Vitamine D3 en K2: Waarom werken deze vitaminen zo goed samen?

Vitamine D3 en K2: Waarom werken deze vitaminen zo goed samen?

Vitamine D3 en K2 spelen cruciale rollen in onze gezondheid, vooral in het reguleren van calcium en het ondersteunen van onze botten en hart. Deze vitaminen werken synergetisch samen, wat hun gecombineerde suppletie bijzonder effectief maakt.

Onderzoek toont aan dat het combineren van D3 en K2 niet alleen de botdichtheid verbetert, maar ook helpt bij het voorkomen van vaatverkalking, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Dit artikel duikt dieper in de dynamiek van deze interactie en de voordelen ervan voor de gezondheid.

Het artikel in het kort:

 • Vitamine D3 en K2: Introductie en gezondheidsbelang.
 • Synergie tussen D3 en K2: Samenwerking en effecten op calciumhuishouding.
 • Voordelen van combinatie: Botdichtheid en preventie vaatverkalking.
 • Inname van D3 en K2: Bronnen en suppletierichtlijnen
 • Supplementen: Kiezen van kwaliteitsproducten.

Wat zijn vitamine D3 en K2?

Vitamine D3, ook bekend als cholecalciferol, speelt een essentiële rol in het reguleren van calcium in het lichaam en het ondersteunen van het immuunsysteem. Het wordt voornamelijk aangemaakt door de huid wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht, maar kan ook uit voeding en supplementen worden verkregen.

Vitamine K2, of menaquinone, is cruciaal voor de bloedstolling en speelt een belangrijke rol bij het reguleren van calcium in het lichaam. Het helpt calcium te leiden naar de plekken waar het nodig is, zoals botten en tanden, en voorkomt afzetting in de slagaders en andere zachte weefsels.

De synergie tussen Vitamine D3 en K2

Vitamine D3 en K2 spelen een cruciale rol in de calciumhuishouding, een sleutelproces voor zowel botgezondheid als cardiovasculaire gezondheid.

Vitamine D3 faciliteert de opname van calcium uit de darmen, terwijl vitamine K2 helpt om dit calcium correct te gebruiken door het naar de botten te transporteren en afzetting in de bloedvaten te voorkomen.

Calciumhuishouding en botmineralisatie

Vitamine D3 activeert de productie van eiwitten die nodig zijn voor de opname van calcium in de darmen en de mobilisatie van calcium uit de botten om de bloedcalciumwaarden te stabiliseren, essentieel voor de botgezondheid.

Vitamine K2 speelt een aanvullende rol door osteocalcine te activeren, een eiwit geproduceerd door osteoblasten, wat nodig is voor de mineralisatie van botten.

Geactiveerd osteocalcine bindt calcium en helpt het te integreren in het bot, wat bijdraagt aan de botsterkte en -dichtheid [1].

Voorkomen van calciumplak en atherosclerose

Vitamine K2 voorkomt ook de afzetting van calcium in de bloedvaten. Het activeert Matrix Gla-eiwit (MGP), dat calcium bindt en voorkomt dat het neerslaat in de vaatwanden en andere zachte weefsels.

Dit proces helpt atherosclerose te verminderen, een aandoening waarbij plak zich opbouwt in de slagaders, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten [2].

Recent onderzoek suggereert dat een combinatie van D3 en K2 niet alleen de botgezondheid verbetert maar ook de arteriële stijfheid vermindert, wat de algehele cardiovasculaire gezondheid ten goede komt [3].

In het kort: Vitamine D3 optimaliseert de calciumopname, terwijl K2 helpt bij het correct verdelen naar botten en voorkomt afzetting in bloedvaten. Samen verbeteren ze botmineralisatie en voorkomen ze atherosclerose door belangrijke eiwitten te activeren. Recent onderzoek geeft veelbelovende inzichten over de synergetische voordelen voor bot- en hartgezondheid.

Gezondheidsvoordelen van D3 en K2

Vitamine D3

 • Botgezondheid: Verbetert de calciumabsorptie uit de darmen, essentieel voor de opbouw en onderhoud van sterke botten.
 • Immuunsysteem: Ondersteunt de immuunfunctie door bij te dragen aan de activiteit van immuuncellen.
 • Spierfunctie: Draagt bij aan het behoud van een normale spierfunctie.

Vitamine K2

 • Botgezondheid: Helpt bij het transporteren van calcium naar het botweefsel, wat bijdraagt aan de botsterkte en structuur.
 • Cardiovasculaire gezondheid: Bevordert de cardiovasculaire gezondheid door te helpen bij het voorkomen van calcificatie in de bloedvaten.
 • Bloedstolling: Draagt bij aan een normale bloedstolling, een kritische functie voor het voorkomen van overmatig bloedverlies bij verwondingen.

Inname van vitamine D3 en K2

Het verkrijgen van voldoende vitamine D3 en K2 is essentieel voor het benutten van hun gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele tips over hoe je deze belangrijke voedingsstoffen via voeding en supplementen kunt binnenkrijgen.

Voedingsbronnen van Vitamine D3:

 • Zonlicht: De meest natuurlijke manier om vitamine D3 aan te maken is blootstelling aan zonlicht. Ongeveer 10-30 minuten zonlicht enkele keren per week kan helpen om voldoende vitamine D te produceren, afhankelijk van de geografische locatie en huidskleur.
 • Vette vis: Soorten zoals zalm, makreel en sardines zijn rijk aan vitamine D3.
 • Verrijkte voedingsmiddelen: Sommige zuivelproducten, sinaasappelsap en ontbijtgranen worden verrijkt met vitamine D.

Voedingsbronnen van Vitamine K2:

 • Gefermenteerde voedingsmiddelen: Natto, een Japans gerecht gemaakt van gefermenteerde sojabonen, is bijzonder rijk aan vitamine K2.
 • Zuivel: Bepaalde kazen zoals Gouda en Brie bevatten hogere niveaus van K2.
 • Vlees en eieren: Deze bevatten kleinere hoeveelheden K2, vooral in vrije uitloop of grasgevoerde varianten.

In het kort: Om voldoende vitamine D3 en K2 binnen te krijgen, is blootstelling aan zonlicht essentieel, en het consumeren van voedingsmiddelen zoals vette vis, gefermenteerde sojabonen, en bepaalde kazen. Supplementen kunnen nuttig zijn voor diegenen die niet genoeg van deze vitamines via hun dieet verkrijgen.

Vitamine K1 vs. K2

Vitamine K1 is voornamelijk betrokken bij de bloedstolling en wordt vooral gevonden in groene groenten.

Vitamine K2, daarentegen, speelt een belangrijke rol in bot- en cardiovasculaire gezondheid en is rijker in gefermenteerde voedingsmiddelen, vlees en eieren.

Hieronder volgt een tabel die de verschillen tussen vitamine K1 en K2 illustreert:

Eigenschap Vitamine K1 Vitamine K2
Voornaamste functies Bloedstolling Bot- & cardiovasculaire gezondheid
Halfwaardetijd 1-2 uur 72 uur
Voedingsbronnen Groene groenten (zoals boerenkool en spinazie) Gefermenteerde voeding (zoals natto), vlees en eieren
Symptomen tekort
 • Blauwe plekken
 • Bloedvlekken onder de nagels
 • Bloedingen in slijmvliezen
 • Zwakke botten
 • Arteriosclerose
 • Cariës

Vitamine D2 vs. D3

Er zijn twee belangrijke vormen van vitamine D: D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol).

Hoewel beide vormen de vitamine D-spiegel in het bloed kunnen verhogen, zijn er belangrijke verschillen in herkomst, effectiviteit en hoe het lichaam ze gebruikt.

Hieronder volgt een tabel die de verschillen tussen vitamine D2 en D3 illustreert:

 
Eigenschap Vitamine D2 Vitamine D3
Voornaamste bronnen Plantaardige bronnen en verrijkte voedingsmiddelen Zonlicht, dierlijke bronnen en supplementen
Effectiviteit bij het verhogen van vitamine D-spiegel Minder effectief bij langdurig gebruik Meer effectief en langer aanhoudend in het bloed
Voedingsbronnen Verrijkte plantaardige melk, sommige paddenstoelen Vette vis, lever, eigeel en verrijkte zuivelproducten
Gebruikelijke toepassingen in supplementen Veel gebruikt in voedingsmiddelen en supplementen voor vegetariërs Vaker gebruikt in algemene vitamine D-supplementen

Doseringen

Hieronder volgen de aanbevolen doseringen gebaseerd op wetenschappelijke studies en richtlijnen.

Vitamine D3

 • Onderhoudsdosering: Om een optimale vitamine D3-status te behouden, wordt vaak een dagelijkse dosering van 25 tot 75 mcg aanbevolen. Deze dosering helpt de bloedspiegels van vitamine D op een gezond niveau te houden, essentieel voor de calciumabsorptie en immuunfunctie.
 • Therapeutische dosering: Voor personen met een vitamine D-tekort kan een hogere dosis nodig zijn, vaak voorgeschreven door een gezondheidsprofessional, om de vitamine D-spiegels snel te normaliseren.


Vitamine K2

Voor de ondersteuning van cardiovasculaire gezondheid suggereren studies dat een dagelijkse dosering van 90 mcg vitamine K2 optimaal is [4,5].

Deze dosering helpt bij de regulatie van calciumdepositie, waardoor de vorming van arteriële plaques wordt verminderd en de algehele hartgezondheid wordt ondersteund.

Voedingssupplementen

Bij het kiezen van supplementen voor vitamine D3 en K2, zijn enkele essentiële factoren cruciaal voor het waarborgen van hun effectiviteit en veiligheid:

Kwaliteit en zuiverheid

Kies producten van betrouwbare merken die certificaten van analyse bieden. Dit verzekert dat de supplementen vrij zijn van contaminanten en de beloofde hoeveelheid actieve ingrediënten bevatten.

Vorm van supplement

Cholecalciferol is de natuurlijke vorm van vitamine D die ook door het lichaam wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. D3 is effectiever in het verhogen en onderhouden van de vitamine D-spiegels in het bloed dan vitamine D2.

Kies voor de MK-7 vorm van vitamine K2 vanwege de hogere biologische beschikbaarheid en langere halfwaardetijd in het bloed, wat zorgt voor een betere ondersteuning van de botgezondheid en cardiovasculaire functies. 

Vital Nutrition Vitamine D3 - 25 mcg 

Vitamine D3 van Vital Nutrition

Vital Nutrition heeft Vitamine D3 - 25 mcg en Vitamine D3 - 75 mcg in het assortiment opgenomen, voor dagelijkse ondersteuning of therapeutische ondersteuning.

 • Met olijfolie voor optimale opname
 • 25 of 75 vitamine D3 per softgel
 • Natuurlijke vorm Cholecalciferol
 • Geproduceerd in Nederland en onafhankelijk getest

Bekijk product

Vital Nutrition Vitamine K2 - 75 mcg 

Vitamine K2 - 75 mcg van Vital Nutrition

Vital Nutrition Vitamine K2 bevat 75 mcg aan K2 uit MK7 Menaquinone, geëxtraheerd uit Japanse Natto.

 • Met olijfolie voor optimale opname
 • 75 mcg vitamine K2 per softgel
 • Ondersteunt de botten en bloedstolling
 • Geproduceerd in Nederland en onafhankelijk getest

Bekijk product

Alles kort samengevat

Deze vitamines D3 en K2 spelen cruciale rollen in de calciumhuishouding, botgezondheid en cardiovasculaire bescherming. D3 verhoogt de calciumopname terwijl K2 zorgt voor de juiste verdeling van calcium in het lichaam, waardoor het naar de botten wordt geleid en uit de slagaders wordt gehouden.

Samen verbeteren D3 en K2 de botmineralisatie en helpen ze hartziekten te voorkomen door arteriële stijfheid te verminderen. Ze ondersteunen ook de immuunfunctie en helpen bij de bloedstolling.

Het verkrijgen van voldoende vitamine D3 en K2 kan door blootstelling aan zonlicht, het consumeren van vette vis, gefermenteerde voedingsmiddelen en door kwalitatief hoogwaardige supplementen.

De optimale dosering van D3 en K2 varieert afhankelijk van persoonlijke behoeften, met aanbevolen dagelijkse hoeveelheden variërend voor D3 tussen 25 en 75 mcg en voor K2 tussen 75 en 180 mcg.

Terug naar blog

Inklapbare content

Referenties

 • [1] Zoch ML, Clemens TL, Riddle RC. New insights into the biology of osteocalcin. Bone. 2015 Dec;82:42-49. doi: 10.1016/j.bone.2015.05.046.
 • [2] Asemi Z, Raygan F, Bahmani F, Rezavandi Z, Talari HR, Rafiee M, Poladchang S, Mofrad MD, Taheri S, Mohammadi AA, Esmaillzadeh A. The effects of vitamin D, K and calcium co-supplementation on carotid intima-media thickness and metabolic status in overweight type 2 diabetic patients with CHD. British Journal of Nutrition. 2016 May 20. doi: 10.1017/S0007114516001847.
 • [3] an Ballegooijen AJ, Pilz S, Tomaschitz A, Grübler MR, Verheyen N. The synergistic interplay between vitamins D and K for bone and cardiovascular health: A narrative review. Journal of Clinical Medicine. 2017; Article ID 7454376. doi: 10.1155/2017/7454376.
 • [4] Asemi Z, Raygan F, Bahmani F, Rezavandi Z, Talari HR, Rafiee M, Poladchang S, Mofrad MD, Taheri S, Mohammadi AA, Esmaillzadeh A. The effects of vitamin D, K and calcium co-supplementation on carotid intima-media thickness and metabolic status in overweight type 2 diabetic patients with CHD. British Journal of Nutrition. Published online May 20, 2016. doi: 10.1017/S0007114516001847.
 • [5] Asemi, Z., Raygan, F., Bahmani, F., Rezavandi, Z., Talari, H. R., Rafiee, M., Poladchang, S., Mofrad, M. D., Taheri, S., Mohammadi, A. A., & Esmaillzadeh, A. (2016). the effects of vitamin D, K and calcium co-supplementation on carotid intima-media thickness and metabolic status in overweight type 2 diabetic patients with CHD. British Journal of Nutrition. doi: 10.1017/S0007114516001847. Published online by Cambridge University Press on 20 May 2016.
 • Maca bij vrouwen - Hoe werkt het en wat zijn de ervaringen?

  Maca bij vrouwen - Hoe werkt het en wat zijn de...

  Maca is een voedzame wortel uit de hoge Andes van Peru en wordt al lang gewaardeerd voor de ondersteuning die het biedt aan de vrouwelijke gezondheid. In dit artikel onderzoeken...

  Maca bij vrouwen - Hoe werkt het en wat zijn de...

  Maca is een voedzame wortel uit de hoge Andes van Peru en wordt al lang gewaardeerd voor de ondersteuning die het biedt aan de vrouwelijke gezondheid. In dit artikel onderzoeken we hoe maca bijdraagt aan een beter welzijn voor vrouwen, ondersteund door...

  Lees verder
 • Cranberry pillen, -sap of D-mannose tegen blaasontsteking. Wat werkt echt?

  Cranberry pillen, -sap of D-mannose tegen blaas...

  Een blaasontsteking, ook wel urineweginfectie (UWI), is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem, vooral onder vrouwen. Ongeveer 50% van de vrouwen krijgt minstens eenmaal in haar leven met een UWI te maken. Veel...

  Cranberry pillen, -sap of D-mannose tegen blaas...

  Een blaasontsteking, ook wel urineweginfectie (UWI), is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem, vooral onder vrouwen. Ongeveer 50% van de vrouwen krijgt minstens eenmaal in haar leven met een UWI te maken. Veel mensen zoeken naar natuurlijke manieren om deze infecties te voorkomen en te...

  Lees verder
 • Afvallen met groene thee (extract) - Werkt het echt?

  Afvallen met groene thee (extract) - Werkt het ...

  Groene thee wordt vaak genoemd als een wondermiddel voor gewichtsverlies, maar klopt dat wel? In dit artikel onderzoeken we of het drinken van groene thee echt helpt bij het afvallen....

  Afvallen met groene thee (extract) - Werkt het ...

  Groene thee wordt vaak genoemd als een wondermiddel voor gewichtsverlies, maar klopt dat wel? In dit artikel onderzoeken we of het drinken van groene thee echt helpt bij het afvallen. We kijken naar wat de wetenschap zegt over de effecten van groene...

  Lees verder
1 van 3