groene check icon Laatste update:

Valeriaan voor een betere slaap? Alles over de werking en ervaringen met dit kruid

Geschreven door:
Claire Orth
Claire Orth Auteur & Diëtist
Claire Orth - Auteur & Diëtist
Claire Orth is communicatieprofessional, tekstschrijver en diëtist. Ze werkt al 4 jaar als freelance schrijver en schrijft sinds 2024 voor Vital Nutrition over voeding, gezondheid en supplementen.
Lees meer
Valeriaan voor een betere slaap? Alles over de werking en ervaringen met dit kruid

Goede slaap is cruciaal voor ons welzijn. Velen zoeken naar natuurlijke methoden om hun slaap te verbeteren. Valeriaan komt vaak naar voren als optie.

In dit artikel kijken we naar de mogelijke voordelen van valeriaan, delen we ervaringen van gebruikers en kijken naar veiligheid en bijwerkingen. Of je nu valeriaan overweegt of gewoon meer wilt weten, hier vind je wat je moet weten om een geïnformeerde beslissing te nemen.

Het artikel in het kort:

 • Wat is valeriaan?: De basis van dit natuurlijke middel.
 • De werking van valeriaan: Bijdrage aan slaap en ontspanning.
 • Ervaringen met valeriaan: Wat zeggen gebruikers over.
 • Veiligheid en bijwerkingen: Zo gebruik je valeriaan veilig.
 • Valeriaan supplementen: Kiezen van het juiste supplement en dosering.

Wat is valeriaan?

Valeriaanwortel, afgeleid van de Valeriana officinalis plant, heeft een rijke geschiedenis in het bevorderen van slaap en het verlagen van stress.

Deze plant komt oorspronkelijk uit Europa en Azië, maar het gebruik ervan gaat terug tot in de tijd van de oude Grieken en Romeinen.

Het kruid werd traditioneel gebruikt voor:

 • Bevordering van slaap
 • Verlichting van nervositeit
 • Vermindering van spijsverteringsproblemen
 • Behandeling van hartkloppingen

Moderne studies hebben de werking van het kruid uitgebreid onderzocht. Het werkt mogelijk door het verhogen van GABA-niveaus in de hersenen, wat kan leiden tot ontspanning (1).

Valeriaan komt veel voor in supplementen die gericht op de ondersteuning van slaap en ontspanning op natuurlijke wijze, zoals het Vital Nutrition Slaap Complex of het Vital Nutrition Ontspan Complex.

Ondanks de positieve valeriaan ervaringen, is het belangrijk om dit kruid verantwoord te gebruiken en jezelf goed te informeren.

Werking van valeriaan

Naast diverse mogelijke voordelen van het kruid staat valeriaan voornamelijk bekend als een natuurlijke rustgever

Hoe valeriaan bijdraagt aan slaap

Valeriaan wordt traditioneel gebruikt als natuurlijk slaapmiddel

 • Valeriaanwortel draagt bij aan het behouden van een natuurlijke slaap.*
 • Valeriaanwortel ondersteunt het behoud van normale slaapkwaliteit.*
 • Valeriaanwortel ondersteunt het inslapen.*

Wetenschappelijke studies suggereren dat valeriaan deze effecten bereikt door het niveau van de neurotransmitter GABA in de hersenen te verhogen, wat kan helpen bij het reguleren van zenuwsignalen en het bevorderen van ontspanning (1).

Daarnaast bevat valeriaan valereenzuur. Onderzoek suggereert dat valereenzuur een ondersteunende werking heeft op het GABA niveau (2).

Valeriaan voor ontspanning en stressvermindering

Naast het bevorderen van slaap, wordt valeriaan ook gewaardeerd om zijn kalmerende effecten op de geest en het lichaam. De manier waarop valeriaan werkt:

 • Valeriaanwortel ondersteunt mentaal welzijn bij spanning en stress.*
 • Valeriaanwortel helpt om kalm om te gaan met de stress van een drukke levensstijl.*
 • Valeriaanwortel ondersteunt de kalmte en bij prikkelbaarheid.*

Valeriaanwortel draagt bij aan de normale werking van het zenuwstelsel*, wat bijdraagt aan optimale ontspanning* (3). 

In het kort: Valeriaanwortel, afkomstig van de Valeriana officinalis plant, wordt al eeuwenlang gebruikt voor zijn kalmerende effecten, vooral voor het behouden van een natuurlijke slaap* en bijdrage aan optimale ontspanning.* Het werkt mogelijk door de verhoging van GABA in de hersenen, wat kan leiden tot ontspanning. 

Valeriaan ervaringen

Valeriaan wordt veelvoudig gebruikt voor zowel slaapverbetering als stressvermindering. De ervaringen met valeriaan variëren, maar veel mensen delen positieve resultaten.

 • Slaapverbetering: Gebruikers rapporteren vaak dat valeriaan hen helpt sneller in slaap te vallen en door te slapen, wat resulteert in een meer verkwikkende nachtrust. Dit wordt vooral gewaardeerd door mensen die liever geen gebruik maken van farmaceutische slaapmiddelen vanwege de mogelijke bijwerkingen.

 • Stress en angst: Naast slaap, wordt valeriaan ook ingezet als een natuurlijk middel tegen stress en angst. Gebruikers melden een algemene vermindering van dagelijkse stress en een verbeterd vermogen om te ontspannen en te onthaasten.

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet iedereen dezelfde ervaringen heeft met valeriaan. Waar sommigen significante verbeteringen opmerken, vinden anderen weinig tot geen verschil.

Gebruikerservaring met valeriaan

  Op het platform WebMD, bekend om zijn betrouwbare informatie over gezondheid en medicijnen, delen gebruikers hun ervaringen met diverse ingrediënten, inclusief valeriaan.

  Op het moment van schrijven heeft valeriaan 164 reviews ontvangen met een gemiddelde beoordeling van 4 uit 5 sterren, wat wijst op de positieve ervaringen van veel gebruikers. Hieronder volgen drie ervaringen met valeriaan.

  1. "Ik begon VR (Valeriaanwortel) te gebruiken omdat ik hoorde dat het me zou helpen slapen en minder angstig zou maken. Ik nam medicijnen van de dokter voor depressie en angst en wilde daarvan af. Valeriaan een half uur voor het slapengaan werkt voor mij. Ik geef het ook aan mijn dochter als zij moeite heeft met slapen en het werkt ook voor haar. Geen slechte effecten voor ons beiden. Aanbevolen om 2 capsules een half uur voor het naar bed gaan te nemen. Je zult een goede nachtrust hebben."

  2. "Ik probeerde Valeriaan thee voor het slapengaan. Het heeft een combinatie van citroenmelisse, passiebloem, zoethoutwortel. Na weken van slapeloosheid viel ik binnen enkele minuten in slaap. Werd slechts tweemaal wakker (normaal word ik 5 - 6 keer wakker) Werd symptoomvrij wakker in de ochtend. Ik hou ervan!"

  3. "Op oudere leeftijd begin je minder te slapen enz., Begon ongeveer 2 jaar geleden met het nemen, eenmaal in slaap blijf ik een goed aantal uren slapen. Het duurde ongeveer 1 week voordat het begon te werken, de eerste keer dat het werkte sliep ik 10 uur. Zeer aan te bevelen."

  Ervaringen zijn vertaald naar het Nederlands

  Disclaimer: De hier gedeelde ervaringen zijn persoonlijke verhalen van individuele gebruikers. Deze ervaringen zijn subjectief en kunnen niet gegeneraliseerd worden als typische resultaten van het product.

  In het kort: Gebruikers delen uiteenlopende positieve ervaringen met valeriaan, variërend van verbeterde slaap, vermindering van stress, tot het makkelijker in slaap vallen. Deze ervaringen benadrukken de effectiviteit van valeriaan voor verschillende mensen, maar onderstrepen ook dat de werking per individu kan verschillen.

  Veiligheid en bijwerkingen

  Het gebruik van valeriaanwortel wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen wanneer het op korte termijn wordt gebruikt. Echter, zoals bij elk supplement, zijn er enkele bijwerkingen en veiligheidsoverwegingen waar gebruikers zich bewust van moeten zijn.

  • Mogelijke bijwerkingen: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren zoals: hoofdpijn, darmklachten, of levendige dromen (4, 56). Deze bijwerkingen zijn meestal mild en tijdelijk.

  • Lange termijn gebruik: Er is minder bekend over de veiligheid van langdurig gebruik van valeriaan. Deskundigen raden aan valeriaan niet langer dan enkele weken achtereen te gebruiken zonder medisch advies.

  • Interacties met medicijnen: Valeriaan kan interageren met bepaalde medicijnen, waaronder slaapmiddelen, angstremmers en sommige antidepressiva (7). We raden aan om valeriaan niet gezamenlijk met antidepressiva of andere medicijnen te gebruiken.

  • Zwangerschap en borstvoeding: Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, wordt geadviseerd valeriaan te vermijden vanwege het gebrek aan onderzoek naar de veiligheid in deze groepen (8).

  Als algemene regel geldt dat het starten met een lage dosis valeriaan en het observeren van je reactie een goede manier is om eventuele negatieve effecten te minimaliseren.

  Valeriaan en antidepressiva

  Bij het combineren van valeriaan met antidepressiva is voorzichtigheid geboden. Deze combinatie kan de effecten van beide middelen versterken, wat soms leidt tot verhoogde slaperigheid.

  Het is cruciaal om deze combinatie alleen te overwegen na overleg met een zorgprofessional. Samenwerking met een arts is essentieel om de veiligheid en effectiviteit van deze combinatie te beoordelen.

  Onderzoek naar de interactie tussen valeriaan en antidepressiva is nog in ontwikkeling. 

  In het kort: Valeriaan wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar kan bij sommige mensen lichte bijwerkingen zoals hoofdpijn of duizeligheid veroorzaken. Langdurig gebruik en de interactie met medicijnen zoals antidepressiva worden over het algemeen afgeraden.

  Valeriaan supplementen

  Bij het kiezen van valeriaan supplementen is het belangrijk om een aantal belangrijke punten in gedachten te houden:

  Kwaliteit en zuiverheid

  Zoek naar supplementen van betrouwbare merken die onafhankelijk zijn getest op kwaliteit en zuiverheid. Dit helpt ervoor te zorgen dat je een product krijgt dat veilig en effectief is.

  Vorm van supplement

  Valeriaan is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsules, thee, en tincturen. De keuze hangt af van persoonlijke voorkeur en hoe je lichaam reageert op verschillende toedieningsvormen.

  Dosering

  Begin met een lage dosering en pas deze indien nodig aan op basis van je ervaring en in overleg met een gezondheidsprofessional. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen niet te overschrijden.

  Vital Nutrition Slaap Complex

  Vital Nutrition Slaap Complex

  De Vital Nutrition Slaap Complex bevat 8 natuurlijke ingrediënten, waaronder valeriaan met een dosering van 200 mg per capsule in een 4:1 extractverhouding.

  • Complex met 8 natuurlijke ingrediënten
  • 200 mg valeriaan per capsule
  • Ondersteunt de natuurlijke nachtrust*
  • Geproduceerd in Nederland en onafhankelijk getest

  Bekijk product

  Vital Nutrition Ontspan Complex

  Vital Nutrition Ontspan Complex

  De Vital Nutrition Ontspan Complex bevat 6 natuurlijke ingrediënten, waaronder valeriaan met een dosering van 266 mg per dosering.

  • Complex met 6 natuurlijke ingrediënten
  • 266 mg valeriaan per dosering
  • Ondersteunt in tijden van stress en drukte*
  • Geproduceerd in Nederland en onafhankelijk getest

  Bekijk product

  Alles kort samengevat

  Valeriaanwortel wordt al eeuwenlang gebruikt voor zijn kalmerende effecten.

  De effectiviteit ligt mogelijk in het verhogen van GABA-niveaus in de hersenen, wat bijdraagt aan ontspanning en een verbeterde slaapkwaliteit.

  Gebruikerservaringen variëren, met veel positieve feedback over verbeterde slaap en vermindering van angst. Echter kunnen effecten kunnen per individu verschillen.

  Bijwerkingen zijn zeldzaam en meestal mild, maar valeriaan kan interacties aangaan met bepaalde medicijnen, waaronder antidepressiva.

  Bij het kiezen van valeriaansupplementen is het belangrijk om aandacht te besteden aan kwaliteit, zuiverheid en de juiste dosering. Overleg bij twijfel altijd met een gezondheidsprofessional.

  Terug naar blog

  Inklapbare content

  Referenties

  • [1] Yuan CS, Mehendale S, Xiao Y, Aung HH, Xie JT, Ang-Lee MK. The gamma-aminobutyric acidergic effects of valerian and valerenic acid on rat brainstem neuronal activity. Anesth Analg. 2004 Feb;98(2):353-358. doi: 10.1213/01.ANE.0000096189.70405.A5. PMID: 14742369.
  • [2] U.S. Department of Health & Human Services, National Institutes of Health, Division of Program Coordination, Planning, and Strategic Initiatives, Office of Dietary Supplements. (2013, March 15). Valerian: Fact sheet for health professionals. Retrieved from https://ods.od.nih.gov/factsheets/Valerian-HealthProfessional/
  • [3] Tammadon MR, Nobahar M, Hydarinia-Naieni Z, Ebrahimian A, Ghorbani R, Vafaei AA. The Effects of Valerian on Sleep Quality, Depression, and State Anxiety in Hemodialysis Patients: A Randomized, Double-blind, Crossover Clinical Trial. Oman Med J. 2021 Mar 31;36(2):e255. doi: 10.5001/omj.2021.56. PMID: 33936782; PMCID: PMC8077445.
  • [4] Boniel T, Dannon P. [The safety of herbal medicines in the psychiatric practice]. Harefuah. 2001 Aug;140(8):780-3, 805. PMID: 11547487.
  • [5] Bent, S., Padula, A., Moore, D., Patterson, M., & Mehling, W. (2006). Valerian for Sleep: A Systematic Review and Meta-Analysis. The American Journal of Medicine, 119(12), 1005-1012. https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2006.02.026
  • [6] Wheatley D. Kava and valerian in the treatment of stress-induced insomnia. Phytother Res. 2001 Sep;15(6):549-51. doi: 10.1002/ptr.840. PMID: 11536390.
  • [7] Yokotani K, Chiba T, Sato Y, Nakanishi T, Murata M, Umegaki K. [Effect of three herbal extracts on cytochrome P450 and possibility of interaction with drugs]. Shokuhin Eiseigaku Zasshi. 2013;54(1):56-64. Japanese. doi: 10.3358/shokueishi.54.56. PMID: 23470874.
  • [8] Yao, M., Ritchie, H. E., & Brown-Woodman, P. D. (2007). A developmental toxicity-screening test of valerian. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.05.028

  *Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

  1 van 3