Wat is collageen hydrolysaat en hoe werkt het?

Wat is collageen hydrolysaat en hoe werkt het?

Collageen is een woord dat we steeds vaker horen, vooral in de context van gezondheid en schoonheid. Maar wat is nu precies de buzz rondom collageen en in het bijzonder collageen hydrolysaat?

Dit natuurlijke eiwit speelt een cruciale rol in ons lichaam, maar met de leeftijd neemt onze natuurlijke productie af. Hier komt collageen hydrolysaat in beeld – een vorm van collageen die gemakkelijker door ons lichaam kan worden opgenomen

Of je nu geïnteresseerd bent in de huidverbeterende effecten, de ondersteuning van gewrichtsgezondheid of gewoon nieuwsgierig bent naar dit veelbesproken supplement, je vindt hier alle antwoorden.

Het artikel in het kort:

 • Wat is het: De rol, natuurlijke productie en verschillende types.
 • Collageen hydrolisaat: Het hydrolyseproces.
 • Voordelen: Voor de huid, gewrichten en meer.
 • Voedingsbronnen: Natuurlijke bronnen van collageen.
 • Supplementen: Belangrijke overwegingen en tips.

Wat is collageen?

Voordat we dieper ingaan op collageen hydrolysaat, is het belangrijk om te begrijpen wat collageen zelf is. Collageen is het meest overvloedige eiwit in ons lichaam, essentieel voor verschillende biologische processen.

Rol van collageen in het lichaam

Collageen vormt een belangrijk onderdeel van bindweefsels en speelt een cruciale rol in de structuur en integriteit van huid, botten, pezen, ligamenten en bloedvaten [1]. Het zorgt voor stevigheid en elasticiteit, met name in de huid.

Natuurlijke productie en afbraak

Ons lichaam maakt collageen aan, maar deze productie vermindert naarmate we ouder worden. Deze afname draagt bij aan zichtbare tekenen van veroudering, zoals rimpels en verminderde huidelasticiteit en kan ook invloed hebben op gewrichtsgezondheid.

Met deze basis over collageen kunnen we nu kijken naar wat collageen hydrolysaat is, hoe het verschilt van standaard collageen en waarom het een populaire keuze is in supplementen.

Verschillende typen collageen

Collageen komt in verschillende typen voor, elk met unieke functies en locaties in het lichaam. Deze verscheidenheid draagt bij aan de veelzijdigheid en het belang van collageen voor onze gezondheid.

Er zijn 28 typen collageen, maar de volgende zijn het meest voorkomend en cruciaal voor het menselijk lichaam [1]:

Type Locatie in het Lichaam Functie
I Huid, botten, pezen, bindweefsels Biedt structuur en stevigheid
II Kraakbeen Zorgt voor gewrichtsflexibiliteit
III Huid, spieren, bloedvaten Ondersteunt de structuur van spieren, bloedvaten en organen
IV Basaalmembranen Helpt bij filtratie en is betrokken bij de opbouw van weefsels
V Huid, haar en de oppervlakken van cellen Belangrijk voor de vorming van cellen en haargroei

In het kort:Collageen, het meest overvloedige eiwit in ons lichaam, is fundamenteel voor de structuur en elasticiteit van huid, botten en bindweefsels. De productie ervan neemt af naarmate we ouder worden. Er zijn meerdere typen collageen, waarvan Type I, II, III, IV en V het meest voorkomend zijn, elk met een unieke rol in verschillende lichaamsstructuren, van huid en haar tot kraakbeen en bloedvaten.

Wat is collageen hydrolysaat?

Na het verkennen van de verschillende typen collageen, richten we onze aandacht op collageen hydrolysaat. Dit is een specifieke vorm van collageen die door een hydrolyseproces is gegaan, wat resulteert in kleinere, makkelijker opneembare eiwitfragmenten.

Het hydrolyseproces

Collageen hydrolysaat wordt verkregen door collageen uit bijvoorbeeld huid, botten of visgraten te onderwerpen aan een hydrolyseproces. Dit proces breekt de grote eiwitmoleculen af in kleinere peptiden, waardoor het makkelijker verteerbaar en absorbeerbaar wordt door het menselijk lichaam.

Voordelen van hydrolysaat boven standaard collageen

De kleinere peptideketens van collageen hydrolysaat kunnen efficiënter door de darmwand heen en worden sneller in de bloedbaan opgenomen dan standaard collageen. Dit maakt het een effectievere keuze voor supplementen, vooral als het gaat om huidverzorging, gewrichtsgezondheid en andere gerelateerde voordelen.

Productieproces van collageen hydrolysaat

Het productieproces van collageen hydrolysaat is cruciaal voor het creëren van een supplement dat efficiënt door het lichaam kan worden opgenomen en gebruikt. Dit proces omvat verschillende stappen die de structuur en samenstelling van het oorspronkelijke collageen veranderen.

Stap-voor-stap productieproces:

 • Extractie van collageen: Het proces begint met het extraheren van collageen uit dierlijke bronnen zoals huid, botten en visgraten.
 • Hydrolyse: Vervolgens wordt het geëxtraheerde collageen onderworpen aan hydrolyse. Hierbij worden de lange eiwitketens afgebroken tot kleinere peptideketens door middel van water en enzymen.
 • Zuivering en filtratie: Na hydrolyse wordt het collageen gezuiverd om onzuiverheden te verwijderen en de concentratie van collageenpeptiden te verhogen.
 • Drogen: Ten slotte wordt het zuivere collageen hydrolysaat gedroogd, vaak tot een fijn poeder dat gemakkelijk in verschillende producten kan worden verwerkt.

Gedurende het gehele productieproces is kwaliteitscontrole van groot belang om ervoor te zorgen dat het eindproduct veilig en effectief is. Producenten moeten voldoen aan strenge normen om de integriteit en zuiverheid van het collageen hydrolysaat te garanderen.

Voordelen van collageen hydrolysaat

Collageen hydrolysaat is populair geworden vanwege de veelzijdige gezondheidsvoordelen die het biedt. Deze voordelen zijn te danken aan de unieke eigenschappen van hydrolysaat, waardoor het makkelijker door het lichaam wordt opgenomen.

Verbetering van Huidgezondheid

 • Elasticiteit en hydratatie: Studies hebben aangetoond dat collageen hydrolysaat de huidelasticiteit kan verbeteren en hydratatie kan verhogen, wat bijdraagt aan een jonger uitziende huid [2].
 • Vermindering van rimpels: Regelmatige inname kan helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels [3].

Ondersteuning van gewrichtsgezondheid

 • Verlichting van gewrichtspijn: Collageen hydrolysaat kan de symptomen van gewrichtsaandoeningen zoals osteoartritis verminderen [4].
 • Verbetering van gewrichtsfunctie: Het kan ook helpen bij het behoud van gewrichtsflexibiliteit en mobiliteit [5].

Andere gezondheidsvoordelen

 • Botdichtheid: Kan bijdragen aan het behoud van botdichtheid en -sterkte [6].
 • Spiermassa: Helpt bij het behoud en opbouw van spiermassa, vooral bij ouderen [7].
 • Haar en nagels: Kan de gezondheid en groei van haar en nagels bevorderen [8].

In het kort: Collageen hydrolysaat, gemaakt door hydrolyse van dierlijk collageen, biedt een betere opneembaarheid. Het ondersteunt huidelasticiteit, verlicht gewrichtspijn en bevordert gezondheid van botten, spieren, haar en nagels. Deze eigenschappen maken het een gewild supplement voor gezondheid en schoonheid.

Voedingsbronnen en supplementen van collageen

Terwijl collageen hydrolysaat als supplement wijdverspreid is, is het ook belangrijk om te weten waar collageen van nature voorkomt en hoe je het via je dieet kunt binnenkrijgen.

Voeding rijk aan collageen

Natuurlijke voedingsbronnen van collageen

Collageen komt van nature voor in:

 • Dierlijke producten: Vooral in botten, huid en bindweefsel van vlees en vis.
 • Bouillon: Gemaakt van botten, rijk aan collageen.
 • Gelatine: Een verwerkte vorm van collageen, gevonden in sommige voedingsmiddelen en desserts [9].

Deze voedingsmiddelen bieden collageen in zijn natuurlijke vorm, wat ook kan bijdragen aan de collageeninname.

Collageen hydrolysaat supplementen:

 • Gebruiksgemak: Supplementen, vaak in poeder- of pilvorm, bieden een handige manier om collageen in je dieet op te nemen.
 • Diverse toepassingen: Ze kunnen worden toegevoegd aan drankjes, smoothies, of maaltijden.
 • Gerichte voordelen: Supplementen zijn vaak ontworpen om specifieke gezondheidsvoordelen te bieden, zoals huidverzorging of gewrichtsondersteuning.

Collageen hydrolysaat van Peptan®

Peptan® is een gepatenteerd type collageen hydrolysaat, erkend voor zijn hoge kwaliteit en effectiviteit. Het bestaat uit speciaal bewerkte collageenpeptiden van type I, wat overeenkomt met het collageen in onze huid en botten.

Het kiezen voor een collageensupplement met Peptan wordt vaak aanbevolen, omdat het niet alleen wetenschappelijk getest is, maar ook garant staat voor de beste kwaliteit [10].

De Collageen Poeder - Peptan® van Vital Nutrition onderscheidt zich door het gebruik van Peptan®, gepatenteerde collageen peptiden van hoge kwaliteit afkomstig van grasgevoerde runderen.

Voordelen:

 • Peptan® Type I Collageen uit gras-gevoerde runderen
 • Met glucosamine en vitamine C
 • Met bosbes voor een frisse en natuurlijke smaak

Collageen Poeder Peptan van Vital Nutrition

Bekijk product

In het kort: Peptan® is een gepatenteerd type collageen hydrolysaat en staat bekend om zijn hoge kwaliteit en effectiviteit. Het kiezen voor supplementen met Peptan wordt aanbevolen voor gegarandeerde kwaliteit en optimale gezondheidsvoordelen. Dit maakt het een uitstekende keuze voor diegenen die de voordelen van collageen willen benutten.>

Potentiële bijwerkingen en overwegingen

Hoewel collageen hydrolysaat veel voordelen heeft, is het belangrijk om ook bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen en specifieke overwegingen.

Bijwerkingen zijn over het algemeen mild

 • Spijsverteringsklachten: Sommige mensen kunnen lichte spijsverteringsproblemen ervaren, zoals een opgeblazen gevoel of een onaangenaam gevoel in de maag.
 • Allergische reacties: Mensen met allergieën voor de bronnen van collageen (zoals vis, schaaldieren of eieren) moeten voorzichtig zijn met collageen supplementen.

Overwegingen bij gebruik

 • Zwangerschap en borstvoeding: Hoewel er geen sterke aanwijzingen zijn dat collageen hydrolysaat schadelijk is tijdens zwangerschap of borstvoeding, is het altijd verstandig om eerst een arts te raadplegen.
 • Interactie met medicatie: Mensen die medicijnen gebruiken, moeten hun arts raadplegen om mogelijke interacties uit te sluiten.
 • Kwaliteit en herkomst: Kies voor supplementen van hoge kwaliteit, bij voorkeur met transparantie over de herkomst van het collageen.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders reageert op supplementen. Het luisteren naar je lichaam en overleggen met een gezondheidsprofessional kan helpen om de juiste beslissingen te nemen over het gebruik van collageen hydrolysaat.

Alles kort samengevat

Collageen hydrolysaat heeft zich ontpopt als een belangrijke speler in de wereld van gezondheids- en schoonheidssupplementen. Van het verbeteren van huidelasticiteit tot het ondersteunen van gewrichtsgezondheid, de voordelen zijn divers en ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Het gebruik van hoogwaardige supplementen, zoals die met Peptan, garandeert de beste kwaliteit en effectiviteit. Terwijl natuurlijke voedingsbronnen van collageen bijdragen aan onze algemene inname, bieden supplementen een gerichte en handige manier om specifieke gezondheidsvoordelen te bereiken.

Terug naar blog

Inklapbare content

Referenties

 • [1] Nezwek TA, Varacallo M. Physiology, Connective Tissue. [Updated 2022 Sep 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542226/
 • [2] Quan T, Fisher GJ. Role of Age-Associated Alterations of the Dermal Extracellular Matrix Microenvironment in Human Skin Aging: A Mini-Review. Gerontology. 2015;61(5):427-34. doi: 10.1159/000371708. Epub 2015 Feb 4. PMID: 25660807; PMCID: PMC4524793.
 • [3] Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2018 Jun 26;10(7):826. doi: 10.3390/nu10070826. PMID: 29949889; PMCID: PMC6073484.
 • [4] Porfírio, E., & Fanaro, G. B. (2016). Collagen supplementation as a complementary therapy for the prevention and treatment of osteoporosis and osteoarthritis: a systematic review. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia, 19(1), 153-164. http://dx.doi.org/10.1590/1809-9823.2016.14145
 • [5] García-Coronado JM, Martínez-Olvera L, Elizondo-Omaña RE, Acosta-Olivo CA, Vilchez-Cavazos F, Simental-Mendía LE, Simental-Mendía M. Effect of collagen supplementation on osteoarthritis symptoms: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Int Orthop. 2019 Mar;43(3):531-538. doi: 10.1007/s00264-018-4211-5. Epub 2018 Oct 27. PMID: 30368550.
 • [6] Föger-Samwald U, Dovjak P, Azizi-Semrad U, Kerschan-Schindl K, Pietschmann P. Osteoporosis: Pathophysiology and therapeutic options. EXCLI J. 2020 Jul 20;19:1017-1037. doi: 10.17179/excli2020-2591. PMID: 32788914; PMCID: PMC7415937.
 • [7] Zdzieblik D, Oesser S, Baumstark MW, Gollhofer A, König D. Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial. Br J Nutr. 2015 Oct 28;114(8):1237-45. doi: 10.1017/S0007114515002810. Epub 2015 Sep 10. PMID: 26353786; PMCID: PMC4594048.
 • [8] Hexsel D, Zague V, Schunck M, Siega C, Camozzato FO, Oesser S. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2017 Dec;16(4):520-526. doi: 10.1111/jocd.12393. Epub 2017 Aug 8. PMID: 28786550.
 • [9] Liu D, Nikoo M, Boran G, Zhou P, Regenstein JM. Collagen and gelatin. Annu Rev Food Sci Technol. 2015;6:527-57. doi: 10.1146/annurev-food-031414-111800. Epub 2015 Mar 23. PMID: 25884286.
 • [10] Abrahams M, O'Grady R, Prawitt J. Effect of a Daily Collagen Peptide Supplement on Digestive Symptoms in Healthy Women: 2-Phase Mixed Methods Study. JMIR Form Res. 2022 May 31;6(5):e36339. doi: 10.2196/36339. PMID: 35639457; PMCID: PMC9198822.
 • Vitamine D3 en K2: Waarom werken deze vitaminen zo goed samen?

  Vitamine D3 en K2: Waarom werken deze vitaminen...

  Vitamine D3 en K2 spelen cruciale rollen in onze gezondheid, vooral in het reguleren van calcium en het ondersteunen van onze botten en hart. Deze vitaminen werken synergetisch samen, wat...

  Vitamine D3 en K2: Waarom werken deze vitaminen...

  Vitamine D3 en K2 spelen cruciale rollen in onze gezondheid, vooral in het reguleren van calcium en het ondersteunen van onze botten en hart. Deze vitaminen werken synergetisch samen, wat hun gecombineerde suppletie bijzonder effectief maakt. Onderzoek toont aan dat het combineren...

  Lees verder
 • Valeriaan voor een betere slaap? Alles over de werking en ervaringen met dit kruid

  Valeriaan voor een betere slaap? Alles over de ...

  Goede slaap is cruciaal voor ons welzijn. Velen zoeken naar natuurlijke methoden om hun slaap te verbeteren. Valeriaan komt vaak naar voren als optie. In dit artikel onderzoeken we valeriaan's...

  Valeriaan voor een betere slaap? Alles over de ...

  Goede slaap is cruciaal voor ons welzijn. Velen zoeken naar natuurlijke methoden om hun slaap te verbeteren. Valeriaan komt vaak naar voren als optie. In dit artikel onderzoeken we valeriaan's bijdrage aan slaap en ontspanning. We delen ervaringen van gebruikers en kijken...

  Lees verder
 • Wat doet vitamine B12 en Waar zit het in?

  Wat doet vitamine B12 en Waar zit het in?

  Vitamine B12 speelt een cruciale rol in ons lichaam. Het is essentieel voor de productie van rode bloedcellen, zenuwfunctie en DNA-synthese. Veel mensen vragen zich af of ze voldoende B12...

  Wat doet vitamine B12 en Waar zit het in?

  Vitamine B12 speelt een cruciale rol in ons lichaam. Het is essentieel voor de productie van rode bloedcellen, zenuwfunctie en DNA-synthese. Veel mensen vragen zich af of ze voldoende B12 binnenkrijgen. Dit is vooral een punt van zorg voor vegetariërs, veganisten en...

  Lees verder
1 van 3