dehydroepiandrosteron (DHEA) met 19-31% bij gezonde mannen. Deze toename in hormoonniveaus is geassocieerd met een verbetering in spiermassa en spierkracht.

De werking van shilajit op spierkracht en vermoeidheid

Naast de impact op testosteron, heeft onderzoek ook de effecten van Shilajit op spierkracht en vermoeidheid onderzocht. Een studie in het 'Journal of the International Society of Sports Nutrition' biedt waardevolle inzichten.

De studie richtte zich op de effecten van 8 weken Shilajit suppletie bij recreatief actieve mannen. Het onderzocht de veranderingen in maximale vrijwillige isometrische contractie (MVIC) kracht, piek koppel bij concentrische contracties, en de afname in kracht als gevolg van vermoeidheid.

Voor de groep met de hoogste dosis Shilajit (500 mg per dag) werd een significant kleinere afname in MVIC na een vermoeiende protocol waargenomen, vergeleken met de lagere dosis en placebo groepen [2]. Dit suggereert dat Shilajit, vooral in hogere doseringen, kan helpen bij het behouden van maximale spierkracht en mogelijk bijdraagt aan een beter herstel na intensieve inspanning.

In het kort: Shilajit is afkomstig uit de Himalaya en is traditioneel gewaardeerd en recent ondersteund door wetenschap voor zijn gezondheidsvoordelen. Studies tonen aan dat Shilajit testosteronniveaus kan verhogen en spierkracht en herstel kan verbeteren, wat het een veelzijdig supplement maakt voor zowel hormonale balans als fysieke prestaties.

Gezondheidsvoordelen van Shilajit

Shilajit staat niet alleen bekend om zijn positieve effecten op testosteron en spierkracht, maar biedt ook andere gezondheidsvoordelen:

 1. Energie en vitaliteit: Shilajit staat bekend om zijn vermogen om energieniveaus te verhogen en vitaliteit te verbeteren. Het ondersteunt de celenergie door zijn invloed op de mitochondriale functie.

 2. Cognitieve functies: Er zijn aanwijzingen dat Shilajit kan bijdragen aan de verbetering van het geheugen en de algehele hersenfunctie, wat het potentieel maakt voor de ondersteuning van cognitieve gezondheid.

 3. Versterking van het immuunsysteem: De natuurlijke bestanddelen van Shilajit, zoals fulvinezuur, kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en de weerstand tegen alledaagse kwalen te verhogen.

Shilajit bijwerkingen

Shilajit is over het algemeen veilig met weinig bekende bijwerkingen. De meeste gebruikers ervaren geen ernstige problemen. Toch is het goed om bewust te zijn van enkele zeldzame, milde bijwerkingen.

Milde en zeldzame bijwerkingen

Bij een kleine groep mensen kunnen lichte spijsverteringsklachten zoals een opgeblazen gevoel of lichte maagpijn optreden, vooral bij hogere doseringen. Allergische reacties zoals huiduitslag of jeuk komen ook zelden voor.

 • Milde spijsverteringsklachten: Zoals een opgeblazen gevoel of lichte maagpijn, vooral bij een hogere dosering.
 • Allergische reacties: Hoewel zeldzaam, kunnen er gevallen van allergische reacties zijn, zoals huiduitslag of jeuk.

Veiligheid en dosering

Belangrijk is dat recente studies, waaronder die over de effecten van Shilajit op testosteronniveaus en spierkracht, geen significante bijwerkingen hebben gerapporteerd bij doseringen tot 500 mg per dag. Deze bevindingen ondersteunen de veiligheid van Shilajit bij aanbevolen doseringen.

Advies voor gebruikers

Begin altijd met een lage dosis om het lichaam te laten wennen en verhoog deze geleidelijk. Overleg met een gezondheidsprofessional is aan te raden als je al medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

In het kort: Shilajit is overwegend veilig met zeldzame, milde bijwerkingen zoals spijsverteringsklachten en allergische reacties bij hogere doseringen. Het biedt diverse gezondheidsvoordelen, waaronder verbeterde energie en vitaliteit, ondersteuning van cognitieve functies en versterking van het immuunsysteem, wat het een aantrekkelijk natuurlijk supplement maakt.

Shilajit supplementen: Waar moet je op letten?

Bij het kiezen van Shilajit supplementen zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden om de beste kwaliteit en effectiviteit te garanderen.

 1. Fulvinezuurgehalte: Het meest cruciale bestanddeel van Shilajit is fulvinezuur. Zoek naar supplementen die een specifiek percentage fulvinezuur bevatten, zoals 20%. Dit verzekert je ervan dat je de essentiële actieve component binnenkrijgt.

 2. Dosering per capsule: Een dosering van 500 mg per capsule is aanbevolen. Dit komt overeen met de dosering die in onderzoeken is gebruikt en als veilig is bestempeld, terwijl het ook de voordelen biedt die in de studies zijn aangetoond.

 3. Onafhankelijk getest: Kies supplementen die door een onafhankelijk laboratorium zijn getest. Dit biedt een extra laag van zekerheid over de kwaliteit, zuiverheid en veiligheid van het product.

 4. Gepatenteerde vorm van Shilajit: Idealiter bevatten de supplementen een gepatenteerde vorm van Shilajit. Dit duidt op een zuiver, hoogwaardig product dat niet is blootgesteld aan hoge temperaturen, wat de zuiverheid en effectiviteit kan beïnvloeden.

De Shilajit van Vital Nutrition bevat het hoogwaardige Shilajit extract van Sabinsa®. De capsules bevatten 500mg aan shilajit extract dat bestaat uit 20% fulvinezuur. We laten onze productiebatches regelmatig testen door een onafhankelijk laboratorium om zo transparant mogelijk te zijn.

Alles kort samengevat

Shilajit is een waardevol natuurproduct met een rijke geschiedenis in traditionele geneeswijzen. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de voordelen ervan, zoals verbetering van testosteronniveaus en spierfunctie. Bijwerkingen zijn zeldzaam en meestal mild, wat Shilajit een veilige optie maakt voor de meeste gebruikers. Bij het kiezen van supplementen is het belangrijk om te letten op fulvinezuurgehalte, dosering, kwaliteitscontrole en gepatenteerde vormen.

Terug naar blog

Inklapbare content

Referenties

 • [1] Pandit S, Biswas S, Jana U, De RK, Mukhopadhyay SC, Biswas TK. Clinical evaluation of purified Shilajit on testosterone levels in healthy volunteers. Andrologia. 2016 Jun;48(5):570-5. doi: 10.1111/and.12482. Epub 2015 Sep 22. PMID: 26395129.
 • [2] Keller JL, Housh TJ, Hill EC, Smith CM, Schmidt RJ, Johnson GO. The effects of Shilajit supplementation on fatigue-induced decreases in muscular strength and serum hydroxyproline levels. J Int Soc Sports Nutr. 2019 Feb 6;16(1):3. doi: 10.1186/s12970-019-0270-2. PMID: 30728074; PMCID: PMC6364418.
 • Vitamine D3 en K2: Waarom werken deze vitaminen zo goed samen?

  Vitamine D3 en K2: Waarom werken deze vitaminen...

  Vitamine D3 en K2 spelen cruciale rollen in onze gezondheid, vooral in het reguleren van calcium en het ondersteunen van onze botten en hart. Deze vitaminen werken synergetisch samen, wat...

  Vitamine D3 en K2: Waarom werken deze vitaminen...

  Vitamine D3 en K2 spelen cruciale rollen in onze gezondheid, vooral in het reguleren van calcium en het ondersteunen van onze botten en hart. Deze vitaminen werken synergetisch samen, wat hun gecombineerde suppletie bijzonder effectief maakt. Onderzoek toont aan dat het combineren...

  Lees verder
 • Valeriaan voor een betere slaap? Alles over de werking en ervaringen met dit kruid

  Valeriaan voor een betere slaap? Alles over de ...

  Goede slaap is cruciaal voor ons welzijn. Velen zoeken naar natuurlijke methoden om hun slaap te verbeteren. Valeriaan komt vaak naar voren als optie. In dit artikel onderzoeken we valeriaan's...

  Valeriaan voor een betere slaap? Alles over de ...

  Goede slaap is cruciaal voor ons welzijn. Velen zoeken naar natuurlijke methoden om hun slaap te verbeteren. Valeriaan komt vaak naar voren als optie. In dit artikel onderzoeken we valeriaan's bijdrage aan slaap en ontspanning. We delen ervaringen van gebruikers en kijken...

  Lees verder
 • Wat doet vitamine B12 en Waar zit het in?

  Wat doet vitamine B12 en Waar zit het in?

  Vitamine B12 speelt een cruciale rol in ons lichaam. Het is essentieel voor de productie van rode bloedcellen, zenuwfunctie en DNA-synthese. Veel mensen vragen zich af of ze voldoende B12...

  Wat doet vitamine B12 en Waar zit het in?

  Vitamine B12 speelt een cruciale rol in ons lichaam. Het is essentieel voor de productie van rode bloedcellen, zenuwfunctie en DNA-synthese. Veel mensen vragen zich af of ze voldoende B12 binnenkrijgen. Dit is vooral een punt van zorg voor vegetariërs, veganisten en...

  Lees verder
1 van 3